Reisziekte (wagenziekte)

Reisziekte komt net als bij de mens ook bij dieren voor. Het is een verstoring van het evenwichtsorgaan door bewegingen en schommelingen. Hierdoor wordt een gevoel van misselijkheid opgewekt.
Reisziekte is een algemeen voorkomende aandoening bij 1 op de 6 honden van alle leeftijden, waarbij puppy's en jongere honden gevoeliger zijn.

Symptomen van reisziekte

De typische symptomen van reisziekte zijn

  • braken
  • misselijkheid
  • kwijlen
  • onrust, angst en trillen

De oorzaken ervan zijn complex. Reisziekte kan optreden als de hersenen teveel signalen krijgen uit het evenwichtssysteem van het lichaam. Onrust en angst versterken het effect van andere prikkels en samen veroorzaakt dit de gevoelens van misselijkheid waardoor het dier kan gaan braken.

Tips tijdens de autorit

  • Laat de hond eerst rustig aan de auto wennen en ga pas als de hond op zijn gemak is een stukje rijden. Begin vervolgens met korte reizen en bouw dit geleidelijk uit naar langere reizen.
  • Zorg dat uw hond voldoende frisse lucht krijgt gedurende de reis door de ramen een stukje open te zetten.
  • Rijd voorzichtig en voorkom onnodig remmen of optrekken.
  • Zorg voor een comfortabele temperatuur. Honden kunnen niet zo snel hun lichaamstemperatuur aanpassen.
  • Neem gedurende langere reizen regelmatig pauze en laat uw hond uit de auto om hem uit te laten en te laten drinken.
  • Geef geen eten meer vanaf 2 uur voor vertrek.
  • Als de hond de auto associeert met een leuke activiteit, zoals een wandeling op de plek van bestemming, zal dit helpen de angst en onrust te verminderen.
  • Maak de eerste paar reizen voor puppy's zo leuk en stressvrij als mogelijk, aangezien deze ervaring bepaalt hoe ze zich nadien zullen voelen bij autoreizen.

Medicijnen tegen reisziekte

Omdat eigenaren van dieren met reisziekte zich meestal niet bij de dierenarts lieten zien, is dit probleem altijd onderschat. Intussen weten we wel, dat eigenaren van honden met reisziekte zich veelal proberen te redden met middeltjes uit de dierenwinkel of men laat de hond gewoon thuis, wat weer een negatieve invloed heeft op de band tussen eigenaar en hond.
Tegenwoordig zijn er medicijnen tegen reisziekte speciaal voor honden en katten. Reisziekte wordt hiermee in verreweg de meeste gevallen (tot 93%) voorkomen, zonder bijwerkingen. Het middel werkt minstens 12 uur lang. De tabletten kunnen 1 uur voor aanvang van de reis gegeven worden. Het is wel verstandig eerst te testen welke dosering bij uw huisdier het meest effectief is.

Volgens het nieuwe diergeneesmiddelenbesluit en de diergeneesmiddelenregeling is het verboden om merknamen van diergeneesmiddelen die alleen bij een dierenarts en niet in een dierenwinkel verkrijgbaar zijn, op het internet te vermelden. Uw dierenarts mag deze namen wel mondeling aan u doorgeven.

Kunt u dit filmpje niet zien, klik dan hier.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.