Voedselallergie

Een voedselallergie betekent dat er overgevoeligheidsreacties, ofwel allergische reacties, in het lichaam ontstaan tegen stoffen die via de voeding opgenomen worden. Dergelijke allergische reacties kunnen tot jeuk en huidklachten leiden. Ze kunnen optreden bij allerlei soorten voer: blikvoer, droogvoer, tussendoortjes, maar ook bij zelfbereid (en voor mensen bedoeld) voer. Vooral de eiwitten van dierlijke oorsprong kunnen deze overgevoeligheidsreacties geven. Belangrijk om te weten is dat er pas een overgevoeligheidsreactie kan optreden indien uw hond langere tijd is blootgesteld aan een bepaalde stof, dus uw hond moet langere tijd de huidige voeding met deze stof krijgen. Er kan geen allergische reactie optreden tegen iets wat eenmalig toegediend is, het lichaam moet de stof eerst herkennen om er allergisch voor te kunnen zijn.

Voorkomen

Allergieën, en dus ook voedselallergieën, kunnen bij elk ras op elke leeftijd zich ontwikkelen. We zien het relatief vaker bij jongere dieren. Echter na een dieetwisseling kan op elke leeftijd zich een allergie ontwikkelen tegen een bepaalde stof. Het is helaas niet te zeggen hoe snel na een dieetwisseling een allergie zich kan ontwikkelen, dit kan na een paar weken maar ook na een paar maanden zijn.

Symptomen

Bij een voedselallergie zijn de huidproblemen bij de hond het meest opvallend. U kunt het vergelijken met eczeem bij de mens. Doordat er een allergische ontstekingsreactie in de huid ontstaat, zal het ook erg gaan jeuken. Honden kunnen de klachten dan zeer snel verergeren, door met hun nagels en tanden de jeukplekken open te krabben/bijten en zo grote wonden en korsten te veroorzaken.

De meest voorkomende huidproblemen zijn:

 1. Jeuk, over het gehele lichaam, vaak tussen de tenen.
 2. Een rode huid met puistjes en rode bultjes. Soms erg lokale rode kale plekken: hotspots.
 3. Korstjes, schilfers en/of wondjes, door de jeuk krabt de hond de huid open.
 4. Maagdarmklachten zoals braken, diarree, veel boeren en/of scheten laten.
 5. Oorontstekingen: binnen in het oor zit ook huid, en deze kan ook gaan jeuken en ontsteken.

Het stellen van de diagnose voedselallergie

Bovenstaande symptomen kunnen door een voedselallergie, maar ook door andere aandoeningen veroorzaakt worden. Denk dan aan een vlooienallergie, een allergie tegen iets in de omgeving of door parasieten. Parasieten kunnen vaak uitgesloten worden door afkrabsels te maken van de huid. Er bestaat helaas geen simpele test om er achter te komen waarvoor uw hond allergisch is.
Een manier om erachter te komen is door het uitvoeren van een eliminatiedieet, hiermee kunnen we de voedselallergie als oorzaak uitsluiten of bevestigen. Als er sprake is van een voedselallergie, dan moet vervolgens nog verder onderzoek gedaan worden naar het bestanddeel in het voer waarvoor uw hond precies allergisch is.

Diagnostische therapie

Om de diagnose voedselallergie te kunnen bevestigen of uit te sluiten moet u minimaal 6 weken stoppen met de huidige voeding. Omdat op dit moment nog niet duidelijk is tegen welke stof in de voeding uw hond allergisch is. Moet u hem/ haar een eiwitbron gaan geven die hij/zij nog nooit eerder heeft gegeten. Dit noemen wij het eliminatiedieet.

Samenstelling eliminatiedieet

Gedurende een periode van 6 weken moet een dieet gegeven worden, waarbij voor 1 van de volgende eiwitbronnen en voor 1 van de volgende koolhydraatbronnen gekozen moet worden.

 • Eiwitbron: 100 gram per 10 kg hond, afwegen na het koken.
  Hert, geitenvlees, struisvogel, koolvis, schelvis of paardenvlees.
 • Koolhydraatbron: 300 gram per 10 kg hond, afwegen na het koken.
  Witte rijst, aardappel of macaroni (geen zilvervlies of meergranen rijst/macaroni).

U kunt dus bijvoorbeeld voor struisvogel met rijst kiezen of voor hertenvlees met macaroni. Deze combinatie moet dan 6 weken exclusief gegeven worden, u kunt dus niet tussen de bovengenoemde eiwitbronnen wisselen en u mag ook niets anders geven! U kookt de eiwitbron en koolhydraat bron samen gaar en kunt zo een week vooruit koken en invriezen. Het eliminatiedieet is zeker geen compleet dieet, maar aangezien het maar korte tijd gegeven wordt, is het niet noodzakelijk het verder aan te vullen tot een compleet dieet.
U mag eventueel wel sperziebonen en andere groentes hierbij geven, geef er echter geen brood bij.
Als uw hond weigert de koolhydraatbron te eten, dan zou u gedurende deze periode alleen de eiwitbron kunnen geven. Er moet dan wel meer gegeven worden, namelijk 200 gram eiwit per 10 kg hond. Indien u meerdere honden of andere dieren in huis heeft, dan mogen zij ook mee-eten met dit dieet, of ze moeten strikt afgezonderd eten krijgen.

U mag tijdens deze 6 weken niets anders dan dit eliminatiedieet geven, ook geen vitamine preparaten, kauwstaafjes of Frolic.
Als u iets lekkers tussendoor aan uw hond wilt geven, dan kunt u natuurlijk wel een beetje extra van de gekozen eiwitbron geven. Of een stuk bot van deze diersoort of een balletje met de koolhydraatbron (rijstballetje of macaroniballetje) en vet van uw eiwitbron, mogelijkheden genoeg!
Als uw hond tussendoor wel iets anders te eten krijgt of van straat eet, dan kan er weer een allergische reactie en dus jeuk ontstaan. Het is dan erg moeilijk om te bepalen of het eliminatiedieet aanslaat of niet. Voor het ontstaan van een allergische reactie is maar een heel klein beetje van de veroorzakende stof nodig, ofwel maar 1 hapje!
Over het algemeen duurt het 4 tot 5 weken voordat u resultaten ziet. Als er sprake is van een voedselallergie, dan moet aan het einde van de 6 weken de jeukklachten wel duidelijk verminderd zijn.
Houdt het eliminatiedieet dus wel echt die 6 weken vol!!
Is de jeuk in het begin van het dieet onhoudbaar, dan moet u contact met ons opnemen. We kunnen dan een tijdelijk middel tegen de jeuk meegeven, zodat het makkelijker lukt de 6 weken vol te houden zonder extreme jeuk.

Vervolg na het eliminatiedieet

Na het eliminatiedieet neemt u weer contact met ons op zodat we kunnen bespreken hoe het is gegaan. Indien de jeuk niet verminderd is, dan kunnen we voedselallergie als oorzaak van de jeuk uitsluiten en zijn we dus wel een stuk verder in de diagnosevorming. We moeten dan op zoek gaan naar wat wel het probleem is.
Indien de jeuk wel verminderd is, dan is de diagnose voedselallergie bevestigd. Hierna zullen we dan met u op zoek gaan naar het juiste vervolgdieet van uw hond.

Andere opties naast het eliminatiedieet

Wilt u wel een dieet geven maar niet zelf koken, dan hebben wij een kant-en-klaar hypoallergeen dieet voor u, Royal Canin Hypoallergeen® of anallergenic®, Hill´s Z/D® of trovet . Dit kunt u bij ons halen, wij adviseren wel om van te voren te bellen of we het op voorraad hebben, dan kunnen we het voor u apart leggen. In de commerciële diëten zitten nog wel verschillende eiwitten, maar deze zijn gehydrolyseerd. Dat houdt in dat de eiwitten kleiner zijn gemaakt zodat ze minder snel een allergische reactie kunnen oproepen. We moeten wel hierbij zeggen dat het zelfgekookte eliminatiedieet veel specifieker is voor het uitsluiten van de diagnose voedselallergie. Als het commerciële dieet onvoldoende jeukvermindering geeft, kan het zijn dat we u alsnog adviseren zelf te gaan koken. Dermatologen zullen ook alleen het zelfgekookte eliminatiedieet accepteren voor de uitsluiting van de voedselallergie. Echter als de jeuk wel minder wordt door het commerciële dieet, dan is dit wel een goede bevestiging voor de diagnose voedselallergie.

Vlooienbehandeling

Zorg er wel voor dat andere oorzaken van allergische jeuk niet ook mee kunnen spelen tijdens deze dieetperiode. Zorg dus onder andere voor een goede vlooienbestrijding van alle dieren in huis.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.