De nazorg na een tandheelkundige ingreep

De nazorg thuis

  • Uw kat gaat weer wakker mee naar huis maar kan nog wel wat slomer zijn dan normaal. Het is belangrijk dat hij/zij een warme plek heeft waar hij rustig kan bijkomen.
  • Mocht uw kat nog wat onstabiel bewegen dan is het verstandig om de deksel van de kattenbak eraf te halen. 
  • Houdt uw kat 5 dagen binnen.
  • Het kan zijn dat er de eerste paar dagen nog bloed uit de neus en de mond van uw kat kan komen.
  • Tijdens de behandeling is uw kat geïntubeerd, een tube is een buisje in de luchtpijp ten behoeve van beademingsapparatuur. Het kan zijn dat zijn keel hierdoor wat geïrriteerd is.

De voeding

  • Geef geen voer de avond na de ingreep. Wel mag hij kleine beetjes drinken. Als hij echt wat wil eten, geef dan kleine hoeveelheden en blijft u in de buurt. Het kan namelijk zijn dat hij nog misselijk is van de narcose en moet braken.
  • U kunt de eigen voeding geven. Als er kiezen getrokken zijn, kan eten ondanks pijnstilling toch gevoelig zijn dan is het advies om de eerste dagen gekookte kip- of koolvisfilet te geven, dit kunt u tot 10 dagen blijven geven. Ook kunt u de brokjes die uw kat normaal eet laten weken in warm water. In de toekomst zal uw kat geen enkel probleem hebben om harde brokken te eten, zelfs als er zeer veel elementen verwijderd zijn.
  • De dag na de ingreep moet uw kat weer willen eten.

 

gebit-kat

Medicijnen

Geef voorgeschreven medicijnen volgens voorschrift. Antibiotica kuren moet u altijd afmaken!!

Nazorg in de toekomst

Goede mondverzorging is van groot belang om het gebit na de sanering gezond te houden. We weten dat tandplaque binnen enkele uren alweer opbouwt, en als het 24 uur op de tand zit wordt het omgezet naar tandsteen. De beste manier om dit te bereiken is het poetsen van de tanden met een speciale kattentandpasta. Deze bevat geen fluoride, want dat is schadelijk als de pasta wordt doorgeslikt. Daarnaast heeft de pasta een smaak die de meeste dieren wel lekker vinden, en enzymen die helpen de tandplaque af te breken. Laat uw dier de eerste keren gewoon een beetje proeven, bijvoorbeeld door het van uw vinger te laten likken. Poetsen is echter iets wat veel katten niet direct zullen accepteren. Ons advies is dan ook om te beginnen met massage van het slijmvlies aan de buitenzijde van de wang ter hoogte van de kiezen. Zo went uw kat er al aan dat u iets met het gebit doet. Door dit elke dag te doen stimuleert u de doorbloeding van het tandvlees en de speekselproductie. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en tandplaque zich minder makkelijk aan het oppervlak van de tanden kunnen hechten waardoor het gebit langer schoon blijft. Als dit goed gaat kunt u hetzelfde proces ook met een gaasje om de vinger doen. Lukt het masseren zonder problemen, dan kunt u proberen om met een tandenborstel de tanden schoon te maken. Ook bestaat er een vingertandenborstel, dit is een soepel borsteltje dat over uw vinger past.

Elke dag poetsen werkt het beste, ook omdat door elke dag te herhalen de training het snelste gaat. Geef niet op als u een dagje mist! Als u tenminste twee keer per week de tanden van uw dier poetst, heeft dat nog een positief effect op het gebit. Minder dan dat heeft helaas eigenlijk geen zin. U kunt bij ons tandpasta of een complete gebitsverzorgingsset kopen.

Het is belangrijk om uw kat na herstel van de gebitsbehandeling brokken als hoofdvoeding te geven. Het kauwen op de brokken zorgt ervoor dat de tanden schoner blijven. U kunt kiezen voor een dieetvoer (Dental® van Royal Canin) dat stoffen bevat die bacteriegroei tegengaan en calcium uit het speeksel verwijderen waardoor er minder snel tandvleesontstekingen en tandsteen ontstaan. Daarnaast heeft de brok een speciale structuur, grootte en vorm wat ervoor zorgt dat de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. Ondersteunend kunt u een poeder (Orozyme Bucco fresh®) door het eten geven. Orozyme® verhindert tandplak en zorgt voor een frisse adem.

Meer tips voor de verzorging van het gebit.

 

gebit-kat

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.