Operatie infoblad

Uw dier brengen

U kunt uw dier op de afgesproken dag tussen 8.30 en 10.00 brengen bij de assistente aan de balie. U hoeft dus niet in de wachtkamer te wachten. U hoort dan meteen wanneer u uw huisdier weer kunt ophalen.

Nuchter

Uw huisdier moet op de dag van de sedatie/narcose nuchter zijn. Dat betekent dat hij niet meer mag eten vanaf 18.00 uur de avond ervoor. Hij moet wel te drinken krijgen.
Het is prettig als honden dezelfde ochtend nog goed zijn uitgelaten, dat wil zeggen dat zij geplast en gepoept hebben.
Op de ochtend van de operatie hoeft u eventuele medicijnen (pijnstillers, antibiotica) niet te geven tenzij wij dat anders hebben aangegeven. Wij zullen deze medicatie dan geven tijdens de operatie/onderzoek.

Vragenlijst

Net zoals bij mensen houdt een narcose bij dieren een zeker risico in. Voor de narcose onderzoeken wij uw huisdier lichamelijk om eventuele risico's te achterhalen.
Wij verzoeken u de vragenlijst in te vullen. Hierdoor krijgen wij een betere indruk over de algehele gezondheid van uw huisdier. Als meer dan twee antwoorden afwijkend zijn, dan adviseren wij om ook een bloedscreening te laten doen (zie hieronder).
Geef het ook aan als u wilt dat we tijdens de sedatie nog andere ingrepen uitvoeren, zoals nagels knippen en tandsteen verwijderen. Dat is meestal geen probleem. Niet alle ingrepen kunnen direct uitgevoerd worden, het is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om samen met een andere ingreep bulten of kiezen te verwijderen. 

U geeft de vragenlijst de ochtend van de operatie aan de balie af.

Bloedscreening

Bloedscreening is een manier om het risico van de narcose zo veel mogelijk te beperken. De screening geeft ons een goede indruk van een aantal lichaamsfuncties van uw huisdier, zoals de werking van de lever, de nieren en het beenmerg. Met die informatie kunnen we de kans op complicaties verkleinen, bijvoorbeeld door het infuusbeleid aan te passen, andere anesthesiemiddelen te gebruiken of bepaalde pijnstillers mee te geven voor na de operatie.

Wij raden altijd een bloedscreening aan bij:

  • Grote hondenrassen: honden boven de 5 jaar;
  • Kleine hondenrassen: honden boven de 7 jaar;
  • Katten boven de 9 jaar;
  • Bij alle dieren met klachten (bijvoorbeeld algeheel ziek zijn, vermageren, slecht eten of veel drinken).  

Ook bij gezonde dieren zonder klachten is het goed om een bloedscreening te doen. We kunnen de bloeduitslag gebruiken als referentie voor de toekomst en ook beginnende problemen snel opsporen.

Hoe werkt de bloedscreening?

De bloedscreening wordt op de ochtend van de operatie uitgevoerd. Bij sterk afwijkende waarden of afwijkingen in het lichamelijk onderzoek nemen wij altijd eerst contact met u op, zeker als wij denken dat deze afwijkende waardes een verhoogd anesthesierisico met zich meebrengen. Bij licht afwijkende waardes zullen we een beter passende narcose toepassen en geven we na de ingreep een advies over de behandeling van deze afwijkende bloedwaardes.
Als u een bloedscreening bij uw huisdier wilt laten uitvoeren, dan is het erg fijn als het u lukt om van honden ochtendurine van die dag mee te nemen. Zo krijgen we nog een beter beeld van de huidige gezondheid. Bij katten is urine opvangen thuis veel lastiger, wij zullen proberen dat bij ons op te vangen.

De kosten van de bloedscreening bedragen €78,80. Op de vragenlijst kunt u onderaan aankruisen of u een bloedscreening bij uw huisdier wilt laten uitvoeren.

teckel-kitten