Oververhitting bij de hond

Oververhitting bij de hond

Warmte in Nederland is lekker voor ons, maar soms levensgevaarlijk voor uw hond! Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren van hitte voor onze huisdieren. In dit artikel leest u over de gevaren van oververhitting (hyperthermie), hoe u het kan voorkomen en wat te doen bij oververhitting. Een hond met oververhitting is altijd een spoedgeval!
Honden kunnen niet zweten bij warmte. Hierdoor kunnen ze hun warmte een heel stuk slechter kwijt dan mensen. Alleen door te hijgen en in mindere mate via hun voetzolen raken honden hun warmte kwijt.

Hoe ontstaat oververhitting bij de hond?

Normaal ligt de temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celcius. Het warmte-regulatiecentrum in de hersenen zorgt voor een evenwicht tussen warmteproductie en -afgifte. Honden raken hun warmte vooral kwijt door verdamping via de bek (door te hijgen) en via de zweetklieren in de voetzolen. Ook door het verwijden van de kleine bloedvaatjes in de huid, het veranderen van de lichaamshouding en door een koele of beschutte plek op te zoeken kan een hond wat doen aan zijn temperatuur. Wanneer de warmte productie groter wordt dan de afgifte raakt het evenwicht verstoord en stijgt de lichaamstemperatuur. Meestal slaagt het warmte-regulatiecentrum er vervolgens in, om bij een iets hogere lichaamstemperatuur een nieuw evenwicht in te stellen tussen warmteproductie en warmteafgifte. Als er dan nog steeds onvoldoende warmte kan worden afgegeven dan blijft de temperatuur stijgen en spreken we van oververhitting.

De hond gaat nu steeds sneller hijgen. De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies. Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is dan noodzakelijk. Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het slechter kan worden rondgepompt. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de grens van 42 graden dan beginnen de eiwitten in het lichaam beschadigd te raken en worden de lichaamscellen onvoldoende van zuurstof voorzien. Dit kan snel leiden tot een onomkeerbare coma en in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

Symptomen bij oververhitting

Als duidelijkste symptoom zien we een hoge temperatuur. Thuis kunt u de temperatuur van uw hond meten. Dit kan met een normale thermometer, en we meten de temperatuur rectaal (via de anus). Hyperthermie kan ook klachten veroorzaken zoals misselijkheid en braken, spierkrampen, extreem hijgen en spierzwakte. Soms is het bewustzijn verminderd.

Tips om oververhitting te voorkomen

  • Laat uw hond nooit achter in de auto, caravan of andere kleine ruimtes. De temperatuur kan zeer snel (binnen enkele minuten) zeer hoog oplopen, bij een buitentemperatuur boven de 15ºC! Uit onderzoek is gebleken dat bij 15ºC of meer in de volle zon de temperatuur binnen in de auto soms zelfs tot 70ºC kan stijgen.. Binnen enkele minuten kan uw hond zo al oververhit en in shock raken
  • Vermijd zoveel mogelijk directe zon
  • Laat uw hond voldoende water drinken
  • Ga bij warm weer niet fietsen met uw hond
  • Zwemmen (in veilig water) is op het heetst van de dag verstandiger dan wandelen
  • Kies voor beschaduwd bos
  • Wandel in de koelte van de ochtend en laat in de avond
  • Doe geen muilkorf of snuitbandje om, hierdoor wordt hijgen namelijk belemmerd
  • Gooi geen emmer koud water over uw hond heen, het verschil in temperatuur kan namelijk te groot zijn
  • Vergeet u ook niet dat het asfalt/stenen warm zijn voor de hondenvoeten? Als u uw hand niet langer dan een een paar seconde op het asfalt/stenen kan leggen, kan uw hond er ook niet overheen lopen, loop dus liever op gras!

Wat te doen als uw hond oververhit is geraakt?

Thuis kunt u eerste hulp verlenen. Is de temperatuur van uw hond boven de 41.0 graden Celsius, dan is het belangrijk om snel te gaan koelen. U kunt koel (geen ijskoud) water over de buik, liezen, oksels en oren gieten. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller maar het effect is ook sneller uitgewerkt omdat dit sneller verdampt. Alcohol kunt u op de liezen, oksels, en voetzooltjes spuiten, plekken waar de beharing dunner is. Indien uw hond wil drinken dan kunt u hem kleine beetjes koel water geven, eventueel met een klein beetje keukenzout erdoor om tekorten aan te vullen.
Het is belangrijk om de temperatuur elke 10 minuten te controleren. Wanneer de temperatuur daalt, ga dan minder intensief koelen. Een te snelle koeling kan een te lage temperatuur geven. Onder de 40 graden kan het koelen gestopt worden. Controleer hierna zeker nog elk half uur de temperatuur.
Het is verstandig te overleggen met een dierenarts. Deze zal enkele vragen stellen om erachter te komen of er mogelijk blijvende schade is, en of er verdere behandeling door een dierenarts nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in het toedienen van infusen en eventueel medicatie.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.