Euthanasie van uw konijn

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn dier geconfronteerd. En meestal moet de eigenaar beslissen over het laten inslapen van een dier. 
Wij willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Uw dier kan het zelf niet zeggen, wij als dierenarts kunnen alleen maar adviseren, u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen. 
Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de kliniek, u kunt ook altijd telefonisch overleggen over deze moeilijke beslissing.

Wat gebeurt er tijdens de euthanasie?

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen aanwezig zijn. Vaak helpt het bij het verwerken van het verlies als ze zelf hebben gezien dat hun huisdier en vriend rustig is ingeslapen. Als u daarvoor kiest, hoeft u niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Uw konijn is dan al zo ver in slaap dat hij niets meer zal merken.
Na de laatste injectie controleren wij altijd of het hart nog klopt door middel van auscultatie (luisteren) met een stethoscoop.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Na het overlijden heeft u enkele mogelijkheden:

Begraven

U mag het lichaam van uw konijn mee naar huis nemen om te begraven. Gebruik wel een door de natuur verteerbare doos, dus geen plastic doos. U kunt u bijvoorbeeld een biologisch afbreekbare begraafkist gebruiken. Houd rekening met lijkstijfheid: het lichaam van uw konijn wordt na het overlijden heel stijf en hard. Dit gebeurt ongeveer een half uur tot een uur na de dood. U kunt het lichaam dan niet meer in een andere houding leggen. Zorg dus dat u uw konijn tijdig in de doos, waarin hij begraven wordt, legt.
U kunt uw konijn ook begraven op speciale dierenbegraafplaatsen, bijvoorbeeld Dierenbegraafplaats zandvoort. Wij hebben hierover extra informatie op de kliniek, u kunt daar gerust naar vragen.

Crematie

U kunt ook kiezen voor crematie of de destructie.

Als u kiest voor crematie, dan zijn er nog 2 opties:

  • Het lichaam van uw konijn kan samen met enkele andere overleden dieren worden verbrand. Het crematorium zorgt er dan voor dat de as wordt uitgestrooid over zee.
  • Individuele crematie: het lichaam van uw konijn wordt in zijn eentje verbrand. De as van uw konijn kan naar de kliniek worden gebracht als u dat wilt, waar u het op kunt halen. 

Vanuit onze praktijk worden overleden dieren opgehaald door het Huisdierencrematorium in Nootdorp. De kosten van de crematie zijn afhankelijk van het gewicht van uw konijn en van welke crematie u wilt, u kunt hier altijd over informeren bij ons. Het crematorium zal zelf de rekening naar u thuis opsturen.
Er zijn meerdere dierencrematoria in Nederland. Als u uw overleden konijn graag zelf wil wegbrengen, dan is het crematorium in Beverwijk een goede mogelijkheid. Wij zullen u graag bijstaan met het regelen van deze crematie.

Destructie

Bij het destructiebedrijf worden allerlei dieren tegelijkertijd verbrand, dus ook koeien, paarden en andere dieren. Het is de voorschreven afvoer van alle dode dieren. Dit gebeurt op een vrij grootschalige manier. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van uw konijn.

Rouwperiode

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en vaak ook grote vriend.
Als u na de dood van uw konijn nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten, zijn wij, zowel de dierenartsen als de assistentes daarvoor graag bereikbaar.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.