Oormijt

Oormijt is de meest voorkomende mijt bij de kat. De officiële naam van deze mijt is Otodectis Cynoti. Oormijten leven in het uitwendige gehoorkanaal, soms rond de oren en de oorschelp, in de nek en soms zelfs op het lichaam.
Overdracht van de oormijt gebeurt via direct contact, voornamelijk in neonatale periode (net na de geboorte). Oormijt is erg besmettelijk, en vooral jonge dieren zijn gevoelig.
Oormijt is ook overdraagbaar op honden en fretten. Ook kan het jeuk geven bij mensen op de armen en de romp. De mijt veroorzaakt irritatie, het speeksel of de ontlasting van de mijt veroorzaakt allergie.

Symptomen

Bij katten met oormijt zien we vaak dat ze veel aan de oren krabben en met de kop schudden. Oormijt geeft typisch erge jeuk. Er ontstaat meestal ook een oorontsteking, vaak aan beide oren. Typisch voor een oormijt-infectie is een grote hoeveelheid droog, zwart-bruin oorsmeer. Rond de oren kunnen wondjes of bloeduitstortingen ontstaan door het vele krabben. Bij een ernstige infectie kan zelfs het trommelvlies beschadigd raken, dan kunnen we ook evenwichtsproblemen zien. Minder vaak zien we ook jeuk op de kop, in de nek of op het lichaam. We zien dan kleine korstjes en soms wat kaalheid.

Diagnose

Vaak hebben we op basis van de klachten en symptomen al een vermoeden van oormijt. Vervolgens kijken we met een speciale kijker (otoscoop) in de gehoorgang. Soms kunnen we de mijten zien bewegen als reactie op warmte van het lampje. Met een wattenstaafje nemen we wat oorsmeer af, wat we op een glaasje onder de microscoop bekijken. Wanneer ook de huid erbij betrokken is, kunnen we hiervan wat cellen afkrabben, om zo proberen de mijt aan te tonen.

Behandeling

De behandeling van oormijt bestaat uit het eerst goed reinigen van de gehoorgang, om zo het oorsmeer te verwijderen. Het best werkt een lokale behandeling door middel van een oorzalf, met daarin een werkzame stof tegen de oormijt. Dit zijn 3 behandelingen, met tussentijd van 1 week. Ook kunnen pipetten in de nek gegeven worden. Nog een andere mogelijkheid is om het anti-parasitaire middel per injectie toe te dienen. Het is belangrijk om alle dieren die ermee in contact zijn geweest te gaan behandelen, omdat oormijt erg besmettelijk is. Wanneer er een overgevoeligheid voor oormijt is, kan de jeuk nog enkele maanden aanhouden. In zo'n geval geven we indien nodig prednison.

oormijt

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.