Blaaskanker bij de hond

Kanker komt helaas veel voor bij honden, ongeveer 1 op de 3 honden krijgt ooit een tumor in zijn leven. Blaaskanker komt niet zo heel veel voor, ongeveer 2% van de tumoren betreft blaaskanker. Kanker kan goed of kwaadaardig zijn, bij blaaskanker zien we meestal de kwaadaardige variant. Vaak zien we de verschijnselen die bijvoorbeeld ook bij een blaasontsteking kunnen passen, alleen door verder onderzoek kunnen we de diagnose blaaskanker stellen.

De verschijnselen

Blaasproblemen komen regelmatig voor bij honden. De symptomen zijn meestal:

  • Vaak kleine plasjes doen
  • Persen zonder dat er urine komt
  • Pijn bij het plassen
  • Bloed in de urine
  • In huis plassen of urine lekken

Een blaasontsteking is vaak een bijkomend probleem, doordat het slijmvlies van de blaas aangetast wordt door de tumor, is deze gevoeliger voor ontstekingen door bacteriën. Als we de hond behandelen voor een blaasontsteking lijkt de behandeling aan te slaan, maar vaak komen de verschijnselen snel weer terug.

Verder onderzoek bij blaaskanker

Bij terugkerende blaasproblemen is het verstandig om verder onderzoek te doen naar de oorzaak ervan.

  • Bacteriologisch onderzoek van de urine
    Door steriele urine te kweken kunnen we zien of er bacteriën in de urine zitten. Om de urine zo steriel mogelijk te krijgen zullen we een punctie (aanprikken) van de blaas doen. De verkregen urine wordt op kweek gezet. Na enkele dagen kijken we of er groei van bacteriën te zien is.

  • Een röntgenfoto van de blaas
    Op een röntgenfoto kunnen we bijvoorbeeld blaasstenen zien. We kunnen met behulp van een catheter de blaas vullen met lucht of met een contrastmiddel, hierdoor kunnen we zien of de blaaswand afwijkend is (verdikkingen of een onregelmatig oppervlak)

  • Echo van de blaas
    Met een echo zijn dezelfde afwijkingen waar te nemen als met een röntgenfoto. Alleen met een echo kan de blaaswand wat specifieker en vanuit meerdere richtingen bekeken worden. Bij het vermoeden van een blaastumor kan meteen de hele buik beoordeeld worden op uitzaaiingen.

Het stellen van de diagnose van blaaskanker

Bij het vermoeden van blaaskanker is het aan te raden om een definitieve diagnose te stellen. We kunnen dit doen door middel van cytologisch (cellen) of histologisch (biopt) onderzoek.

Cytologie van de blaas

We kunnen cellen uit de urine gebruiken of we kunnen ze verkrijgen met een zo genaamd aspiratiebiopt (zuigbiopt). Cytologie kan een diagnose geven, maar dit lukt niet altijd.

Histologie

Operatief kunnen we een stukje weefsel verwijderen of met endoscopie via de plasbuis kan een stukje weefsel verkregen worden.

De behandeling en vooruitzichten

Afhankelijk van het type tumor, de plaats en de grootte zijn er een aantal opties:

  • Operatief verwijderen
  • Chemotherapie
  • In sommige gevallen bestraling

Als de tumor grotendeels verwijderd is en de hond ondersteund wordt met medicijnen, kan hij vaak nog maanden tot jaren klachtenvrij leven. Genezing komt helaas bijna nooit voor, het doel van de behandeling is de hond een prettig en kwalitatief leven te bieden.

blaaskanker-hond

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.