Jengel- en jatgedrag deel 1

U zit op de bank en bent lekker een boek aan het lezen, of televisie aan het kijken en uw hond zit u maar aan te staren en pootjes te geven, of u draait zich even om en uw net gemaakte boterham is al verdwenen voor u er erg in heeft. Ongewenst gedrag waar u helemaal gek van kan worden!
Ongewenst gedrag bij honden ontstaat omdat het zo nu en dan succes heeft. Een zin die veel gebruikt wordt is “ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag belonen”, maar zo makkelijk is het niet altijd! En bedenk ook dat als de hond er met uw portefeuille vandoor gaat, u dit niet kunt negeren.

Aandacht trekken

In dit artikel zullen wij het over jengelgedrag hebben. In een ander artikel over het jatgedrag.
Allereerst moet u bedenken of uw hond dit gedrag doet om uw aandacht te trekken! Honden zijn er namelijk meester in om aandacht te trekken en ze zijn dol op aandacht! Doordat ze merken dat u reageert op het gejengel of poten geven, gaan ze dit heel efficiënt gebruiken. In eerste instantie (en dit is vaak als de hond nog een pup is) vindt u dit gedrag leuk en reageert u op het bijvoorbeeld pootjes geven. U aait de hond of als hij steeds zijn balletje op uw schoot legt, gooit u het balletje als een goed gedrilde balletjes weggooier, steeds weer weg. De hond heeft u waar hij u wil hebben.
Als u er genoeg van heeft en de hond blijft doorgaan reageren de meeste mensen wat chagrijnig en met een “nou nog een keer” en gooit u toch dat balletje weer weg of kroelt hem even achter de oren. Ook kunt u ervoor kiezen om de hond maar een botje te geven en deze met zijn botje naar zijn mandje te sturen, dan heeft u eindelijk even rust. Wat denkt de hond? Nu kunnen we natuurlijk niet echt weten wat de hond op dat moment denkt, maar laten we het proberen!
De hond: “ Ik heb wel even zin om te spelen en de baas zit maar zijn krant te lezen. Vorige keer lukte het mij ook om niet alleen even met hem te spelen, maar daarna ook nog een botje te krijgen om deze lekker in mijn mandje op te eten. Wat deed ik daar ook weer voor? Ahh, eerst pootjes geven, dan aait hij mij, dan pak ik mijn balletje en gooit hij dit voor mij weg. Oke hij wordt na een paar keer wel een beetje humeurig, maar dat maakt mij niet uit! Hij gaat toch wel door. En als ik dan even doorzet, krijg ik nog een botje ook. Aan de slag! “

Geen aandacht geven

Komt dit u bekend voor? Wat te doen? Wij geven de hond vaak alleen aandacht als hij iets doet wat wij niet willen, bijvoorbeeld bij het jengelen. Gaat hij uit zichzelf op zijn mandje liggen, dan doen wij eigenlijk helemaal niets. Dat gaan we eens omdraaien.
Als uw hond jengelt geeft u de hond helemaal geen aandacht, ook anderen bij u in huis of visitie negeren de hond volledig (zelfs niet naar hem kijken, hoe moeilijk dit ook is). Niet mopperen want negatieve aandacht is ook aandacht!
Na verloop van tijd kan het jengel gedrag erger gaan worden. Het lukte de hond de vorige keren toch ook! Dus hij gaat nu van alles doen om u toch tot dat gedrag te dwingen wat hij wil. Hou vol, want als de hond dit gaat doen, houdt het in dat u op de goede weg bent!! Sommige honden zijn echte volhouders. Ook zijn er honden die dit gedrag niet zullen laten zien.
U geeft uw hond alleen aandacht als hij zich gedraagt zoals u dat wilt. Hij gaat lekker in zijn mandje liggen en u geeft hem een “goed zo” of een aai, neem genoegen met kleine momenten, ga niet ineens te veel van hem eisen. Gaat hij weer jengelen, loop dan gewoon weg zonder enige aandacht aan hem te geven. Alleen dus aandacht geven als hij dit niet bij u afdwingt.
Een en ander staat hier in een paar zinnen beschreven. Zo snel als u het gelezen heeft zal het niet opgelost zijn.
Hou vol, want als u af en toe toegeeft om van het gejengel af te zijn, wordt het gedrag van de hond alleen maar erger! U wordt dan een soort gokkast. Mensen die achter een gokautomaat staan, gaan ook alleen maar door omdat ze af en toe worden beloond.

Marie Louise van Gastel, Hondengedragsdeskundige.

jengel-gedrag

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.