Voeding voor het kitten

De groei

De groei is een erg belangrijke periode, waarin het evenwicht en de goede gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. De groei wordt beïnvloed door verschillende factoren, waarvan de voeding de belangrijkste is. Bij de bereiding van de voeding voor een kitten of een volwassen kat moet rekening worden gehouden met de specifieke spijsvertering van de kat. Alleen voeding die speciaal wordt ontwikkeld voor katten kan het nodige evenwicht voor uw kat garanderen, ongeacht leeftijd, ras of levenswijze.

De groei van het kitten hangt samen met zijn gewichtstoename (dagelijks gemiddeld 10 tot 30 gram, afhankelijk van het ras). Het is belangrijk dat u uw kitten steeds op hetzelfde moment van de dag weegt. Zolang het kitten bij zijn moeder zoogt, moet hij dagelijks gewogen worden. Als het kitten zelfstandig goed eet kunt u die frequentie verlagen tot één keer per week of per twee weken.
Specifieke eigenschappen van kittens

 • Het ras
  Zoals bij alle levende wezens geldt: hoe groter het ras, hoe langer de groeiperiode.
 • Het geslacht
  Een mannelijk kitten (kater) heeft een groter groeivermogen dan een vrouwelijk kitten (poes). Zijn groei zal daardoor ook enkele weken langer duren en hij zal zwaarder worden dan zijn vrouwelijke leeftijdsgenootjes.
 • De genen
  Het kitten heeft genetisch materiaal meegekregen: voor de helft afkomstig van zijn vader, voor de helft van zijn moeder. De grootte, het gewicht en andere uiterlijke bijzonderheden van zijn ouders kunnen zijn groei beïnvloeden.

Invloed van de omgeving

 • Hygiëne
  Een slechte hygiëne bij de geboorte zal de moeder verzwakken en de gezondheid van het pasgeboren kitten in gevaar brengen.
 • Slaap
  Zoals bij alle jonge wezens voltrekt de groei zich tijdens de slaap. Al brengt het kitten na twee maanden steeds minder tijd door met slapen, toch speelt de slaap nog steeds een erg belangrijke rol.

Kwaliteit van de voeding

Bij zijn geboorte heeft het kitten een spijsverteringskanaal dat aangepast is aan de vertering van melk. Tijdens zijn groei verandert zijn spijsverteringssysteem tot hij op volwassen leeftijd geen lactose (melksuiker) meer kan verdragen. Voor een harmonieuze groei moet hij een evenwichtige gezondheidsvoeding met eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en sporenelementen krijgen in de vorm van voedsel dat aangepast is aan de fysiologie en de spijsvertering van een katachtige.

De ontwikkeling van de kat

De ontwikkeling van een pasgeboren kat tot volwassen kat duurt ongeveer een jaar. In deze belangrijke periode bestaat er een grote behoefte aan hoogwaardige voedingsstoffen voor een goede vertering, zodat alle weefsels optimaal gevormd kunnen worden. Juist in de groeiperiode is het kitten gevoelig voor spijsverteringsproblemen zoals diarree, veroorzaakt door wormen of stressinvloeden. Een juiste voeding bevat ingrediënten die problemen zoals diarree kunnen helpen te voorkomen en zo bijdragen aan de gezondheid van het kitten.

De weerstand

De weerstand van een kitten is in de eerste weken kwetsbaar. De antistoffen, meegekregen van de moederpoes nemen af en de opbouw van eigen antistoffen, gesteund door vaccinaties, begint pas op de leeftijd van zes weken en is optimaal bij vier maanden. Factoren, zoals voeding, die kunnen bijdragen aan een goede weerstand zijn in deze periode dan ook van levensbelang. In de groei wordt namelijk de basis gelegd voor het verdere leven. Een gezondheidsvoeding voorziet niet alleen in hoogwaardige voedingsstoffen, maar draagt tevens bij aan een optimale weerstand, zodat een veilige groeiperiode wordt bevorderd.

Natte voeding (blik of kuipje)

Deze voeding bevat gemiddeld 80% water. Een kat heeft ongeveer 300 tot 400 gram natte voeding per dag nodig als u daarnaast geen brokjes geeft. Indien dit niet het geval is, zal hij onvoldoende voedingsstoffen per dag binnenkrijgen.

Droge voeding (brokjes)

Droge kwaliteitsvoeding bevat minder dan 14% water, meestal tussen 8 en 10 %. Tussen de 40 tot 90 gram per dag is (afhankelijk van zijn leeftijd) voldoende voor de groei van uw kitten. Droogvoeding is zodoende relatief goedkoper dan blikvoeding.
Kittens houden van droge voeding, want ze vinden het leuk om te knabbelen en om hun portie in meerdere keren op te eten. Brokjes zijn daar uiterst geschikt voor omdat ze lang vers en krokant blijven.
Droge voeding is ook erg gemakkelijk te bewaren en te doseren (u hoeft het niet in de koelkast te bewaren, een koele droge plaats is voldoende). Het is belangrijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking te volgen. Dit om overvoeding of ondervoeding te voorkomen, beide zijn immers erg schadelijk voor de goede ontwikkeling van uw kat

De voedingsbehoefte van het kitten

Tijdens de eerste weken van zijn leven heeft een kat andere voedingsbehoeften, die veranderen naarmate hij groter wordt. Het is niet aan te bevelen het kitten een gezondheidsvoeding voor volwassen katten te geven. Deze voeding bevat meer zetmeel en is voor een kitten minder goed te verteren. Om blaasgruis bij volwassen katten te voorkomen wordt de gezondheidsvoeding verzuurd. Indien deze volwassen voeding ook aan het kitten wordt gegeven, kan dit de ontwikkeling van zijn skelet tegen gaan.

Kittens jonger dan vier maanden

Vanaf 4 of 5 weken mag een kitten droge voeding krijgen. Allereerst kan deze droge voeding geweekt worden in een beetje warm water of kittenmelk. De hoeveelheid vocht wordt daarna geleidelijk verminderd tot uw kitten alleen maar droge voeding eet.

Kittens ouder dan vier maanden

Vanaf het moment dat het kitten zijn definitieve tanden heeft, tot hij ongeveer een jaar oud is, blijven de voedingsbehoeften van uw kat ongeveer hetzelfde. Alleen de dagelijkse hoeveelheden worden steeds groter, tot hij volwassen is.

Drachtige of zogende poes

De gezondheidsvoeding voor een kitten is ook uiterst geschikt voor een drachtige of zogende poes. Deze voeding mag dus ook aan een drachtige poes (vanaf dag 42) gegeven worden.

Overgang in voeding

Elke plotselinge verandering in de voeding kan spijsverteringsproblemen met zich meebrengen (slappe ontlasting, diarree). Probeer een overgangsperiode van een week in acht te nemen. Hierin mengt u geleidelijk de nieuwe voeding met de oude, totdat u alleen nog maar de nieuwe voeding geeft.
Mede door zijn beperkte weerstand en doordat een kitten in zijn eerste levensjaar minder goed zijn eten kan verteren dan een volwassen kat, zijn er speciaal voor het kitten, enkele gezondheidsvoedingen ontwikkeld. Voor de volwassen kat is er een assortiment voedingen, specifiek afgestemd op de behoeften van de kat.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.