Badderen in het zand

Of het nu is voor de huid- en vachtverzorging of om te ontstressen - zandbadjes zijn een pure weldaad voor veel kleine huisdieren en mogen niet worden overgeslagen.  

Bijna alle knagers houden van een zandbad. Voor sommige soorten, zoals hamsters, chinchilla’s, degoes en gerbils, is dagelijks baden in het zand zelfs een must, omdat het aanzienlijk bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn. Het fijne zand dringt in de onderste lagen van de vacht en verwijdert als een kam vuildeeltjes, ongedierte, overtollig vet en vocht. De vacht blijft dus schoon, volumineus en glanzend en behoudt zijn beschermende functie. Het rollen en chillen in zand is echter niet alleen voor de lichaamsverzorging, maar ook om agressie en stress te verminderen. Bovendien kan het bijdragen aan de regulering van de lichaamstempratuur.

Rondom de zandbak

Het zandbad zou voor de dieren dag en nacht beschikbar moeten staan. Goed geschikt zijn bakken van keramiek, klei, metaal of onbreekbaar glas. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen scherpe randjes. Let op de maat bij aankoop. Het dier moet zich volledig in de bak kunnen uitstrekken en rond zijn eigen as kunnen draaien. Kies voor de plek van het zandbad een locatie uit de buurt van voer- en waterbakken, zodat de inhoud niet vervuilt als er met zand wordt gegooid. Vervang het zand regelmatig en maak de kom grondig schoon met warm water en een borstel voordat je hem opnieuw vult. Afhankelijk van het aantal dieren en de frequentie van gebruik, is dit ongeveer een of twee keer per week nodig. Als de schaal ook als toilet wordt misbruikt, is vaker schoonmaken natuurlijk een must. Als de grootte van het verblijf dit toelaat, kun je jouw dieren een strandje bieden in plaats van een zandbad door een deel van de oppervlakte met een dikke laag zand te bedekken. Vooral hamsters en gerbils genieten hier met volle teugen van.

Het juiste zand

Dierenwinkels bieden veel verschillende soorten zand aan, maar niet alle soorten zijn geschikt voor kleine knagers. Conventioneel vogelzand dat schelpengrit bevat is bijvoorbeeld gevaarlijk voor de diertjes. De splinters zijn zeer scherp, wat niet alleen de haarstructuur beschadigt, maar ook huidletsel en ontstekingen kan veroorzaken. Hetzelfde geldt voor ruwe bouwgrond. Zelfs het zand van de kinderzandbak is te hard voor de vacht van de dieren. Gebruik in plaats daarvan fijn, zacht zand met ronde korrels, zoals hoogwaardig chinchillazand.

Bron: Hart voor Dieren juli 2019

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.