Orthopedie

De orthopedie houdt zich bezig met het bewegingsapparaat, zoals de botten en de gewrichten. Bijna altijd gaat het om een dier dat kreupel is. Gelukkig is vaak een verstuiking of verrekking de oorzaak, maar soms is het ernstiger.

Wij hebben veel ervaring met orthopedische problemen. We zoeken altijd eerst naar de oorzaak en stellen een behandelplan op. In onze praktijk worden orthopedische operaties uitgevoerd, maar we behandelen ook veel dieren met medicijnen, soms in combinatie met fysiotherapie. In sommige gevallen zullen we uw dier doorsturen naar een specialist.

Kruisbandoperatie

De meest voorkomende orthopedische operatie is de kruisbandoperatie aan de knie. Dit probleem is vergelijkbaar met de knie van de voetballer met afgescheurde kruisband. De knie verliest zijn stabiliteit als een van de kruisbanden kapot is.

Bij dieren gaat het in 90% van de gevallen om honden van een groot ras, die plotseling kreupel zijn gaan lopen. Verder zien we kleine hondjes en soms een kat die door een ongeluk de kruisbanden gescheurd heeft.

Bij de operatie worden de restanten van de kruisband verwijderd en de meniscus gecontroleerd op losse stukken. Vroeger werd de stabiliteit van de knie hersteld met een peesband uit het bovenbeen van de patiënt, die dwars door de knie strak getrokken werd. Tegenwoordig is er een kunststofband die aan de buitenzijde van het gewricht strak getrokken wordt.

Botbreuken

Ook botbreuken komen regelmatig voor. Vroeger werd hierbij vaak een spalk of gips aangebracht. Maar die blijft meestal niet goed op zijn plaats omdat dieren niet stil bijven zitten en omdat hun poten dunner worden richting de voeten. Het is veel efficiënter om de breuk operatief recht zetten en het bot met platen, schroeven en/of pennen weer vast te zetten. Het grote voordeel is dat het dier veel sneller herstelt met minder nazorg. Een nadeel is dat de operatie veel duurder is vanwege de moeilijkheidsgraad en de gebruikte materialen. In veel gevallen zullen wij u adviseren om voor deze operaties naar een orthopedisch specialist te gaan.

 

skelet-kat

Skelet kat

 

 

 

 

 

skelet hond

Skelet hond

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.