Vachtverzorging van uw kat

Vachtverzorging is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van uw kat. Het regelmatig verzorgen van de vacht helpt niet alleen om klitten en vuil te verwijderen, maar het vermindert ook het risico op haarballen en huidproblemen. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de vacht van uw kat.

Borstelen

Borstel uw kat regelmatig. Dit helpt om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Gebruik een borstel of kam die geschikt is voor de vacht van uw kat en neem de tijd om voorzichtig te borstelen, zodat het niet ongemakkelijk voelt en u de huid niet beschadigt. Bij langharige katten met een een dikke vacht is het advies om wekelijks te kammen om losse haren en klitten te verwijderen. Een grove metalen kam is ideaal voor het doorkammen van de dikke vacht. 
Kam niet elke dag omdat dit de haargroei cyclus verstoord en de kat daardoor constant in de rui is en blijft. Klitjes kunt u natuurlijk altijd verwijderen.

Controleer op parasieten

Als uw kat graag buiten komt, ook in een afgesloten tuin of balkon, is het belangrijk om de vacht regelmatig te controleren op vlooien of teken. Kam de vacht zorgvuldig door met een fijntandige kam en kijk naar kleine bruine puntjes of zwarte stippen (vlooienpoep) die op parasieten kunnen duiden. Als u parasieten vindt, kunt u ons altijd om advies vragen voor een geschikt anti-parasieten middel. 

De ondervacht

Veel katten hebben een dichte ondervacht die seizoensgebonden kan veranderen. Tijdens het rui-seizoen in het voorjaar en het najaar, kan uw kat meer verharen. Help uw kat door deze periode heen door vaker te borstelen en losse haren te verwijderen. Langharige katten hebben een dichte ondervacht die kan klitten, vooral tijdens het rui-seizoen. Gebruik een kam met grove tanden om door de ondervacht te gaan en eventuele klitten voorzichtig los te maken. Regelmatig onderhoud helpt om vervilting te voorkomen.

Baden

Katten zijn meestal goed in zelfverzorging, en ze hebben zelden een bad nodig, tenzij ze zichzelf in iets vuils hebben gewroet. Als u, uw kat toch moet wassen, gebruik dan speciale kattenshampoo en zorg ervoor dat u de kat voorzichtig en rustig behandelt.

Oren en ogen

Controleer regelmatig de oren en ogen van uw kat op vuil of afscheiding. Gebruik een vochtig wattenschijfje om eventuele ophopingen voorzichtig te verwijderen. Als u iets abnormaals opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Voeding

Een gezond dieet draagt bij aan een gezonde vacht. Geef uw kat hoogwaardig voedsel, dat geschikt is voor zijn leeftijd, grootte en gezondheidstoestand.

Regelmatige vachtverzorging draagt niet alleen bij aan het welzijn van uw kat, maar het kan ook een mooie gelegenheid zijn om een sterke band met uw harige vriend op te bouwen. Zorg ervoor dat de verzorgingservaring voor uw kat positief en rustgevend is, en beloon hem na afloop met een knuffel (als hij dat fijn vindt) of een traktatie om hem te laten zien dat hij het goed gedaan heeft. Ook kunt u tijdens het borstelen uw kat controleren op bultjes en parasieten.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.