Katten hebben drie soorten chemische zintuigen
- We onderscheiden de reukcellen in het neusslijmvlies, die gevoelig zijn voor in de lucht zwevende geurdeeltjes.
- De smaakpapillen op de tong zorgen voor het herkennen van stoffen die kunnen oplossen in water of speeksel. De reuk en smaak zijn nauw met elkaar verbonden, doordat de neusholte in de bek uitmondt.
- Het orgaan van Jacobson is het derde chemische zintuig van katten. Dit is een soort kruising tussen smaak en reuk (wij mensen hebben dit niet).
Bij katten bevindt dit orgaan zich tussen de keel- en neusholte. Deze soort geursluisjes staan via een kleine opening in het gehemelte, direct achter de snijtanden, in verbinding met de mondholte. Dit orgaan wordt door chemische geurstoffen die door de tong uit de lucht worden opgevangen, geprikkeld. Door de tong tegen het gehemelte te drukken worden de stoffen naar de opening van het orgaan gebracht. De specifieke uitdrukking van dat moment op het gezicht van de kat wordt flemen genoemd.
Bij dit flemen rekt de kat de hals, opent de mond en krult de bovenlip. Dit geeft de kat een uitdrukking van stomme verbazing, intense domheid of opperste afkeer. Hoe dan ook de kat is moleculen (feromonen) uit de lucht aan het opsnuiven of een speciale smaak op de tong aan het proeven, waarna de tong naar achteren wordt bewogen en op de opening van het orgaan van Jacobson wordt gedrukt.
Katten kunnen in meerdere situaties gaan flemen. Zo kan het zien of ruiken van een gemarkeerd voorwerp een prikkel zijn om te gaan flemen.
Ook paarden flemen door het waarnemen van feromonen.