Weetjes

Voorjaarsbloeiers giftig voor konijnen

We laten de winter weer achter ons en zien de eerste bloemen alweer verschijnen. Veel planten zijn giftig voor konijnen. Konijnen knagen maar wat graag aan planten en maken geen onderscheid tussen goed en slecht.
Narcissen, krokussen, hyacinten en sneeuwklokjes zijn al bij een kleine hoeveelheid schadelijk als uw konijn ervan eet. Symptomen van vergiftiging zijn bijvoorbeeld diarree, koorts, toevallen en kortademigheid. In het ergste geval kan een vergiftiging tot de dood leiden.

Hoeveel honden wonen er in Nederland

In nederland hebben we ongeveer 1.7 miljoen honden, ongeveer 52% van de Nederlandse gezinnen heeft 1 of meer honden. Dit geeft veel plezier maar soms ook (gedrags)problemen. Er worden gelukkig ook veel honden uit het asiel gehaald maar helaas wordt ongeveer 20 % ook weer terug gebracht en dit heeft in 72 % van de gevallen met gedragsproblemen te maken.

Pinguïns zijn heel coole dieren met bijzondere eigenschappen

 • Pinguïns zijn vogels die niet kunnen vliegen
 • Ze kunnen hun hoofd 80 graden draaien.
 • Pinguïns kunnen heel goed zien onder water.
 • Als ze vis eten, eten ze altijd eerst het hoofd van de vis op.
 • Mannetjes en vrouwtjes broeden allebei op de eieren in het nest.
 • Hun vleugels hebben de vorm van peddels, waardoor ze fantastisch kunnen zwemmen en duiken.
 • Diezelfde vleugels zorgen er aan land voor dat ze zo waggelend lopen.
 • Pinguïns kunnen onder water slapen

Stop teken met STAP

 • In Nederland krijgen jaarlijks maar liefst 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Helaas neemt het aantal teken toe.
 • Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland worden gebeten door een teek.
 • Katten- en hondeneigenaren hebben maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet. Onbeschermde dieren kunnen levende teken mee naar huis nemen. Om jezelf te beschermen, is het dus zaak óók je huisdier te beschermen!

7 feiten over het gordeldier

De geschiedenis van dit gepantserde zoogdier is miljoenen jaren oud. Tegenwoordig worden sommige soorten gordeldieren met uitsterven bedreigd.

1. Van groot tot klein
In Zuid-, Midden- en Noord-Amerika leven twintig verschillende gordeldiersoorten: de kleinste is 100 gram, het grootste weegt een trotse 45 kilogram. Maar dat is niets vergeleken met hun uitgestorven familielid: de Glyptodon had de afmetingen van een kleine auto!

De 10 opvallendste leeftijdsrecords

Een scheldende papegaai, een 10.000 jaar oude spons en een ‘die hard’ hamster: echte Methusalems onder de dieren.

1. Prominente pantsers
Naar schatting 256 jaar oud werd de Seychellen reuzenschildpad Adwaita. Het dier kroop uit zijn ei op de Seychellen rond 1750 en bracht een groot deel van zijn leven door in de dierentuin van Calcutta. In 2006 stierf het prachtige dier, wiens naam ‘de unieke’ betekent. Twee jaar later bracht de Indiase post twee postzegels uit met een waarde van vijf en vijftien roepie ter ere van Adwaita.

Pagina's

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

Abonneren op RSS - Weetjes