Lichaamstaal van de kat

Weet jij wat jouw kat je probeert te vertellen?

Aan de lichaamstaal van je kat kun je veel aflezen. Weet jij wat je kat bijvoorbeeld voelt als ze uitgestrekt op haar rug ligt? Als ze dit doet op een rustig moment, is dat een teken van tevredenheid. Maar soms wil ze zich verdedigen. Als ze zich bedreigd voelt, is het op de rug gaan liggen een teken dat je kat wel eens zou kunnen gaan vechten. Katten houden bovendien vaak niet van rechtstreeks oogcontact. Hoe groter de pupillen, hoe minder ze op haar gemak is. Maar knijpt je kat haar ogen af en toe eventjes dicht in jouw buurt? Dan is ze juist zeer op haar gemak bij jou.

De staart

Hoe een kat zich echt voelt, kun je nog het beste aflezen aan de staart. Steekt je kat de staart hoog in de lucht, dan is er vertrouwen. Katten doen dit vaak bij een begroeting van een bekende. Dit kan een persoon een andere bekende kat zijn of bijvoorbeeld de huishond. Een dikke straat duid op onrust. Houdt ze haar staart tussen de achterpoten, dan is ze niet op haar gemak of zelfs angstig. Als de punt van de staart beweegt heeft dit met opwinding te maken. Het zien van een speeltje of eten, maar ook van een vreemde kat in de tuin.

De oren

Aan de stand van de oren kun je ook zien in welke staat een kat is. Staan de oren recht naar voren gericht dan is de kat gefixeerd op iets, een geluid of een beweging. Staan de oren wat meer opzij dan is de kat vaak relaxt. Staan de oren naar achteren gedraaid dan is dit een teken van agressie. Heeft de kat de oren plat alsof hij een petje op heeft dan is de kat angstig en als de kat de oren helemaal naar achteren heeft gevouwen tegen zijn kop aan, dan is dit een teken dat de kat zeer angstig is en agressie zou kunnen gaan gebruiken. Probeer vooral bij dit soort katten geen direct oogcontact te maken.

Miauwen

Door te miauwen kan je kat je verschillende dingen vertellen. Ligt je kat te spinnen, dan heeft ze het goed en geniet ze. Spinnen is tenslotte het eerste geluid en gevoel wat een kitten ervaart als ze bij haar moeder zoogt. Ook de moeder poes spint tijdens het zogen. Een kat die pijn heeft of ziek is spint ook, waarschijnlijk doet de kat dit om zichzelf gerust te stellen. Een wat hoger en meer gorgelend geluid wil zeggen dat je kat je genegen is, een teken van vriendelijkheid. Sommige katten mekkeren als ze bijvoorbeeld een vogel in de tuin zien, maar er niet bij kunnen. De rede waarom ze dit doen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Hoor je een meer sissend geluid, laat je kat dan beter met rust. Ze geeft namelijk aan dat ze helemaal niet tevreden is met de gang van zaken!

lichaamstaal-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.