Nieuw kitten in huis

U heeft een nieuw kitten in huis, gefeliciteerd!! De aanschaf van een nieuw kitten is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen! Als het uw eerste kitten is, dan is het heel normaal om veel vragen te hebben. Maar ook als u katten heeft (gehad), kan wat extra informatie over “hoe het ook alweer zat” erg handig zijn. We zullen de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Als u hierna nog vragen heeft, dan kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht.

Uw kitten voor de eerste keer bij u thuis

Als u uw kitten in uw huis wilt introduceren, dan kunt u een paar voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat de eerste ruimte waarin uw kitten het eerste aankomt niet te groot is. Sluit dus bijvoorbeeld een kamer af. Zodra uw kitten in deze ruimte gewend is, dan kunt u langzaam de leefomgeving vergroten. Zet in deze kamer een kattenbak zonder deksel met redelijk veel grit. U kunt uw kitten bij binnenkomst meteen op de kattenbak zetten, ze hebben dan vaak snel door waar ze hun behoefte moeten doen. Het etensbakje en drinkbakje kan in de buurt worden gezet, maar niet te dicht bij de kattenbak.

Als u al andere katten in huis heeft, houdt deze dan in het begin op afstand van het nieuwe kitten. Pas na een paar uur of zelfs een dag kunt u ze bij elkaar laten, uw kitten heeft dan de geur van uw huis overgenomen en ruikt zo minder bedreigend voor de andere katten. U kunt het overnemen van de huisgeur versnellen door uw kitten met een handdoek/dekentje in te wrijven waar de andere katten graag op liggen.
Laat de andere katten en uw kitten in het begin nog niet alleen zonder dat u erbij bent. Zeer waarschijnlijk zal het eerste contact met grommen en blazen gepaard gaan, dit is normaal. Houdt dan wel in de gaten dat er geen wondjes ontstaan tijdens het uithalen. Een vriendschappelijke tik zonder nagels is geen probleem, maar het mag geen volledige aanval met wonden tot gevolg zijn.
Oudere katten kunnen nog wel eens geïrriteerd raken omdat het jongere katje veel te veel beweegt. Een optie is om dan uw kitten eten te geven, waarschijnlijk zit hij dan stil om rustig te eten. De andere kat heeft dan even de tijd om rustig te snuffelen.

De belangrijkste gezondheidskwesties in het eerste jaar

Voeding

De eerste maanden is de beste voeding een dieet specifiek voor kittens. Er moeten voldoende voedingsstoffen in zitten, maar ook zeker voldoende energie. De meeste kittenvoeders, die in de supermarkt en dierenwinkel verkrijgbaar zijn, voldoen aan deze eisen. Deze voeding kan tot ongeveer 6 maanden leeftijd gegeven worden, daarna kunt u overschakelen op volwassen voeding. Het is dus niet nodig om het tot 1 jaar leeftijd te geven zoals de meeste fabrikanten van kittenvoeders adviseren.
Uw kitten moet meerdere keren per dag kleine beetjes eten krijgen, vergeet niet dat de maag van een kitten ook veel kleiner is dan die van een volwassen kat! Droogvoer, ofwel brokjes, zijn het beste om te geven. Door het kauwen op de brokjes kan uw kitten al beginnen met een goede gebitsverzorging.
Kattenmelk mag u erbij geven, maar het is zeker niet noodzakelijk. Als u er teveel van geeft, dan kunnen ze er zelfs diarree van krijgen. Maar als uw kitten het erg lekker vindt, dan kunt u kleine hoeveelheden geven.

Ontwormen

Vrijwel elk kitten is bij de geboorte besmet met spoelwormen, ook al is de moederpoes goed ontwormd. Een kitten zal via de melk besmet raken met de eieren van de spoelworm.
We adviseren om uw kitten 3 keer te ontwormen met 2 weken tussentijd. U kunt daar op 4 weken leeftijd mee beginnen. We adviseren dan op 4, 6 en 8 weken leeftijd te ontwormen, en vervolgens op 4 maanden.
Meestal krijgt u uw kitten pas op latere leeftijd. Als hij al ontwormd is, dan moeten we dat herhalen zodat we 3 keer met 2 weken tussentijd hebben ontwormd. Het mooiste is om dan nogmaals te ontwormen na 2 maanden. Is de ontworming van uw kitten onbekend, dan adviseren we om alsnog 3 keer met 2 weken tussentijd te ontwormen en deze na 2 maanden te herhalen.
Vanaf 6 maanden leeftijd adviseren we om katten 4 keer per jaar te ontwormen, zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn. De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens en met name kinderen zijn er erg gevoelig voor. Laat uw kinderen altijd goed de handen wassen nadat ze met de kat hebben gespeeld. Niet alleen de spoelworm wordt door de ontworming aangepakt, maar ook de lintwormen en haakwormen. Ontworming is verkrijgbaar in pasta, tabletten en druppels in de nek (pas vanaf 0.5 kg).

Vlooien

Een aantal vlooien kan voor uw kitten erg vervelend zijn, maar een vlooienplaag kan levensbedreigend zijn. Ze springen van een andere kat, hond, konijn of uit de omgeving (bijvoorbeeld van uw schoenen) op uw kitten. Het hele jaar door kunnen vlooien een plaag worden, zeker als de vlooien binnenshuis komen. Daarom adviseren we om uw kitten goed te controleren op vlooien en zo nodig te behandelen. Met een vlooienkam kunt u controleren of er vlooienpoepjes (zwarte puntjes, die rood worden als u ze nat maakt) of vlooien zijn.
Vergeet niet dat als 1 dier vlooien heeft, dat dan alle dieren in de omgeving behandeld moeten worden!! De makkelijkste manier om vlooien te bestrijden zijn de druppels in de nek. Een vlooienband is vaak onvoldoende effectief en uw kitten kan er aan blijven hangen. We adviseren dan ook om deze niet te gebruiken.

Wisselen melkgebit

Net zoals bij kinderen zal uw kitten zijn melkgebit gaan wisselen tot een volwassen gebit. Ze slikken vaak de melktanden door, vandaar dat het regelmatig onopgemerkt gaat. Maar als u een kiesje vindt, dan kan dat heel goed van het melkgebit zijn. Vanaf ongeveer 3.5 maanden leeftijd zullen ze beginnen met wisselen van de snijtanden, op 4.5 maanden leeftijd zullen ze de grote hoektanden gaan wisselen. In deze periode kunt u bijvoorbeeld merken dat ze wat happeriger zijn.

Vaccinaties

Om uw kitten te beschermen tegen besmettelijke ziekten adviseren wij om hem in het eerste levensjaar 2 keer te vaccineren. Door dit vaccin wordt een bescherming opgebouwd tegen niesziekte en kattenziekte. De bescherming is een jaar werkzaam en het advies is dan ook om de vaccinatie ieder jaar te herhalen (zie voor een uitgebreidere uitleg onze folder infectieziekten). Het advies is om op 9 weken leeftijd de 1e vaccinatie te geven. De herhalingsvaccinatie moet 3 weken erna gegeven worden.
Als uw kitten niet de vaccinatie op 9 weken heeft gehad, dan is er geen reden tot paniek! We adviseren dan wel zo spoedig mogelijk de vaccinatie te geven om zo de bescherming op te bouwen, de booster moet dan weer 3 weken erna gegeven worden.
Voor het reizen naar het buitenland is ook de rabiës inenting verplicht, deze mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. Daarnaast moet uw kitten dan gechipt zijn en een officieel dierenpaspoort hebben. Neem tijdig contact op als u van plan bent te gaan reizen, er kunnen verschillende eisen worden gesteld.

Castratie en sterilisatie

De castratie en sterilisatie van uw kitten kan vanaf 6 maanden leeftijd.

Verder zijn de volgende zaken van belang:

Chippen

Chippen houdt in dat er een identificatiechip (transponder) onder de huid van uw kitten wordt aangebracht. De transponder is ter grootte van een rijstkorrel en wordt door middel van een injectie onder de huid aangebracht, dit gebeurt eenmalig. Daarna wordt de code, die van de chip af te lezen is, op uw naam geregistreerd. Als uw kitten dan wegloopt, dan kan uw naam en telefoonnummer makkelijk opgespoord worden.
We kunnen op ieder moment en op elke leeftijd de chip aanbrengen, we adviseren om de chip tijdens de sterilisatie of castratie te geven. Dan voelen ze niets van het aanbrengen. U krijgt dan ook korting op de chip.

Verzekeren

Het is mogelijk uw kitten te verzekeren tegen ziekte en ongevallen. Het is verplicht dat uw kitten identificeerbaar is voor de verzekering, ofwel hij moet een chip hebben.

Gezondheidsproblemen op latere leeftijd

Blaasgruis

We zien tegenwoordig steeds meer poezen en katers met blaasproblemen, met name blaasgruis ofwel struviet. Hierbij worden er zeer veel kristallen in de urine gevormd. Deze kristallen kunnen ontsteking en pijn bij het plassen veroorzaken. U kunt dan merken dat uw kat veel vaker kleine plasjes doet, soms zelfs in huis, en er kan ook bloed bij zitten.
Maar bij katers kan het ook een plasbuis obstructie veroorzaken, hierdoor kan uw kater dus niet meer plassen. Dit is ALTIJD EEN SPOEDGEVAL!! Het is dus van belang, als u opmerkt dat uw kater vaker moet plassen, dat er dan altijd urine uitkomt. Als dat niet het geval is, dan moet u direct contact opnemen met uw dierenarts!

Veel drinken

Bij katten van alle leeftijden is het van belang om goed in de gaten te houden hoeveel ze drinken. Katten kunnen heel goed met weinig water overleven, ze drinken dus niet veel. Dit is helemaal normaal! Zeker als er af en toe blikvoeding gegeven wordt. Blikvoeding bevat 80% vocht en dit is vaak voldoende voor uw kat. Als het u opvalt dat uw kat plotseling veel meer drinkt, neem dan contact met ons op. Er kan sprake zijn van een probleem met de nieren, bijvoorbeeld een nierbekkenontsteking aanwezig zijn. Deze kan bij snelle en goede behandeling goed herstellen.

Gebitsproblemen

Kattengebitten zijn gemaakt om prooien te vangen en daarna op te eten. Aangezien wij kant en klare brokjes en blikvoeding aan onze katten geven, is deze functie voor het gebit totaal verdwenen. Helaas zien we hierdoor ook veel meer tandvlees en tandproblemen. Dit kunt u proberen te voorkomen door brokjes te geven, waar uw kat ook echt op kauwt. Wij hebben een speciale voeding van Royal Canin, deze bevat stoffen die bacteriegroei tegengaan en calcium uit het speeksel verwijderen waardoor er minder snel tandvleesontstekingen en tandsteen ontstaan. Daarnaast heeft de brok een speciale structuur, grootte en vorm wat ervoor zorgt dat de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. Ons advies is om goed te luisteren of u uw kat hoort knabbelen op de brokjes.

Verder kunt u achter de snorharen de wangen masseren, hierdoor wordt het tandvlees gestimuleerd net zoals bij tandenpoetsen. Wij hebben speciale tandenborstels en tandpasta voor katten, helaas is dit bij de meeste katten best lastig om te gebruiken! U kunt een poeder door het eten geven. Deze poeder bevat een bepaald type algen wat tandplak verhindert en zorgt voor een frisse adem.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.