Opvoeden van kittens

Het opvoeden van kittens kan, is nodig en het moet zelfs. Het is nodig om het kitten bekend te laten worden met alles wat in zijn wereld voorkomt: mensen, katten, honden, vogels, enge of rare situaties, vuurwerk enzovoorts. Als je het kitten niet opvoedt kan dit onnodig stress veroorzaken of je kat wordt schuwer dan nodig zou zijn. 
Het hebben van aandacht voor de hond, en het feit dat deze getraind moet worden, is pas van de laatste twintig jaar. Dat honden opgevoed worden, vindt men tegenwoordig gelukkig gewoon.
Dat ook kittens en katten opgevoed zouden moeten worden is een relatief nieuw gegeven.

Waarom moet u een kitten opvoeden?

Dat ligt er eigenlijk maar helemaal aan, wat de bedoeling is met het kitten. Gaat u graag elke zomer met uw kat op vakantie in de auto, dan zou de fokker het kitten al vast moeten laten wennen aan auto rijden. Er is een specifieke manier waarop een kitten dit het beste leert. Op een kat-eigen-wijze, één die uitgaat van de leermogelijkheden van de kat. Als het de bedoeling is dat het kitten in een huishouden met twee honden gaat wonen, dan zou de fokker (of het eerste baasje) het kitten al direct moeten wennen aan een hond. Ook hier bestaat weer een specifieke wijze voor, waarop een kitten dit het beste aan kan leren.

Wat is het nut van een kitten ergens aan laten wennen?

Het nut van wennen is dat een kitten leert om te gaan met een specifieke situatie, waarin een bepaalde aanpassing van hem gevraagd wordt. Een kitten moet stapsgewijs leren omgaan met een nieuwe situatie. Dit is ook nuttig ter voorkoming van stress, want een kitten kan echt gestrest raken als deze in een nieuwe situatie komt, die totaal onbekend en beangstigend is. Een kitten moet als het ware leren om vertrouwen te krijgen in die onbekende persoon of situatie. U kunt een kitten aan heel veel dingen laten wennen: spelen met water, omgaan met de hond, omgaan met kinderen, omgaan met de bel, omgaan met bezoek en nog veel meer.

Hoe gaat het wennen dan?

Belangrijk bij het laten wennen, is dat het stapsgewijs dient te gebeuren. Dit gebeurd op basis van vertrouwen, wat de band tussen mens en kat een positieve vorm geeft. In principe maakt het niet zoveel uit waar uw kitten vandaan komt, al hebben kittens die bij betrokken fokkers vandaan komen al een grote voorsprong. Deze hebben bij de fokker (als het goed is) al in een vertrouwde omgeving kennis gemaakt met veel nieuwe situaties: auto rijden, knuffelen, aaien, andere katten, bezoek, optillen, muziek, noem maar op. Een kitten dat 13 weken bij de moederpoes blijft (dat is verplicht bij sommige raskatten clubs), heeft het grote voordeel dat het twee leerperiodes achtereen in een vertrouwde omgeving is, terwijl het van alles leert: van de mensen, maar natuurlijk ook van de andere katten in huis.

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden waaraan het laten wennen van een kitten aan een nieuw dier of een nieuwe situatie moet voldoen. Idealiter leert het kitten al in de periode dat het nog bij de moeder is, vanaf twee weken leeftijd, langzaam aan en gestructureerd en in een vertrouwde en liefdevolle omgeving kennis te maken met situaties waar het later mee om moet leren gaan. Het laten wennen dient altijd stapsgewijs te gebeuren en wel dusdanig dat de vertrouwensrelatie met de kat goed blijft. Straffen moet u dan ook nooit doen. De kat begrijpt er niks van, die heeft nooit Nederlands geleerd. Of leren omgaan met geweld. Een kat kan niet spreken, en toch verwachten veel mensen van hun kat dat deze hen begrijpt als u taal gebruikt. 
U kunt wel proberen meer van de kat te begrijpen. U kunt gaan inzien dat de manier waarop een kitten leert, veel te maken heeft met de eigenheid van het dier. Vertrouwen, liefde en positiviteit zijn de basisvoorwaarden om een kat iets te leren. Als een kat niet leert wat u van hem verlangt, is het waarschijnlijk dat het aan de door u gebruikte leermethode ligt.
U kunt gelukkig om advies vragen. Nieuw is het fenomeen kattengedragstherapie. Dit is een specialist in het gedrag van de kat, en vooral de wijze waarop de kat iets aanleert en afleert. U kunt tevens terecht voor adviezen over het aanleren van nieuwe situaties aan kittens vanaf twee weken leeftijd. Bovendien kan de kattengedragsdeskundige adviseren als het gaat om het aanleren van nieuwe dingen die de kat lastig aanleert, zoals niet wegvluchten als de bel gaat. En dan rijst vaak de vraag: wat te doen met ongewenst gedrag?

Kunt u uw kitten iets leren?

Ja, zeker kan dat! Een kitten kan heel veel leren zelfs. Om een voorbeeld te geven: het heeft al gauw in de gaten dat als u naar de keuken loopt, een bepaalde kast openmaakt, en daar een blikje kattenvoer uithaalt, dat dit betekent dat het eten gaat krijgen. Het kitten zal vaak tegen uw been aanwrijven, soms mauwen, duidelijk opgetogen over wat komen zal. Het heeft geleerd dat u uit die kast (op dat tijdstip) eten haalt en dat de kat dat gaat krijgen.
Een ander voorbeeld: u speelt graag met uw kitten. En katten, kittens dus ook, hebben nagels. Het kitten is zo klein dat het logisch is, dat deze u wel eens krabt. U vindt dat helemaal niet erg, het is speelsheid. Alleen soms doet het wel echt pijn, u loopt zelfs af en toe met een pleister. Het kitten heeft geleerd dat het nogal ruw mag spelen. Zou het dit doen met een nestgenoot, dan zou deze hem wel duidelijk maken dat dit niet op prijs werd gesteld. 
Als u op jonge leeftijd begint met uw kat gewenst gedrag aan te leren, en het aanleren en vertrouwd maken met verschillende omstandigheden, is de kans op ongewenst gedrag op latere leeftijd minder groot.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.