Aanschaf van een konijn

Konijnen zijn vriendelijke en intelligente huisdieren die net als alle andere huisdieren de juiste zorg en aandacht nodig hebben. Hoewel ze vaak worden gezien als een goed huisdier voor kinderen, komt er behoorlijk veel kijken bij de verzorging. De beslissing om konijnen te nemen moet dan ook worden gezien als een langetermijnverbintenis. De gemiddelde levensverwachting is 8 tot 12 jaar, maar met de juiste zorg kunnen konijnen zelfs nog langer leven. Over het algemeen kan gesteld worden dat middelgrote en grote rassen korter leven dan dwergrassen. Er zijn meer dan 60 konijnenrassen in allerlei maten en kleuren.

Om goed voor konijnen te kunnen zorgen, moet er sprake zijn van een geschikte leefomgeving waarin ze zich op natuurlijke wijze kunnen gedragen, gezonde voeding krijgen, gezelschap hebben en goede gezondheidszorg krijgen. Konijnen zijn sociale dieren, dus als u voor het eerst een konijn neemt, doet u er eigenlijk het beste aan om er tenminste twee te nemen!

Waar moet ik op letten als ik een konijn uitkies?

U kunt een konijn bij een asiel, in de dierenwinkel of bij een fokker kopen. Als u een konijn gaat kopen, is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Als u vragen heeft, aarzel dan niet deze aan de verkoper te stellen.

 • Ogen en neus moeten helder zijn en vrij van afscheiding (dit kan op een infectie duiden).
 • Het konijn moet nieuwsgierig en onderzoekend zijn.
 • Het konijn mag niet te dun zijn. Beweeg uw hand over de ruggengraat, heupen en ribben om dit te controleren, de botten mogen niet uitsteken en moeten bedekt zijn met een redelijke laag spieren.
 • Controleer op natheid of aangekoekte keutels rond de anus.
 • Controleer op de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien of teken door de vacht op de rug met de vingers uiteen te duwen en controleer de oren aan de binnenkant op roodheid of een overmatige hoeveelheid geel of bruin oorsmeer, dit kan op oormijten duiden.
 • Duw zo mogelijk de lippen zachtjes uit elkaar en controleer of de voortanden (snijtanden) van het konijn niet gebroken of te lang zijn.
 • Informeer of het konijn gesteriliseerd of gecastreerd is; in de regel gebeurt dit pas als ze ongeveer zes maanden oud zijn.
 • Informeer naar de leeftijd van het konijn. Koop geen konijn jonger dan 6 weken.
 • Informeer of het konijn is ingeënt tegen myxomatose en het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS). VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic disease (afgekort RHD) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd. Er is een RHD type 1 en type 2.
 • Vraag de verkoper of er garantie is op de gezondheid of een niet-goed-geld-terug-beleid.
 • Informeer ten slotte wat het konijn te eten krijgt, om te voorkomen dat u thuis ineens ander voedsel gaat geven omdat dit maag-darmklachten en diarree kan veroorzaken.

Moet ik één of twee konijnen nemen?

Konijnen zijn van nature sociale dieren en kunnen gestrest raken als ze alleen in een hok zitten. U kunt konijnen het beste samen houden. De konijnen moeten wel bij elkaar passen: goede combinaties zijn een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje, of gesteriliseerde/gecastreerde konijnen van hetzelfde geslacht uit hetzelfde nest. Wilt u het konijn alleen houden dan is het verstandig dat u ervoor zorgt dat het konijn genoeg te doen heeft om verveling zoveel mogelijk tegen te gaan.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.