Echografie

Echografie werkt met ultrasoon geluid, dat voor mensen niet hoorbaar is. Het geluid weerkaatst in het lichaam (echo's). Het apparaat rekent uit hoe sterk die echo is en van welke diepte de echo komt. Als er op een bepaalde plaats geen echo ontstaat, bijvoorbeeld bij urine in de blaas, maakt het apparaat deze plaats op het beeldscherm zwart. Als er veel echo's zijn, wordt het wit.

Waarvoor wordt een echo gemaakt?

De meest bekende echo bij mensen is de zwangerschapsecho bij vrouwen. Bij dieren wordt de echo ook gebruikt voor drachtigheidsonderzoek. Maar ook de andere buikorganen worden onderzocht bij een uitgebreide buikecho, zoals de lever en galblaas, maag, darmen, milt, nieren, blaas en prostaat. Op de echo kan dan de vorm en structuur van de organen bekeken worden, en wordt er gelet op tumoren of uitzaaiingen. We kunnen in de organen kijken, zo kunnen we bijvoorbeeld zien of er een verstopping in de darmen zit of een steentje in de urineblaas.

Hoe gaat het onderzoek?

Het is belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek, omdat een volle maag en darmen het onderzoek van de buik kunnen bemoeilijken. Wij adviseren om uw dier 12 uur voor het onderzoek geen eten te geven. Voor het onderzoek wordt uw dier geschoren, omdat haren veel storing op het beeld geven. We smeren een speciale gel op de kale huid. De gel zorgt voor een goed contact met de transducer van het echo-apparaat.

Hoe uw dier op de onderzoekstafel moet liggen, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Uw dier ligt bijvoorbeeld op de zij of op de rug, of hij kan blijven staan. Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier.

U kunt bij ons terecht voor het maken van eenvoudige echo's. Voor hartecho's of meer complexe gevallen zullen we u door sturen naar een erkend specialist radiologie in Noordwijkerhout, Amsterdam of Zwanenburg.

Dierenarts Bulten en van Leuverden maken bij ons in de kliniek de echo's.

echografie

 

Punctie onder echobegeleiding

Een echogeleide punctie is een combinatie van een echografie en een punctie. De beelden die tijdens de echogeleide punctie gemaakt worden met behulp van de echo, zorgen ervoor dat de arts goed weet op welke plek hij de punctie moet uitvoeren. Dit kan een punctie van vocht zijn bijvoorbeeld urine uit de blaas, maar ook van een (afwijkend) orgaan.

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.