Voeding

Vers hooi is het belangrijkst in de dagelijkse voeding, het kan ook als bodembedekking dienen. Uw cavia zal vers hooi het lekkerst vinden, het hooi moet de hele dag beschikbaar zijn. Timotei hooi is het beste voor cavia's, verder zijn grashooi of alfalfa hooi goede opties. In de meeste krachtvoeders zit ook alfalfa hooi verwerkt.
Als krachtvoer moet u pellets speciaal voor cavia’s geven, geef zeker geen konijnenvoer!! In konijnen voer zit vaak teveel vitamine D, dit kan schadelijk zijn voor een cavia. U kunt ook beter geen krachtvoer geven waar allerlei soorten en kleuren zaadjes in zitten, de cavia kan dan makkelijk selectief gaan eten (namelijk wat hij het lekkerst vindt) en zo de voeding incompleet maken. Geef niet meer dan 35 gram krachtvoer per cavia per dag, verdeeld over 1 tot 2 porties.

Cavia heeft vitamine C nodig

Vaak worden alle knaagdieren over één kam geschoren. En we nemen daar de konijnen en haasachtigen ook in mee. Toch zijn alle knaagdieren verschillende dieren die we onder één soortnaam hebben geschaard. Dat betekent niet dat er geen verschillen zijn. Die zijn er wel. Vooral in de voedselbehoefte verschilt de cavia van de andere knaagdieren. De cavia heeft namelijk extra vitamine C nodig in zijn voeding. De andere knaagdieren kunnen dit zelf aanmaken uit andere voedingsstoffen, de cavia kan dit niet. Let er dus bij de voeding voor een cavia op dat er ook voldoende vitamine C aan toegevoegd is.

Waarom heeft een cavia vitamine C nodig?

Eén van de voedingsstoffen die noodzakelijk is bij het vormen van eiwitten, is vitamine C. Zonder vitamine C is het niet mogelijk om het eiwit collageen te maken. Collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel en het woord geeft precies aan wat het doet, namelijk het bij elkaar houden of binden van weefsel.

Collageen is belangrijk voor het hele lichaam

Collageen is van groot belang tijdens de groei, zonder vitamine C kan een cavia niet gezond opgroeien. Botten, tanden, pezen, organen, huid en geslachtsorganen kunnen niet gezond worden en blijven zonder vitamine C. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het afweersysteem: bij voldoende vitamine C wordt de cavia minder snel ziek, en als hij ziek wordt, wordt hij sneller beter omdat zijn afweer hoger is. En met een hoge afweer is er minder kans op allergieën, virusziekten, infecties en andere ziektes. Verder is vitamine C van belang bij de aanmaak van adrenaline, diverse hormonen en speelt het een grote rol bij de opname van ijzer en calcium.

Welke klachten kunnen optreden als de cavia niet voldoende vitamine C krijgt?

 • Problemen met het gebit, zoals: verkeerde stand, te zachte kiezen en snijtanden of uitvallen van snijtanden.
 • Infectie aan of bloedend tandvlees.
 • Problemen met het bewegingsapparaat: dikke, stijve en gezwollen gewrichten, krom gegroeide ruggengraat en te zachte botten.
 • Huidproblemen: korstjes aan de lippen en uitvallende haren.
 • Geen of slechte genezing van wonden.
 • Onderhuidse en inwendige bloedingen of bloedingen in de spieren.
 • Spierzwakte en verlamming.
 • Anorexie, sterke vermagering en diarree.
 • Minder weerstand en bloedarmoede.

Hoeveel vitamine C moet de cavia hebben?

Een cavia heeft minimaal 10 tot 30 mg per dag aan vitamine C nodig, waarbij drachtige dieren het meest nodig hebben. In 120 tot 240 ml grof gesneden verse donkergroene bladgroenten zit voldoende vitamine C voor een cavia voor een dag (gebruik hierbij een maatbeker!!). Een andere optie is om elke dag een kwart vitamine C tablet van 40 gram (bijvoorbeeld van het merk Roter® citroensmaak) te geven, zo krijgt uw cavia ook zeker voldoende vitamine C binnen.

Voeding

Vitamine C zit in alle groente en in het fruit (ook in moedermelk en in rauw vlees). Toch is dat niet altijd voldoende. Het makkelijkste is om compleet caviavoer te geven. In sommige krachtvoeders zit al extra vitamine C verwerkt, echter zelfs onder ideale bewaaromstandigheden zal de hoeveelheid vitamine C in het voer verminderen. Het is dan ook beter om extra vitamine C via verse groenten of in tabletvorm erbij te geven, het is wel belangrijk dat de cavia het supplement ook daadwerkelijk opeet en het dagelijks gegeven wordt.

De beste manier om voldoende vitamine C te geven is via verse groenten en fruit (hoog aan vitamine C zijn boerenkool, peterselie, spinazie, bietenloof, broccoli, kiwi en tomaten).Vooral bij jonge en drachtige cavia´s kan snel een tekort aan vitamine C ontstaan als dit niet voldoende in de voeding wordt gegeven.

Vers drinkwater

Natuurlijk moet de cavia altijd vers drinkwater tot zijn beschikking hebben, in een drinkfles of stenen bakje. Zet losse bakjes wel op een verhoging, zodat er geen zaagsel en viezigheid in kan komen. Vitamine C kan ook via het drinkwater gegeven worden, het grote nadeel hiervan is dat de werkzaamheid van de vitamines dan heel snel vergaat.

Problemen bij slechte voeding

Uitgebalanceerde voeding is belangrijk om de volgende problemen te voorkomen:

 • Tekort aan vitamine C ofwel scheurbuik
  Vitamine C is essentieel voor de kwaliteit van het vaatstelsel, gewrichten, tandvlees en verankering van tanden en kiezen. Merkbare gevolgen van een vitamine C tekort zijn een dorre vacht, slecht helende wonden, diarree, tandenknarsen, slechte eetlust, slechte afweer, kreupelheden etc.
   
 • Te weinig en/of verkeerde slijtage van tanden en kiezen
  De tanden en kiezen van cavia's groeien continu en moeten daarom continu slijten om niet te lang te worden. Als uw cavia niet de hele dag aan ruwvoer (zoals hooi) kan knabbelen, maar snel vol zit van vette zaadjes en ander snoepgoed, worden zijn kiezen gewoon te lang om goed te kunnen kauwen. Met te lange voortanden en haken op de kiezen kunnen cavia´s erg veel moeite krijgen met eten.
   
 • Maagdarmklachten
  Denk hierbij vooral aan diarree. Als u veel traktaties en veel vettige zaadjes aan uw cavia te eten geeft, dan kunnen zijn/haar darmen lui worden. Als u dan af en toe groenvoer geeft, is dit zo anders dat de darmen van uw cavia  hyperactief worden, de darmflora raakt uit balans en diarree is het resultaat. Diarree is erg gevaarlijk bij cavia´s, als er te lang sprake is van diarree kan hij er zelfs aan overlijden.
   
 • Blaasproblemen
  Cavia’s kunnen last hebben van blaasstenen. Deze stenen ontstaan doordat cavia´s veel calcium (= kalk) moeten uitplassen om hun calciumbalans op orde te houden. Zo komt er veel calcium in de urine en dat kan stenen vormen. Symptomen hiervan zijn moeite met plassen, pijn met plassen, vaker kleine plasjes doen, bloed bij de urine. Als de stenen te groot zijn om uit te plassen, dienen ze operatief verwijderd te worden. Verder moet u proberen te voorkomen dat er meer stenen ontstaan door calcium arm eten te geven.

Voorbeelden van calcium arm hooi

Timoteihooi, lavendelhooi, brandnetelhooi.

Voorbeelden van calcium arme snacks

Koriander, radijs groen, sla, bloemkool, wortels, selderij, kool, bloemkool, andijvie, koriander, zoete paprika, pompoenbladeren of pompoen.

In paardenbloembladeren zit relatief veel calcium, maar het heeft een natuurlijk diuretisch effect. Dat betekent dat de cavia er meer door gaat drinken, en dus ook meer gaat plassen. Vandaar dat paardenbloembladeren nog wel goed zijn.

Voorbeelden van calcium rijk hooi

Alfalfa hooi. Let er dan ook goed op dat er geen alfalfa hooi in het krachtvoer verwerkt is.

Voorbeelden van calcium rijke snacks

Boerenkool, broccoli, knolraap, waterkers, spinazie, Chinese kool, rabarber, mosterdblaadjes. Brood is ook calciumrijk door de verschillende zaden die in brood zitten. Dat is dus ook niet verstandig om te geven bij blaasgruis problemen.

Controle van de gezondheid

Controleer zelf ook af en toe de tanden van het diertje. Houdt ook altijd goed in de gaten of uw cavia wil eten en hoe de keutels eruit zien. Als uw cavia niet wil eten en/of diarree heeft, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts! Het is voor cavia´s van groot belang om te blijven eten!

Voor overige vragen kunt u natuurlijk altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.