Het woord is aan

In tegenstelling tot veel andere dierenartsen wist ik niet van jongs af aan al dat ik dierenarts wilde worden. Wel ben ik altijd al gek geweest op dieren. Op de middelbare school had ik geen biologie in mijn pakket, maar toen er een kikker ontleed werd nam ik maar wat graag de plek over van iemand die niet wilde. Na het afronden van het VWO kwam het idee in mijn hoofd, waarom geen dierenarts worden? Ik werd uitgeloot voor de studie Diergeneeskunde in Utrecht. Aangezien je in Antwerpen zo aan de studie kon beginnen, ben ik direct daarheen vertrokken. Mijn hele studie heb ik in België gevolgd, waarvan het tweede deel in Gent. De studie was zwaar, het Belgische systeem is ook nog eens anders dan het Nederlandse. Maar inmiddels was duidelijk dat dierenarts worden echt was wat ik wilde. Na keihard studeren maar ook een geweldige studententijd kwam dan eindelijk mijn droom uit: in 2009 studeerde ik af aan de Universiteit van Gent.

Na mijn studie heb ik gedurende een jaar veel waarnemingen gedaan. Dit houdt in dat je tijdelijk iemand vervangt wegens ziekte of verlof. Zo stond ik vaak alleen, maar ik leerde hier ontzettend veel van. Hierna heb ik 2,5 jaar in een dierenkliniek in Alkmaar gewerkt. 1 maart 2013 ben ik bij Dierenkliniek Kenaupark komen werken, waar ik het ontzettend naar mijn zin heb!

Het leuke aan dierenarts zijn komt door veel aspecten van het werk. Zo leer ik als dierenarts nog bijna elke dag bij. Eigenlijk ben je als dierenarts een beetje van alles: tandarts, internist, chirurg, dermatoloog, etc. Je hoeft geen keus te maken wat je leuk vindt, maar kunt je wel meer verdiepen in een bepaald gebied wat je interessanter vindt. Voor mij is dat de tandheelkunde. Geen haar op mijn hoofd die er vroeger aan dacht dit gebied van de diergeneeskunde leuk te gaan vinden. Hoe anders kan het lopen! Inmiddels heb ik veel cursussen gevolgd op het gebied van tandheelkunde, wat het steeds interessanter maakt. Inmiddels maak ik in overleg met de eigenaar eerst röntgenfoto's van de kaak, om te diagnosticeren of er aan de wortels van elementen problemen zijn. Enorm veel dieren hebben gebitsproblemen. Het geeft voldoening de problemen weg te nemen en ze weer pijnvrij naar huis te sturen. 

Wat ik verder erg leuk vind aan het werk is de omgang met de eigenaren. Het is belangrijk alles goed uit te leggen aan de eigenaar. Het is een uitdaging om door middel van onderzoeken uit te vinden wat een ziek dier mankeert. Het oplossen van dit 'puzzeltje' door middel van de nodige onderzoeken, daarna het inzetten van de juiste therapie en uiteindelijk een dier dat beter wordt; dit geeft een hoop voldoening!

Verder is een normale werkdag al zo afwisselend. Die bestaat uit afspraken op het spreekuur, een operatieprogramma, telefonische afspraken, het interpreteren van uitslagen en verzorging van opname patiënten. Een deel zijn van een goed op elkaar ingespeeld team, maakt dat ik een onwijs leuke baan heb.

Dan nog wat over mijzelf. Na enkele jaren met veel plezier in Haarlem gewoond te hebben, woon ik nu met mijn vriend Laurens en zoon Steff in Vijfhuizen. Samen hebben wij hond Joep van bijna 10 en katten Pinot en Eek van 10 en 11. Joep is een bruine Labrador die al behoorlijk grijs is voor zijn leeftijd. Na een slechte start als pup doet hij het hartstikke goed.  

In mijn vrije tijd spreek ik graag met vrienden af. Onder andere aan mijn studie heb ik een hele leuke groep vrienden overgehouden. Ook wandel ik graag met de hond in het bos of op het strand. Ik kook graag uitgebreid en lekker. Wanneer het even kan ga ik graag op vakantie! Daarnaast doe ik aan hardlopen en wil ik in het voorjaar lekker gaan suppen. 

Tot op de kliniek!

Jitta

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.