Weetjes

7 feiten over het gordeldier

De geschiedenis van dit gepantserde zoogdier is miljoenen jaren oud. Tegenwoordig worden sommige soorten gordeldieren met uitsterven bedreigd.

1. Van groot tot klein
In Zuid-, Midden- en Noord-Amerika leven twintig verschillende gordeldiersoorten: de kleinste is 100 gram, het grootste weegt een trotse 45 kilogram. Maar dat is niets vergeleken met hun uitgestorven familielid: de Glyptodon had de afmetingen van een kleine auto!

De 10 opvallendste leeftijdsrecords

Een scheldende papegaai, een 10.000 jaar oude spons en een ‘die hard’ hamster: echte Methusalems onder de dieren.

1. Prominente pantsers
Naar schatting 256 jaar oud werd de Seychellenreuzenschildpad Adwaita. Het dier kroop uit zijn ei op de Seychellen rond 1750 en bracht een groot deel van zijn leven door in de dierentuin van Calcutta. In 2006 stierf het prachtige dier, wiens naam ‘de unieke’ betekent. Twee jaar later bracht de Indiase post twee postzegels uit met een waarde van vijf en vijftien roepie ter ere van Adwaita.

Katten 10 % van de tijd dat ze wakker zijn aan wassen besteden

Huiskatten meestal het hele jaar door verharen. 2/3 van de haren die de katten verliezen worden doorgeslikt als ze zich wassen. Deze losse haren kunnen zich in de maag ophopen en een haarbal vormen. Veel katten braken de haarballen uit, maar het kan ook een obstructie in de darmen veroorzaken waardoor chirurgie nodig is. Katten brengen ongeveer 10% van de tijd dat ze wakker zijn door met zich te wassen. De totale haarproductie van een volwassen kat is gemiddeld 32.7 g per kg lichaamsgewicht. U kunt haarballen voorkomen door regelmatig te kammen of uw kat te laten trimmen.

Haai slechts 14 dagen met tand doet

Haaien nooit tandloos zijn. De tanden staan in rijen achter elkaar, als de voorste rij tanden afbreekt of verslijt wordt deze tand gewoon vervangen door een andere tand die al klaar staat in de volgende rij. Sommige haaien verliezen telkens één of twee tanden, terwijl andere soorten zoals de doornhaaien een hele rij tanden tegelijk wisselt. Tijdens de groei worden de tanden steeds groter dan de voorlopers. En haai verslijt soms wel meer dan duizend tanden! Een nieuwe tand kan vervangen worden in slechts 24 uur.

Pagina's

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

Abonneren op RSS - Weetjes