Mijn hond kan niet alleen thuis zijn! Hoe voorkom je paniek?

Er zijn honden die het geen probleem vinden om de hele dag alleen thuis te zijn. Maar er zijn ook honden waarbij de paniek al toeslaat wanneer ze een half uurtje alleen moeten zijn omdat hun baasje even boodschappen moet doen. Hoe kan het dat sommige honden zoveel moeite hebben met alleen zijn? En hoelang kunnen we onze trouwe viervoeters eigenlijk alleen thuis laten zonder dat het welzijn wordt aangetast?

Niet één hond houdt ervan om langere tijd alleen thuis te zijn. Honden zijn sociale dieren en zijn dus graag in het gezelschap van hun roedel, oftewel het gezin. Honden die niet alleen thuis kunnen zijn kunnen dit op verschillende manieren uiten. Zo zijn er honden die spullen gaan vernielen, blaffen of huilen. Maar er zijn ook honden die in huis plassen of poepen zodra hun baasje weg gaat. Het kan zelfs zo zijn dat een hond dit gedrag laat zien als de eigenaar even naar boven gaat.
Het niet alleen thuis kunnen zijn kan door veel verschillende factoren worden veroorzaakt. Veel honden vervelen zich en gaan op zoek naar iets om zich bezig te houden. Het kan ook zijn dat de hond iets traumatisch heeft meegemaakt terwijl hij alleen thuis was en daardoor bang is om weer alleen te zijn. Nog een andere veel voorkomende oorzaak is dat de hond het nooit goed heeft geleerd. Net zoals dat een hond leert hoe hij op commando moet zitten en hier moet komen, moet een hond leren om alleen thuis te zijn.

Vertrouwen

Als je een pup hebt aangeschaft komt hij in een compleet nieuwe omgeving terecht. Waar hij eerst lekker vertrouwd in het nest lag tussen zijn nestgenootjes, ligt hij nu alleen en dat is even wennen. Het is dus logisch dat de pup vertrouwen en veiligheid zoekt bij zijn nieuwe baasje. Daarom is het ook belangrijk dat de pup de eerste weken niet meteen voor een langere tijd alleen wordt gelaten. In die eerste weken moet de pup de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe omgeving, geuren en geluiden. Wanneer de pup er aan toe is kun je stapsgewijs steeds iets langer weggaan. Het is verstandig om dit rustig op te bouwen (begin met een paar minuten), zodat de pup er rustig aan kan wennen dat hij af en toe even alleen thuis moet zijn.
Een hond die zich verveelt als hij langere tijd alleen thuis is vraagt een andere aanpak. Als eerste moet er gekeken worden naar het aantal uur dat een hond alleen moet zijn. Een paar uur is uiteraard geen probleem, maar wanneer een hond van 8.00 tot 17.00 uur alleen moet zijn is dat wel erg lang. In zo’n geval kan een uitlaatservice of een hondenoppas een hele mooie oplossing zijn. Voordat je jouw hond alleen thuis laat moet hij goed worden uitgelaten. Als het kan ook even lekker rennen en vooral veel snuffelen. Het snuffelen is hier erg belangrijk, want dat zorgt ervoor dat je hond naast lichamelijk ook geestelijk voldaan is. Dit kun je natuurlijk ook na de wandeling thuis doen door je hond een snuffelmat of een ander snuffelspel te geven. De combinatie van lichamelijk en geestelijk vermoeid zijn zorgt er voor dat de kans groot is dat je hond gaat rusten of slapen wanneer je weg gaat. Je kunt je hond ook iets geven bij het weggaan waar hij even mee bezig kan zijn. Een kauwspeeltje is een goed voorbeeld, hier kan iets lekkers in worden gedaan. Let op dat je de hond geen speeltjes of botten geeft waaraan hij zich kan bezeren of in kan stikken.

Verlatingsangst

We spreken over verlatingsangst als een hond echt bang is om alleen te zijn. Zodra de eigenaar aanstalten maakt om weg te gaan zijn de eerste signalen al zichtbaar. Er is een houdingsverlaging waarneembaar, verschillende stress-signalen en de hond is onrustig. Het pakken van de jas of het aandoen van de schoenen zijn voor de hond tekenen dat het baasje weg gaat, deze vertreksignalen kunnen al voor veel stress zorgen. Een hond met verlatingsangst zal niet meer wat lekkers aanpakken. Ook als de eigenaar weg is, eet of drinkt de hond niet. Verlatingsangst kan door verschillende oorzaken ontstaan die voor de hond als traumatisch worden ervaren. Het overlijden van een gezinslid of roedelgenoot, verblijf in een pension of asiel, vuurwerk of onweer tijdens het alleen zijn of een inbraak zijn hier voorbeelden van. Verlatingsangst is een serieus gedragsprobleem, het is dan ook verstandig om een gediplomeerde gedragstherapeut in te schakelen. De gedragstherapeut zal een plan van aanpak maken en de hond en baas begeleiden tijdens het behandeltraject.

Bron: Dierenpraktijken 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.