Euthanasie van uw kat

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het einde van het leven van zijn kat geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van de kat.
Wij willen allemaal een kat graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Uw kat kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.
Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de kliniek, u kunt ook altijd telefonisch overleggen over deze moeilijke beslissing. In overleg met de dierenartsen is er een mogelijkheid tot thuiseuthanasie, omdat de dierenarts hier meer tijd voor vrij moet maken moet dit altijd vooruit gepland worden.

Wat gebeurt er tijdens de euthanasie?

Honden en katten worden eerst met een injectie in slaap gebracht, deze injectie wordt in een spier in de rug gegeven. Deze injectie voelt uw kat nog wel. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat deze prik werkt, uw kat valt dan heel diep in slaap, zo diep dat hij buiten bewustzijn raakt. U hebt dan nog alle tijd om afscheid te nemen, indien u het prettig vindt kunt u uw kat op schoot nemen. Uw kat voelt op dat moment alleen dat hij steeds dieper in slaap valt.
Als uw kat uiteindelijk heel diep slaapt, geven we in een bloedvat van een voorpoot een injectie met een grote dosis van een zwaar slaapmiddel. In sommige gevallen zal een assistente daarbij helpen door het bloedvat te stuwen. Meestal stopt het hart dan binnen enkele seconden met kloppen, soms gaan er een paar minuten overheen, uw huisdier merkt hier niets meer van.

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen aanwezig zijn. Vaak zal het ook hun kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat hun huisdier en vriend rustig is ingeslapen. Als u daarvoor kiest, hoeft u niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Uw huisdier is dan al zo ver in slaap dat hij niets meer zal merken.
Na de laatste injectie controleren wij altijd of het hart nog klopt door middel van auscultatie (luisteren) met een stethoscoop.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden om met het lichaam van uw kat te doen.

Begraven

U mag hem mee naar huis nemen om thuis te begraven. Zorg er dan wel voor dat u hem in een door de natuur verteerbare doos begraaft, dus niet in een plastic doos. Verder moet u er rekening mee houden dat er lijkstijfheid op zal treden, dit betekent dat het lichaam van uw kat heel stijf en hard wordt, dit kan na een half uur tot uur na de dood optreden. Als de lijkstijfheid is opgetreden, dan voelt het lichaam stijf en koud aan en is het niet meer mogelijk om het in een andere houding te leggen. Zorg dus dat u uw kattijdig in de doos, waarin hij begraven wordt, legt.
U kunt uw kat ook begraven op speciale dierenbegraafplaatsen, bijvoorbeeld Dierenbegraafplaats Zandvoort. Wij hebben hierover extra informatie op de kliniek, u kunt daar gerust naar vragen.
Verder kan het lichaam gecremeerd worden of naar de destructie gaan.

Crematie

Als u kiest voor crematie, dan zijn er nog 2 opties. Uw kat kan met enkele andere dieren worden verbrand, de as wordt dan uitgestrooid door het crematorium over zee. De andere optie is individuele crematie, uw huisdier wordt in zijn eentje verbrand. Hierna kunt u de as van uw huisdier ook weer terugkrijgen, deze wordt dan terug gebracht naar de kliniek waarna wij contact met u opnemen.

Vanuit onze praktijk worden overleden dieren opgehaald door het Huisdierencrematorium in Nootdorp. De kosten van de crematie zijn afhankelijk van het gewicht van uw huisdier en van welke crematie u wilt, u kunt hier altijd over informeren bij ons. Het crematorium zal zelf de rekening naar u thuis opsturen.
Er zijn meerdere dierencrematoria in Nederland. Als u uw overleden kat zelf graag wilt wegbrengen, dan is het crematorium in Beverwijk een goede mogelijkheid. Wij zullen u graag bijstaan met het regelen van deze crematie.

Destructie

Bij het destructiebedrijf worden allerlei dieren tegelijkertijd vernietigd, dus ook koeien, paarden en andere dieren. Het is de voorschreven afvoer van alle dode dieren. Dit gebeurt op een vrij grootschalige manier. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van uw dier.

Afstaan aan de wetenschap

U kunt uw kat afstaan aan de Universiteit van Utrecht, uw kat wordt dan gebruikt voor het anatomisch onderwijs. Dankzij het dierdonorcodicil zijn veel minder proefdieren nodig voor het onderwijs. Proefdiervrij werkt samen met de Universiteit Utrecht om dit aantal nog verder terug te dringen. U kunt daarbij helpen. Door uw overleden huisdier te doneren aan de Universiteit Utrecht redt uw dier een proefdier. Uw kat moet wel aan bepaalde eisen voldoen en u moet uw kat zelf zo snel mogelijk na het overlijden naar de Universiteit van Utrecht brengen.

Rouwperiode

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en vaak ook grote vriend.
Als u na de dood van uw kat nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten, zijn wij, zowel de dierenartsen als de assistentes daarvoor graag bereikbaar.

Boekje 'zijn we niet te vroeg?'

Om u enigszins te helpen met het nemen van deze moeilijke beslissing heeft dierenarts Hugo van Duijn een boekje geschreven naar aanleiding van het afscheid van zijn eigen hond Clinto. Dit boekje “Zijn we niet te vroeg?” Het boekje kunt u gratis ontvangen in onze kliniek.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.