Onzindelijkheid

Als u een pup bij de fokker ophaalt is hij in de meeste gevallen nog niet zindelijk. Aan u de taak om de pup te leren dat binnen plassen en poepen niet wenselijk is.

Belangrijke plas- en poepmomenten bij de pup

Belangrijk is dat u uw pup uitlaat

  • na het slapen
  • na het eten
  • na het spelen

U zult er natuurlijk tussendoor ook nog zeer regelmatig uit moeten. Hij moet immers nog leren dat hij buiten zijn behoefte moet doen. Zijn blaas en sluitspieren zijn nog niet sterk genoeg om het lang te kunnen “ophouden”. Als u dit consequent doet zult u zien dat uw pup snel zindelijk wordt. 
Beloon hem uitbundig als hij buiten zijn behoefte doet en straf hem nooit als hij het per ongeluk binnen heeft gedaan. Hij weet immers nog niet beter en kan de link gaan leggen dat als hij zijn behoefte moet doen met de eigenaar in de buurt, hij gestraft kan gaan worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Onzindelijkheid bij de volwassen hond

Maar wat nu als u een volwassen hond heeft en deze opeens onzindelijk wordt? Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
De hond kan ziek zijn. We denken dan bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, baarmoederontsteking of suikerziekte. Als uw hond opeens onzindelijk is, is het verstandig om contact met ons op te nemen.
Soms zijn honden chronisch onzindelijk. Dit kan veroorzaakt worden doordat de pup in zijn jonge weekjes in een te kleine en smerige omgeving opgesloten is geweest. Dit zien we veel gebeuren bij honden die bij een dierenwinkel gekocht zijn of uit het buitenland gehaald worden. U zult dan net als bij de pup uw hond na het slapen, eten en spelen moeten uitlaten en heel veel geduld moeten hebben. Als uw hond net gegeten heeft, gaat u alleen naar buiten om hem te laten plassen of poepen. Maak geen grote wandelingen of ga niet spelen in verband met het risico op maagdraaiingen (vooral bij grote honden).

Onzindelijkheid bij het alleen thuis zijn

Verder kan een hond, die niet heeft geleerd alleen thuis te blijven onzindelijkheid gaan vertonen. Er is zoveel stress bij de hond dat hij het niet meer kan of wil ophouden. Een hond plast nooit in huis om u te “plagen”. U zult uw hond dus moeten leren om alleen thuis te kunnen blijven!

Ook verhuizing, overlijden van de eigenaar, de komst van een baby of echtscheiding kan een dermate grote emotionele verandering bij de hond veroorzaken dat hij opeens onzindelijk wordt. Ook in dit geval zult u weer van vooraf aan moeten beginnen. En ondanks uw eigen emotionele verandering is het erg belangrijk om uw hond weer een gestructureerd leven te geven.

Verveling

Verveling kan ook een rol spelen bij onzindelijkheid. Naast de onzindelijkheid gaat de hond vaak vernielen en blaffen. Voor dit soort problemen is het verstandig om een professionele gedragsbegeleider in de hand te nemen.

Markeren

Zowel reutjes als teefjes en dan vooral de dominante honden kunnen hun terrein markeren om duidelijk te maken aan hun soortgenoten dat zij hier de baas zijn. Dit probleem ziet men vaak als er een tweede hond in huis genomen wordt. In veel gevallen kan dit probleem opgelost door uw eigen houding ten opzichte van de hond te veranderen. Dit eventueel met behulp van medicijnen of een castratie. Ook bij dit probleem is het verstandig om een professionele gedragsbegeleider voor honden in de hand te nemen.

De oudere hond

Oudere en gesteriliseerde honden hebben nog wel eens het probleem dat zij incontinent worden. De kringspier van de blaas is niet meer sterk genoeg en de hond voelt niet meer dat hij moet plassen. Hiervoor zijn goede medicijnen verkrijgbaar.

Deemoedsplasjes

Tenslotte zijn er ook nog de zogenaamde “deemoedsplasjes”. Voor honden onderling is dit normale communicatie. Hij laat aan de andere hond zien dat hij onderdanig is. Echter wel vervelend als een hond dat ook bij de eigenaar doet. Het gedrag wat hij vaak laat zien is dat wanneer de eigenaar thuiskomt of er bezoek komt, hij zijn plasje laat lopen. Bestraf dit niet, de hond laat zien dat hij zich overgeeft en niets kwaad in de zin heeft.

Het beste is om de hond volkomen te negeren

  • niet aankijken
  • niet aanspreken
  • niet aaien, helemaal niets.

Doet u maar net of hij er even niet is. Is de rust in de hond teruggekeerd, dan begroet u hem op een rustige manier.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.