Aanschaf van een kitten

Voordat u een kat koopt is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen voor u, uw gezin en de kat zelf. Belangrijk is dat u niet alleen de leuke kanten van een kat als huisdier ziet, maar ook de verantwoordelijkheid voor de kat neemt. Niet iedereen waardeert bijvoorbeeld een krolse poes in huis.

  • Is uw huis eigenlijk wel geschikt voor een kat?
  • Heeft u genoeg tijd voor een kat? Een kat is geen hond die uitgelaten moet worden, maar heeft evengoed aandacht nodig.
  • En wat als de kat ziek wordt?
  • Bedenk ook dat een kat met gemak vijftien wordt. Denkt u dat u het dier over tien jaar nog even leuk vindt?

Tijdsbesteding

Ondanks dat katten een vrij onafhankelijk karakter hebben, vragen ze toch om behoorlijk wat aandacht.

  • U moet de kat minimaal 2 keer per dag eten geven en ervoor zorgen dat er vers water staat.
  • Dagelijks moet de kattenbak worden schoongemaakt.
  • Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.

Wilt u een kitten?

Dan is het belangrijk om over de volgende zaken goed na te denken:

  • Nemen we een kitten of een kat uit het asiel?
  • Nemen we een raskat of een “ Europese Korthaar” (ook wel aangeduid met huis, tuin- en keukenkat)?
  • Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten.
  • En als we niet ruim bij kas zitten, kunnen we ons dan niet beter verzekeren tegen onvoorziene uitgaven?

Een katje alleen maar nemen “omdat het voor de kinderen zo leuk is” is geen goede basis. U bent uiteindelijk de verantwoordelijke voor uw kat.
Kittens mogen vanaf 8 weken leeftijd mee met hun nieuwe eigenaar. Het is strafbaar om een kitten voor 7 weken leeftijd weg te doen! Het kitten is dan nog niet klaar om weg te gaan bij zijn moeder. Het is voor de socialisatie beter om het kitten met 9 à 10 weken op te halen, maar dit is afhankelijk van de omgeving waarin het kitten opgroeit. Raskatten worden altijd al op een latere leeftijd geplaatst, omdat ze twee keer gevaccineerd moeten zijn (op 9 en 12 weken). In de praktijk komt dat neer op plaatsing rond 13 weken

Verzorging

De ene kat heeft meer verzorging nodig dan andere. Langharige katten moeten minstens één keer per week geborsteld worden. Kortharige katten hoeft u meestal maar één keer in de 2 a 3 weken te borstelen. Maak de kattenbak wel iedere dag schoon.

Voeding

Geef uw kat iedere dag een goede en afwisselende voeding. Er zijn verschillende voeders voor katten te krijgen, onze voedingsdeskundige geeft u graag informatie over goede voeding. 
Een goed voedingspatroon is bijvoorbeeld de kat 2 tot maximaal 3 keer per dag brokjes te geven. Uw kat leert dan, dat dat de momenten zijn dat hij moet eten. Veel katten zijn te dik en dit komt omdat er de hele dag onbeperkt eten ter beschikking staat. Ook zijn er veel katten die eten uit verveling en worden daardoor te dik. Het is belangrijk dat uw kat iedere dag vers water krijgt. Verse melk is af te raden. Bij de meeste katten werkt dit laxerend. In de winkel kunt u speciale melk kopen voor katten.

Kunt u uw kitten opvoeden en iets leren?

Het opvoeden van kittens moet zelfs! Een kitten moet heel veel leren. Dit leren is nodig om het kitten bekend te laten worden met alles wat in zijn wereld voorkomt: mensen, katten, honden, vogels, enge of rare situaties, vuurwerk enzovoorts. Als u het kitten niet opvoedt kan dit onnodig stress veroorzaken of uw kat wordt schuwer dan nodig zou zijn. Een kitten heeft al gauw in de gaten dat als u naar de keuken loopt, een bepaalde kast openmaakt, en daar een blikje kattenvoer uithaalt, dat dit betekent dat het eten gaat krijgen. Het kitten zal vaak tegen uw been aanwrijven, soms mauwen, duidelijk opgetogen over wat komen zal. Hij heeft geleerd dat u uit die kast (op dat tijdstip) eten haalt en dat de kat dat gaat krijgen.

Spelen met uw kitten

Spel is heel belangrijk voor kittens. Maak elke dag tijd vrij om met uw kitten te spelen. Spel is goed voor de ontwikkeling van uw kitten en u versterkt de band met uw kitten. Helaas hebben katten en uw kitten dus ook nagels. Het kitten is nog klein en het is logisch dat deze u wel eens krabt tijdens het spelen. U vindt dat nu misschien niet erg, het is speelsheid. Alleen soms doet het wel echt pijn. Om te voorkomen dat uw kat straks als deze volwassen is, u nog steeds krabt tijdens het spelen. Is het heel belangrijk dat u uw kitten leert niet te ruw te spelen. Als het kitten speelt met zijn nestgenootjes en hier te ruw mee omgaat, dan stopt het andere kitten het spel. Uw kitten leert zo niet zijn nagels te gebruiken tijdens het spelen.

kitten
 

Gewenst gedrag aanleren

Als u op jonge leeftijd begint met uw kat gewenst gedrag aan te leren, en het aanleren en vertrouwd maken met verschillende omstandigheden, is de kans op ongewenst gedrag op latere leeftijd minder groot. Maak de kat vanaf het begin duidelijk wat wel en wat niet mag. Een kat zal niet zoals een hond leren zitten, staan en liggen. U kunt uw kat bepaalde huisregels aanleren, zoals geen planten opeten, behoefte doen in de kattenbak, niet in de gordijnen klimmen of aan meubels, vloerbedekking en muren krabben. Al deze gedragingen zijn voor een kat wel natuurlijk gedrag! Het is dus noodzaak dat u voor uw kat een mogelijkheid creëert waar hij dit gedrag wel mag laten zien. Dit om te voorkomen dat de kat wel aan uw meubels begint. Denk hierbij aan een klimmeubel en krabplankjes. Zet de kattenbak op een rustig plaats waar de kat niet gestoord wordt maar wel overzicht heeft over de omgeving.

Een gezond kitten heeft de volgende kenmerken:

  • Alert, nieuwsgierig en speels. Hou er rekening mee dat kittens die moeilijk hanteerbaar zijn en blazen of slaan slecht gesocialiseerd kunnen zijn.
  • Schone heldere ogen zonder uitvloeiing. Uitvloeiing van de ogen kan een teken van niesziekte zijn.
  • Schone, roze oren zonder een spoortje aangekoekte bruine oorsmeer. Dit kan duiden op oormijt.
  • Een natte neus die zacht als fluweel is. Er mogen geen slijm/korsten rondom de neus zitten.
  • Een schone aaneengesloten vacht zonder zwarte spikkels, dit zijn vlooienpoepjes. Kijk voor de zekerheid naar de buik, hier zijn vlooien het beste zichtbaar.
  • Een schone achterhand. Controleer eventueel ook de kattenbak op de aanwezigheid van goede stevige keutels om te voorkomen dat u een kitten met diarree in huis haalt.
  • Geen kale plekken, dit kan meerdere oorzaken hebben zoals, mijt, schimmel of vlooien. Sommige schimmels zijn besmettelijk voor mensen.

Samenvattend advies bij de aanschaf van een kat

Een aantal opmerkingen waar u vooraf rekening mee moet houden:

  • Laat u betrouwbaar informeren!
  • Ziet het dier er goed verzorgt uit?
  • Is de kat gechipt en ingeënt?
  • Krijgt u een geldig inentingsboekje of dierenpaspoort mee? (zeker belangrijk bij raskatten)
  • Past het karakter van de kat bij uw karakter?
  • Is de fokker aangesloten bij een rasvereniging?
  • Is het dier niet te jong om gescheiden te worden van zijn moeder, broertjes en zusjes? Kitten mogen pas na 8 weken het nest verlaten.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.