Een pup in huis

U heeft een nieuwe pup in huis, gefeliciteerd!! De aanschaf van een nieuwe pup is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen!

Als het uw eerste hond is, dan is het heel normaal om veel vragen te hebben. Maar ook als u eerder honden heeft (gehad), kan wat extra informatie over “hoe het ook alweer zat” erg handig zijn. We proberen de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht.

Uw pup voor de eerste keer bij u thuis

Als uw pup bij u in huis komt, heeft hij waarschijnlijk al een hele reis achter de rug. Hij is weg van zijn vertrouwde omgeving en is de geur van zijn nest kwijt. Geef de pup daarom alle gelegenheid om te wennen.

  • Zorg er voor dat de pup in een rustig huis komt. Voorkom dat er teveel mensen zijn, die hem willen aaien en knuffelen, wat hem angstig kan maken.
  • Laat hem in alle rust zijn nieuwe leefomgeving onderzoeken en de nieuwe geuren en bewoners leren kennen.
  • Neem hem niet meteen mee naar buiten (op stap). Hij heeft enkele uren nodig om zijn omgeving te leren kennen en alle nieuwe indrukken te verwerken.
  • Straf hem niet als hij binnen plast. Hij heeft nog niet geleerd waar hij zijn behoefte moet doen en is nog niet gewend zijn urine op te houden. Zet de pup op regelmatige tijdstippen buiten voor een plasje, zeker na het slapen en eten.
  • Laat de pup de eerste dagen niet te lang alleen, hij is niet gewend aan eenzaamheid. Bij de fokker had hij dag en nacht zijn broertjes, zusjes en moeder om zich heen.
  • Als u (kleine) kinderen in huis heeft, verdeel dan uw aandacht. Vooral zeer jonge kinderen kunnen erg jaloers worden als ze denken dat de pup teveel aandacht krijgt. Leer de kinderen in de eerste plaats dat ze de pup MET RUST LATEN als hij in zijn MAND ligt. Daar moet hij alle rust hebben. Verder is het belangrijk dat ze de pup niet te hardhandig oppakken en dat ze voorzichtig met hem spelen.

De eerste nacht

Het is altijd een moeilijk punt waar de pup het beste kan slapen. Het is voor een pup, die nooit eerder alleen is geweest een hele ervaring, om van zijn moeder, broertjes en zusjes te worden gescheiden. 
Als de pup alleen wordt gelaten gaat hij zeker piepen en janken. Het is zijn enige middel om zijn moeder naar zich toe te lokken. Hij reageert op de eenzaamheid, of hij nu binnen of buiten is. Door die eenzaamheid kan hij angst krijgen en daardoor onzelfstandig worden. 
De pup is volkomen afhankelijk van de bescherming van anderen, hij kan zich niet verdedigen. Het is waarschijnlijk het beste om de pup een slaapplaats in de buurt van een gezinslid te geven, zodat hij gehoor, reuk, oog,- en gevoelscontact kan hebben. Als de pup onrustig wordt, kan men beter wat met hem praten of beter nog, een hand uitsteken om hem te aaien. Als de pup in het begin bij een gezinslid in de kamer slaapt, hoeft dat niet te betekenen dat dit altijd nodig zal zijn. Als de hond iets ouder is kan men hem wennen in een andere kamer te slapen. Het fundamentele vertrouwen om alleen te zijn moet de pup aangeleerd worden terwijl hij nog jong is.

Ligplaats

Een grote hond heeft meer ruimte nodig dan een kleine hond. Honden hebben behoefte aan een eigen plek in huis, waar ze niet worden gestoord en waar ze languit kunnen liggen. Een bench wordt veel gebruikt en moet op een rustige plek staan, dus niet bijvoorbeeld in een gang waar veel personen passeren. U moet de pup wel eerst aanleren om in een bench te blijven. Door het dier ‘s nachts in een bench te laten slapen wordt een soort van hol gecreëerd, waarin de hond zich veilig gaat voelen. Dit bevordert bij pups ook de natuurlijke neiging om dit nieuwe nest schoon te houden. Wel zult u de eerste nachten elke paar uur de pup uit moeten laten om hem te laten plassen en/of poepen, waarbij u dit gedrag sterk kunt belonen. Zo leert de pup buitenshuis zijn behoefte te doen. Het aantal malen dat u ‘s nachts op moet staan kunt u geleidelijk verminderen. De ligplaats moet zacht zijn en niet op de tocht liggen. Het materiaal moet regelmatig gereinigd worden in verband met parasieten.

beagle-pup

Meerdere honden

Meerdere honden samenhouden kan. De kans dat dit goed gaat is het grootst wanneer u bij uw hond een hond van het andere geslacht neemt. Wanneer u een reu bij een andere reu plaatst is de kans op vechtpartijen groot maar is er ook een grote kans dat de honden uiteindelijk vreedzaam samen leven. De kans op vechtpartijen bij twee teven is minder groot maar vechtpartijen zijn vaak wel veel heftiger en er is een kans dat de honden blijvend gescheiden gehouden moeten worden. Overweeg castratie van reu en/of teef om loopsheid, probleemgedrag of ongewenste dracht te voorkomen. Wilt u dit vanwege probleemgedrag laten doen, raadpleeg dan eerst een hondengedragstherapeut.

Andere huisdieren

Honden kunnen leren samen te leven met andere dieren, zoals katten. Dit gaat het makkelijkst wanneer hond en kat van jongs af aan samen opgroeien. Indien dit niet het geval is, is er vaak meer begeleiding nodig om de dieren aan elkaar te laten wennen. Neem de tijd om de dieren aan elkaar te laten wennen. Voorkom dat uw hond achter andere dieren gaat jagen en zorg ervoor dat de dieren elkaar gaan associëren met leuke dingen, en beloon goed gedrag.

Wandelen

Wanneer u gaat wandelen met de pup, houdt dan het volgende schema in gedachten: gemiddeld 1 minuut wandelen per uitlaatbeurt voor iedere week dat uw pup oud is. Dat betekent dat u met uw pup van 8 weken per wandeling niet langer dan 8 minuten onderweg mag zijn. Of u 4 of 6 keer per dag wandelt, per wandeling blijft dit schema hetzelfde. Traplopen, in en uit de auto springen, op en van de bank springen, eindeloos achter een balletje aanrennen, spelen in zwaar zand en op ongelijke grond zijn sterk af te raden. Wanneer u een gladde vloer heeft in huis is het verstandig om daar gedurende het eerste levensjaar van uw hond vloerbedekking op te leggen, om uitglijden te voorkomen.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.