Voeding

Vers hooi is het belangrijkst in de dagelijkse voeding, het kan tevens als bodembedekking dienen. Uw cavia zal vers hooi het lekkerst vinden, het hooi moet de hele dag beschikbaar zijn. Timotei hooi is het beste voor cavia's, verder zijn grashooi of alfalfa hooi goede opties. In de meeste krachtvoeders zit ook alfalfa hooi verwerkt.
Als krachtvoer moet u pellets speciaal voor cavia’s geven, geef zeker geen konijnenvoer!! In konijnen voer zit vaak teveel vitamine D, dit kan schadelijk zijn voor een cavia. U kunt ook beter geen krachtvoer geven waar allerlei soorten en kleuren zaadjes in zitten, de cavia kan dan makkelijk selectief gaan eten (namelijk wat hij het lekkerst vindt) en zo de voeding oncompleet maken. Geef niet meer dan 35 gram krachtvoer per cavia per dag, verdeeld over 1 tot 2 porties.

Vitamine C

Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken, dit moet hij dagelijks via de voeding binnen krijgen. In sommige krachtvoeders zit al extra vitamine C verwerkt, echter zelfs onder ideale bewaaromstandigheden zal de hoeveelheid vitamine C in het voer verminderen. Het is dan ook beter om extra vitamine C via verse groenten of in tabletvorm erbij te geven. De beste manier om voldoende vitamine C te geven is via verse groenten en fruit (hoog aan vitamine C zijn boerenkool, peterselie, spinazie, bietenloof, broccoli, kiwi en tomaten).Vooral bij jonge en drachtige cavia´s kan snel een tekort aan vitamine C ontstaan als dit niet voldoende in de voeding wordt gegeven. Een cavia heeft minimaal 10 tot 30 mg per dag aan vitamine C nodig, waarbij drachtige dieren het meest nodig hebben. In 120 tot 240 ml grof gesneden verse donkergroene bladgroenten zit voldoende vitamine C voor een cavia voor een dag (gebruik hierbij een maatbeker!!). Een andere optie is om elke dag een kwart vitamine C tablet van 40 gram (bijvoorbeeld van het merk Roter® citroensmaak) te geven, zo krijgt uw cavia ook zeker voldoende vitamine C binnen.
Naast het krachtvoer en hooi moet er ook zeker groente en fruit gegeven worden. Hierboven staan al voorbeelden van wat gegeven kan worden, deze groenten en fruitsoorten zorgen ook voor extra vitamine C. Verder kan u alle verse donkere bladgroenten, wortels of stukjes appel geven.
Een verandering van dieet of introductie van een ander voedingsmiddel moet rustig aan gedaan worden, anders kan er diarree optreden. Cavia’s zijn ook gewoonte dieren, wees dus voorzichtig met veranderingen in de routine van decavia.
Geef nooit rabarber, rauwe bonen, ongepelde zaden en noten of groene delen van de aardappel. Geef ook niet teveel ijsbergsla, er zitten weinig vezels en voedingsstoffen in en uw cavia kan er snel diarree van krijgen.

Vers drinkwater

Natuurlijk moet de cavia altijd vers drinkwater tot zijn beschikking hebben, in een drinkfles of stenen bakje. Zet losse bakjes wel op een verhoging, zodat er geen zaagsel en viezigheid in kan komen. Vitamine C kan ook via het drinkwater gegeven worden, het grote nadeel hiervan is dat de werkzaamheid van de vitamines dan heel snel vergaat.

Problemen bij slechte voeding

Uitgebalanceerde voeding is belangrijk om de volgende problemen te voorkomen:

  • Tekort aan vitamine C ofwel scheurbuik
    Vitamine C is essentieel voor de kwaliteit van het vaatstelsel, gewrichten, tandvlees en verankering van tanden en kiezen. Merkbare gevolgen van een vitamine C tekort zijn een dorre vacht, slecht helende wonden, diarree, tandenknarsen, slechte eetlust, slechte afweer, kreupelheden et cetera.
     
  • Te weinig en/of verkeerde slijtage van tanden en kiezen
    De tanden en kiezen van cavia's groeien continu en moeten daarom continu slijten om niet te lang te worden. Als uw cavia niet de hele dag aan ruwvoer (zoals hooi) kan knabbelen, maar snel vol zit van vette zaadjes en ander snoepgoed, worden zijn kiezen gewoon te lang om goed te kunnen kauwen. Met te lange voortanden en haken op de kiezen kunnen cavia´s erg veel moeite krijgen met eten.
     
  • Maagdarmklachten
    Denk hierbij vooral aan diarree. Als u veel traktaties en veel vettige zaadjes aan uw cavia te eten geeft, dan kunnen zijn/haar darmen lui worden. Als u dan af en toe groenvoer geeft, is dit zo anders dat de darmen van uw caviahyperactief worden, de darmflora raakt uit balans en diarree is het resultaat. Diarree is erg gevaarlijk bij cavia´s, als er te lang sprake is van diarree kan hij er zelfs aan overlijden.
     
  • Blaasproblemen
    Cavia’s kunnen last hebben van blaasstenen. Deze stenen ontstaan doordat cavia´s veel calcium (= kalk) moeten uitplassen om hun calciumbalans op orde te houden. Zo komt er veel calcium in de urine en dat kan stenen vormen. Symptomen hiervan zijn moeite met plassen, pijn met plassen, vaker kleine plasjes doen, bloed bij de urine. Als de stenen te groot zijn om uit te plassen, dienen ze operatief verwijderd te worden. Verder moet u proberen te voorkomen dat er meer stenen ontstaan door calcium arm eten te geven.

Voorbeelden van calcium arm hooi

Timoteihooi, lavendelhooi, brandnetelhooi.

Voorbeelden van calcium arme snacks

Koriander, radijs groen, sla, bloemkool, wortels, selderij, kool, bloemkool, andijvie, koriander, zoete paprika, pompoenbladeren of pompoen.

In paardenbloembladeren zit relatief veel calcium, maar het heeft een natuurlijk diuretisch effect. Dat betekent dat de cavia er meer door gaat drinken, en dus ook meer gaat plassen. Vandaar dat paardenbloembladeren nog wel goed zijn.

Voorbeelden van calcium rijk hooi

Alfalfa hooi. Let er dan ook goed op dat er geen alfalfa hooi in het krachtvoer verwerkt is.

Voorbeelden van calcium rijke snacks

Boerenkool, broccoli, knolraap, waterkers, spinazie, Chinese kool, rabarber, mosterdblaadjes. Brood is ook calciumrijk door de verschillende zaden die in brood zitten. Dat is dus ook niet verstandig om te geven bij blaasgruis problemen.

Controle van de gezondheid

Controleer zelf ook af en toe de tanden van het diertje. Houdt ook altijd goed in de gaten of uw cavia wil eten en hoe de keutels eruit zien. Als uw cavia niet wil eten en/of diarree heeft, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts! Het is voor cavia´s van groot belang om te blijven eten!

Voor overige vragen kunt u natuurlijk altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.