Euthanasie van uw cavia

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn dier geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van het dier. 
Wij willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Uw dier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen. Maar u mag ook altijd telefonisch overleggen over deze moeilijke beslissing.

Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de kliniek.

Wat gebeurt er tijdens de euthanasie?

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen aanwezig zijn. Vaak zal het ook hun kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat hun huisdier en vriend rustig is ingeslapen. Als u daarvoor kiest, hoeft u niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Uw cavia is dan al zo ver in slaap dat hij niets meer zal merken.
Na de laatste injectie controleren wij altijd of het hart nog klopt door middel van auscultatie(luisteren) met een stethoscoop.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Na het overlijden van de cavia heeft u verschillende mogelijkheden.

Begraven

U mag het lichaam van de cavia mee naar huis nemen om te begraven. Zorg er dan wel voor dat u hem in een door de natuur verteerbare doos begraaft, dus niet in een plastic doos. U kunt een biologisch afbreekbare begraafkist gebruiken. Houd rekening met lijkstijfheid: het lichaam van uw cavia wordt een half uur tot uur na de dood heel stijf en hard. Als de lijkstijfheid is opgetreden, kunt u het lichaam niet meer in een andere houding leggen. Zorg dus dat u uw cavia tijdig in de doos waarin hij begraven wordt, legt.
U kunt uw cavia ook begraven op speciale dierenbegraafplaatsen. Wij hebben hierover extra informatie op de kliniek, u kunt daar gerust naar vragen.

Crematie

Verder kan het lichaam gecremeerd worden of naar de destructie gaan.
Als u kiest voor crematie, dan zijn er nog 2 opties. Uw cavia kan met enkele andere dieren worden verbrand, de as wordt dan uitgestrooid door het crematorium over zee of (tegen een meertarief)l over land. De andere optie is individuele crematie, uw cavia wordt in zijn eentje verbrand. Hierna kunt u de as van uw cavia ook weer terugkrijgen, deze wordt dan terug gebracht naar de kliniek waarna wij contact met u opnemen.
Vanuit onze praktijk worden overleden dieren opgehaald door het Huisdierencrematorium in Stompwijk. De kosten van de crematie zijn afhankelijk van het gewicht van uw cavia en van welke crematie u wilt, u kunt hier altijd over informeren bij ons. Het crematorium zal zelf de rekening naar u thuis opsturen.
Er zijn meerdere dierencrematoria in Nederland. Als u uw overleden cavia graag zelf wil wegbrengen, dan is het crematorium in Beverwijk een goede mogelijkheid. Wij zullen u graag bijstaan met het regelen van deze crematie.

Destructie

Bij het destructiebedrijf worden allerlei dieren tegelijkertijd vernietigd, dus ook koeien, paarden en andere dieren. Het is de voorgeschreven afvoer van alle dode dieren. Dit gebeurt op een vrij grootschalige manier. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van uw cavia.

Rouwperiode

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en vaak ook grote vriend.
Als u na de dood van uw cavia nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten, zijn wij, zowel de dierenartsen als de assistentes daarvoor graag bereikbaar.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.