Het woord is aan

We hebben sinds eind vorig jaar Sjaak, Sjaak is een Europese korthaar kater. Eerlijk gezegd zijn we niet zulke kattenmensen, we zijn meer hondenmensen, maar het “lot” besliste anders. Juppe, mijn partner liep samen met Jan Willem door de praktijk om één en ander door te nemen voor het opknappen van de keuken en voor de trimsalon in de dierenkliniek. Om in de keuken te komen moest Juppe door de opnameruimte van de kliniek. Juppe’s oog viel op een kat die daar heel hard aan het spinnen was en duidelijk aandacht wilde van Jan Willem. Jan Willem stopte bij het hok en haalde de kat uit zijn hok om hem te knuffelen en de kat even te laten rondlopen.
Juppe was verbaasd dat deze kat in de kliniek zat en vroeg wat die kat mankeerde. Jan Willem vertelde dat deze kat een patella luxatie heeft en dat deze vorm van patella Luxatie qua operatie nogal ingrijpend was en dus kostbaar. De eigenaren konden de operatie niet laten uitvoeren en hebben afstand van de kat gedaan. Jan Willem heeft de operatie wel gedaan, een kat van anderhalf jaar verdient een kans. Desnoods zou hij bij hem thuis opgenomen worden of anders bij één van de andere medewerkers van de dierenkliniek.
Juppe was meteen verliefd op de kat en toen hij thuis kwam en het verhaal vertelde was de keuze niet zo heel erg moeilijk, maar ... We hebben Luna, onze Duitse Herder en Luna houdt héél erg van katten, alleen niet op de manier dat wij die zouden willen.

Gaan we dit aan? Wat nu als Luna de kat echt niet accepteert en er constant strijd is en de kat geen leven heeft? Samen met Jan Willem hebben we besloten om het te proberen. Mocht het echt niet lukken dat kon hij terug. Om een lang verhaal kort te maken, onze Sjaak blijft bij ons. Luna en Sjaak spelen samen, rennen achter elkaar aan (Sjaak meestal achter Luna) en als Luna te wild speelt krijgt zij een tik van Sjaak, soms eindigt dit in wat bloed op haar neus. Luna moet duidelijk nog leren hoe het spel met Sjaak is. Het zijn overigens nooit echte diepe krassen. Luna likt Sjaak graag over zijn kopje, dit is wat Sjaak nog niet echt begrijpt. Maar dat komt vast nog wel. We laten ze lekker gaan met zijn tweeën en hoe minder wij ons er mee bemoeien hoe beter het gaat. Al met al regelt Sjaak wat wel en niet kan en Luna past zich aan.
Omdat we heel weinig van kattengedrag weten hebben we de kattengedragsdeskundige van de dierenkliniek gevraagd om ons meer te leren over kattengedrag. Dit heeft ons heel erg geholpen om het gedrag van Sjaak te “verstaan” en te interpreten, zodat we ook weten hoe Sjaak zich voelt ten opzichte van Luna.

Even wat leuke dingen tussen Luna en Sjaak:

Luna is nooit geïnteresseerd in papiertjes geweest. Sjaak wel en samen kunnen ze uren spelen met een propje papier. Sjaak begint en Luna gaat mee doen. Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik niet weet wat nu voor Luna interessanter is, een kat die achter een papiertje aangaat, of het papiertje. Het is wel heel leuk om te zien.
Na het avondeten krijgt Luna altijd een pensbotje. Voor Sjaak hebben we dit ook ingevoerd, een kattenbotje wel te verstaan. Luna en Sjaak zitten dan naast elkaar te wachten op hun botje en als het voor Sjaak te lang duurt en Luna heeft haar pensbotje al, pikt Sjaak het pensbotje van Luna uit haar mond (terwijl Sjaak dit niet eens lekker vindt) en Luna ... , zij laat dit toe. Waar waren we bang voor?
De laatste, want anders vul ik de hele nieuwsbrief met verhalen over Luna en Sjaak, en daar zitten jullie vast niet op te wachten.
Als Juppe het laatste rondje van de dag gaat lopen met Luna gaat Sjaak voor het raam zitten kijken tot zij weer terug komen. Als zij thuis komen rent Sjaak naar de tussendeur en begroet Sjaak Luna hartelijk, alsof ze uren is weggeweest.

En voor wat betreft de pattella luxatie? Hij loopt een beetje raar, maar heeft daar geen last van. Het is een geweldigekat en wij kunnen niet meer zeggen dat we geen kattenmensen zijn. Integendeel!
Dank je wel Jan Willem dat je ‘onze‘ Sjaak een kans hebt gegeven. Sjaak is een geweldige kat en dat vindt Luna ook!

Marie Louise van Gastel.
p.s. terwijl ik dit zit te schrijven, ligt Sjaak in Luna haar mand en Luna ligt ernaast. Ik wacht op de dag dat zij samen bij elkaar in de mand liggen te slapen.

Sjaak

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.