Vetbulten, lipomen bij de hond

Bij oudere honden komen regelmatig 'bulten' voor. Vaak blijken deze bulten lipomen te zijn, oftewel vetbulten. In dit artikel leest u meer over lipomen.

Lipomen

Lipomen zijn (meestal goedaardige) tumoren, uitgaande van vetweefsel. Ze kunnen overal voorkomen, maar bevinden zich vooral in of onder de huid. Een kenmerk van tumoren is dat de celgroei niet meer geremd wordt, waardoor de vetbult (traag) groeit. Meestal zijn vetbulten goedaardig. Dit wil zeggen dat ze mooi afgerond zijn, niet uitzaaien en traag groeien.
Ook bestaan er kwaadaardige vetbulten, maar deze zijn zeer zeldzaam en gedragen zich anders.

Bult gevoeld

Vaak voelt u als eigenaar zelf een bultje bij uw hond, of het kan dat het pas opvalt bij een bezoek aan de dierenarts. Op basis van voelen en bekijken kan een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden. Zeker als de bult maar traag groeit, mooi afgerond is en niet pijnlijk is dan vermoeden we sterk een goedaardige vetbult. Ook kijken we naar de huid eromheen (rood of afwijkend) en voelen we of de drainerende lymfeklier (de lymfeklier die het vocht uit die regio afvoert) opgezet is. Wanneer hier iets afwijkends is vermoeden we iets anders dan een goedaardige vetbult.

Cytologisch onderzoek naar een tumor

Meer informatie kunnen we krijgen door een DNAB (dunne naald aspiratie biopt) te nemen: we zuigen met een naald celletjes op uit de bult. Onder de microscoop kan vaak na kleuren van de cellen de diagnose gesteld worden (cytologisch onderzoek ). Er wordt gekeken of het inderdaad om vetweefsel gaat, of het tumoraal weefsel is en of dit goedaardig is. Cytologisch onderzoek is belangrijk om andere soorten tumoren uit te sluiten. Een mastocytoom (kwaadaardige tumor uitgaande van mastcellen, afkomstig uit het beenmerg) wil zich qua uiterlijk nogal eens gedragen als een vetbult. De behandeling ervan is daarentegen compleet anders.

Moet je de tumor verwijderen?

Wanneer het lipoom geen last geeft en maar traag groeit moet deze goed in de gaten gehouden worden. Wanneer de bult door de plaats en grootte toch last geeft, kan het advies zijn deze weg te nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan een vetbult aan de binnenzijde van een poot waarbij de poot naar buiten wordt geduwd. Na verwijdering kan het weefsel nog worden opgestuurd voor histologie (weefselonderzoek). Door middel van histologie kan de definitieve diagnose gesteld worden.

lipoom-hond

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.