Voeding na castratie of sterilisatie

Bij poezen wordt in de volksmond gesproken over sterilisatie, eigenlijk worden zowel poezen als katers gecastreerd. Tijdens zo'n operatie worden de hormoon producerende organen verwijderd. Bij poezen zijn dat de eierstokken die oestrogenen produceren. Bij katers zijn dat de testikels die testosteron produceren.
Na castratie zal het metabolisme van uw kat veranderen. In plaats van een hoog metabolisme, wordt de stofwisseling veel langzamer.

De voordelen van castratie

Uit onderzoek blijkt dat een gecastreerde kat gemiddeld twee keer zo lang leeft als een niet gecastreerde kat. Bovendien wordt de kat meestal rustiger, minder uithuizig en is meer op u gericht. De levensverwachting van een gecastreerde kat is beduidend langer dan die van een niet gecastreerde kat (14-18 jaar in plaats van 6-10 jaar). Hier zijn meerdere verklaringen voor te geven:

 • Een gecastreerde kat heeft minder de neiging om op pad te gaan. Hierdoor vermindert de kans dat hij tijdens zijn uitstapjes een ongeluk krijgt of wordt aangereden aanzienlijk.
 • Bij gecastreerde katten komen verwondingen (bijten en krabben) door vechtpartijen veel minder voor; zij zullen daardoor minder snel een besmettelijke ziekte oplopen.
 • Het risico van baarmoederontstekingen en melkkliertumoren wordt aanzienlijk verkleind door castratie.
 • Katers en krolse poezen markeren hun territorium door het sproeien van sterk ruikende urine. Ze laten op deze manier hun geur achter voor andere katten. Dit gedrag houdt in de meeste gevallen op na castratie en ook de geur van de urine wordt minder sterk.
 • Poezen worden niet meer krols waardoor u geen last meer van het doordringende gemiauw.

De gevoeligheden van de gecastreerde kat

Castratie veroorzaakt hormonale wijzigingen die in combinatie met de gedragsveranderingen tot een hogere levensverwachting leiden. Wel zijn er een aantal aandoeningen die bij de volwassen en oudere kat kunnen optreden en waar u alert op dient te zijn.

 • Overgewicht en suikerziekte
  Het gedrag van uw kat verandert en het is verstandig daar met de voeding rekening mee te houden. Zonder aanpassing van de voeding kan dit het risico van overgewicht en suikerziekte vergroten. Na castratie heeft de kat de neiging om meer te eten, terwijl zijn energiebehoefte juist met ongeveer 30% afneemt. De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode voor het ontstaan van overgewicht. Als de voeding niet snel, direct na de castratie, wordt aanpast kan een kat van 4kg gemakkelijk 2kg aankomen in twee maanden. Ter vergelijking: dit zou bij de mens betekenen dat een persoon van 60kg maar liefst 30kg zwaarder zou worden.

 • Blaasstenen
  Urinewegaandoeningen ten gevolge van blaasstenen worden bij de kat regelmatig gezien. De meest voorkomende blaasstenen zijn struviet- en calciumoxalaatstenen. Dit is onder meer afhankelijk van de leeftijd en van het ras. 
  - Struvietstenen komen vaker voor bij relatief jonge katten.
  - Calciumoxalaatstenen komen vaker voor bij oudere katten. 
  Ook hier kan de juiste voeding problemen helpen te voorkomen. Een gecastreerde kat loopt 7 keer meer kans om calciumoxalaatstenen te krijgen en 3,5 keer meer kans op struvietstenen dan een niet gecastreerde kat. Overgewicht maakt de kat gevoeliger voor blaasstenen. Zoals eerder uitgelegd heeft een gecastreerde kat vaker last van overgewicht. Een kat met overgewicht beweegt weinig. Hij verplaatst zich minder vaak om te drinken en plast daarom ook minder. Doordat de urine langer in de blaas blijft wordt deze veel geconcentreerder en ontstaan de ideale omstandigheden voor de vorming van blaasstenen. Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Deze kristallen kunnen uitgroeien tot blaasstenen en op den duur blaasontsteking en andere klachten veroorzaken.

 • Gebitsproblemen
  Gebitsproblemen komen veel voor bij de kat. Rond de leeftijd van 20-27 maanden heeft 70% van de katten al last van tandvleesontsteking en/of tandsteen en dit wordt met de jaren alleen maar erger. Een goede gebitsverzorging, door dagelijks tandenpoetsen of het geven van speciale brokjes die het gebit reinigen, is noodzakelijk vanaf het moment dat het blijvende gebit doorkomt.
  Tandplaque bestaat uit bacteriën die ontstekingen aan het tandvlees en het tandondersteunende weefsel (paradontium) veroorzaken. Tandplaque is onzichtbaar voor het blote oog, omdat het heel dun is. Door afzetting van calcium (kalk) uit het speeksel op tandplaque ontstaat tandsteen. De groei van bacteriën zal de ontstekingen van het tandvlees verergeren en leiden tot een slechte adem. Op den duur zullen tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen zelfs ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam ontstaan.

 • Aandoeningen die verband houden met het ouder worden
  Tegenwoordig wordt aanbevolen zo vroeg mogelijk te beginnen met het bestrijden van de mogelijke gevolgen van veroudering. Met het toenemen van de leeftijd treedt er onder andere geleidelijk een vermindering van de nierfunctie op, die op den duur kan leiden tot chronische nierfalen. Een preventieve voeding kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

De voeding van Royal Canin

Royal Canin heeft een speciaal voedingsprogramma voor gecastreerde katten ontwikkeld, waarmee u uw kat in optimale conditie kunt houden. Door een verhoogd eiwit- en L-carnitinegehalte, een beperkt vet- en zetmeelgehalte en toevoeging van speciale voedingsvezels voorzien de Neutered Cat voedingen in de specifieke behoeften van gecastreerde katten, waarbij rekening wordt gehouden met hun geslacht en leeftijd.

Het is belangrijk om uw kat direct na de castratie een voeding met minder energie te geven. Wij adviseren u Royal Canin Neutered Satiety Balance.

De voordelen van deze voedingen:

 • Het gaat de vorming van struviet en calciumoxalaatstenen in de blaas tegen.
 • Het draagt bij aan het handhaven van een gezond gewicht en het voorkomen van overgewicht en helpt hierdoor het ontstaan van suikerziekte, huidproblemen en artrose te voorkomen.
 • Het bevordert de uitscheiding van haarballen en beperkt hierdoor de onaangename gevolgen ervan, zoals braken en/of constipatie.
 • Het ondersteunt de gezondheid van het gebit door de vorming van tandplaque en tandsteen te verminderen. Door brokjes met een speciale textuur kan de tand diep in het brokje doordringen. Het schurende en reinigende effect hiervan maakt de tandplaque los. Aan de coating van de brok zijn natriumpolyfosfaten toegevoegd. Deze binden het calcium uit het speeksel en beperken zo het ontstaan van tandsteen.
 • De hoge vochtopname geeft een gevoel van verzadiging, zodat de energieopname beperkt wordt.
 • Het bevat een specifieke combinatie van synergetische werkende antioxidanten (vitamine E, vitamine C taurine en luteïne) wat bijdraagt aan het behoud van cel DNA en ondersteunt het immuunsysteem

Verpakkingen

Neutered Satiety Balance is verkrijgbaar in zakken van:

 • 1,5kg
 • 3,5kg
 • 8kg
 • 12kg
 • natvoeding zakjes van 100gram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.