Tablet ingeven

Hoe geeft u uw kat een tablet in?

Zet uw kat op tafel of op de grond tussen uw benen. De handigste houding is als de kat zit (zoals een hond). Pak de kat over de kop vast met uw wijsvinger en duim aan beide zijden van de kop en oefen voorzichtig wat druk uit op de boven kaken terwijl u de pil in de andere hand gereed houdt. Laat de kat goed omhoog kijken. De meeste katten openen dan vaak al een beetje de bek. Probeer met 1 vinger de onderkaak wat naar beneden te duwen. Zodra uw kat zijn bek opent, legt u de pil zo ver mogelijk achter op de tong en geeft u de kat de gelegenheid om te slikken. Wrijf wat over de keel om het slikken te bevorderen. Het is belangrijk dat de pil zo ver mogelijk achter in de keel/bek komt. De kat kan deze er dan moeilijk uitwerken met zijn tong en zal minder gaan speekselen. Als uw kat met zijn poten uw armen wegduwt of open krabt is het verstandig om het geven van een tablet met zijn tweeën te doen. De één houdt dan de kat vast inclusief de voorpoten en de andere persoon pakt de kop en probeert met de andere hand de pil naar binnen te krijgen.

Gebruik een grote handdoek of sloop

Bent u alleen dan kan een grote handdoek uitkomst bieden. Wikkel de kat in een handdoek zodat de voor- en de achterpoten bedekt zijn. Ga op uw knieën zitten met de kat tussen uw benen. Pak met 1 hand de kop vast zoals hierboven beschreven en met de andere hand geeft u de pil in. U kunt ook een kussensloop gebruiken, daar kan de kat zeker niet zijn achterpoten uit krijgen. Een sloop is soms wel dunner waardoor de nagels er doorheen kunnen komen.

Het gebruik van een pillenschieter

Een pillenschieter is een soort plastic spuitje met aan het eind een klein bekje waar u de pil tussen kunt klemmen. Het voordeel is dat u zelf niet met uw vingers in de bek van de kat hoeft te komen. U houdt de kat weer vast zoals hierboven beschreven en met de pillenschieter gaat u tussen de lippen en de kaak van de kat door en schiet dan de pil zo ver mogelijk achter in de bak.
U kunt in de pillenschieter ook wat water doen en deze tegelijkertijd met de pil naar binnen schieten, de kat zal dan zeker slikken.

Easypil

Easypil is een kneedbaar smakelijk deeg waar u een pil in kunt verstoppen. U kneedt het deeg om de pil heen en de meeste katten eten dit zo op. Er kunnen uit 1 easypil ongeveer 8 tot 10 balletjes gemaakt worden afhankelijk van de grootte van de tablet.

Drankje

Eventueel kunnen we ook een drankje maken wat bij sommige katten makkelijker is om in te geven. Het voordeel is dat u het tuitje van het spuitje aan de zijkant van de bek naar binnen kunt steken en dan de vloeistof naar binnen kunt spuiten. Het nadeel is dat medicatie vaak heel vies smaakt en dat katten hier enorm van gaan speekselen, ook slikken ze niet altijd alles door.

tablet ingeven

Bekijk het filmpje, waar rustig alle stappen uitgelegd worden.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.