Verzorging nagels

Verzorging van de nagels

Nagels bestaan uit dood hoornachtig materiaal. Ze groeien altijd door, maar onder normale omstandigheden slijten ze ook vanzelf af. Bij honden slijten ze door regelmatig over een harde ondergrond te lopen. Katten houden hun nagels kort en scherp door te krabben aan een krabpaal, buitenkatten krabben vaak aan een boom of een stuk hout. Hiermee zetten ze ook meteen hun geuren uit. Door het krabben of bijten aan de nagels zal het buitenste laagje van de nagel als een soort hoesje loskomen. Op deze manier houden katten hun nagels scherp.

Knippen van de nagels

Het knippen van de nagels moet voorzichtig gebeuren. Sommige honden en katten laten het knippen van de nagels thuis goed toe, maar er zijn ook dieren die het absoluut niet toelaten. Wij kunnen de nagels voor u knippen, dan kunt u meteen zien hoe u het beste kunt knippen. Bij lichte nagels kunt u goed zien waar het leven begint, de roodroze overgang laat zien waar de zenuwen en bloedvaten beginnen. De nagel kan ongeveer 2 mm voor het “leven” met een speciale nageltang afgeknipt worden. Bij donkere nagels is het moeilijker en loopt u het risico om in het leven te knippen. Dit doet pijn en het zal gaan bloeden.

Ingegroeide nagels

Door onvoldoende beweging, een afwijkende stand van de poten of bij oudere honden en katten kunnen nagels te lang worden. Ze groeien vaak rond en kunnen daardoor in het voetzooltje steken of zelfs ingroeien. Dit is erg pijnlijk, kan kreupelheid of een ontsteking veroorzaken. De nagels die het meeste ingroeien zijn de duimen aan de voorpoten. Er zijn ook hondenrassen die duimen aan de achterpoten hebben de zogenaamde hubertusklauwen. Doordat de duimen de grond niet raken kunnen ze doorgroeien. Oudere katten verzorgen hun nagels soms minder goed. Doordat ze minder bewegen, minder de krabpaal gebruiken of niet meer op hun nagels bijten blijven de nagelhoesjes zitten. Hierdoor krijgen ze lange dikke nagels die makkelijker in de voetzooltjes groeien. Te lange nagels kunnen ook makkelijker inscheuren, doordat dieren ermee blijven hangen.

Gescheurde of afgebroken nagel

Een ingescheurde nagel kan erg bloeden en is erg pijnlijk. U merkt dat uw dier kreupel loopt of steeds aan zijn poot zit te likken. Als er nog een stukje nagel bijhangt moeten wij deze eraf halen. We zullen de plek wat verdoven en het restje nagel met een tang eraf trekken. Het is belangrijk dat er geen restje nagel blijft zitten want dit kan een nagelbed (nagelriem) ontsteking veroorzaken.

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.