Overgewicht of obesitas

Overgewicht of obesitas

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de honden te zwaar is. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een hond. 
De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:

  • de kans op suikerziekte (diabetes mellitus)
  • de kans op gewrichtsproblemen
  • de kans op leveraandoeningen
  • de kans op hart- en ademhalingsproblemen
  • de kans op huidklachten

Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de hond en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de hond. Sommige hondenrassen hebben meer aanleg voor overgewicht. Ook is de ene hond veel actiever dan de andere hond.
Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.

Light voeding

Indien een hond overgewicht heeft volstaat het niet om de hond op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De hond kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde 'light' voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de hond een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.

Wanneer spreek je van overgewicht obesitas?

Overgewicht ontstaat doordat de hond overmatig vet ophoopt in het lichaam. De ribben en de ruggenwervels moeten met een vlakke hand net te voelen zijn. Voelt u alleen maar vacht, dan is er sprake van overgewicht. Wanneer het lichaamsgewicht van uw hond minder dan 15% boven het ideaalgewicht is, spreken we van licht overgewicht. Als het lichaamsgewicht van het dier meer dan 15% boven het ideaalgewicht zit wordt over obesitas (zwaarlijvigheid) gesproken. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat voor een hond van 10 kg, een gewichtstoename van 1 kg ongeveer gelijk is aan een gewichtstoename van 5 tot 7 kg bij een gemiddelde vrouw.
U kunt bij rashonden kijken wat het ideale gewicht moet zijn volgens de richtlijnen. Als dit afwijkt, betekent het niet automatisch dat uw hond te licht of te zwaar is. Niet iedere hond is namelijk hetzelfde. Bekijk op de bodyscorekaart of uw hond goed op gewicht is.

De behandeling

Wanneer er sprake is van serieus overgewicht zal uw hond moeten afvallen. Dit is te bereiken met een actieve levensstijl, voldoende beweging en een aangepast dieet wat bij ons verkrijgbaar is.
De dierenarts of voedingsdeskundige kan voor u een voedingsschema op maat maken.
Op dit schema staat aangegeven hoeveel u van de dieetvoeding mag geven. Dit wordt vaak per week afgebouwd, afhankelijk van de verloop van het dieet. Het schema is gebaseerd op een afvaldieet wat wij verkopen. Indien u graag uw eigen voer wilt blijven geven kunt u dit aangeven, dan passen wij het schema daarop aan.
In het medisch dossier van uw hond houden wij een gewichtscurve bij. U bent dan ook iedere 2 weken welkom op de praktijk om uw huisdier te komen wegen. Wij zullen samen met u bekijken of het te behalen streefgewicht nog steeds actueel is. Uiteraard is dit kosteloos.

Uiteindelijk is resultaat zien de beste motivatie om uw hond af te laten vallen.

overgewicht-hond

 

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.