Hoe praten cavia's

Cavia’s zijn sociale knaagdieren en leven het liefste in groepen. In tegenstelling tot veel andere sociale zoogdieren, verzorgen cavia’s elkaar niet en knuffelen ze meestal niet met elkaar. Om uit te drukken hoe ze zich voelen en bang zijn hebben ze een breed arsenaal aan geluiden en bewegingen. U kunt goed inspelen op de behoefte van cavia’s als u de bewegingen en geluiden goed kunt interpreteren. Om hen te kunnen begrijpen, moet u de dieren goed observeren. Kleine dieren vinden het vaak niet prettig om opgetild te worden, dus u kunt het beter op afstand doen als ze loslopen of in hun verblijf zitten.

Brommen

Een man maakt een brommend geluid (prrr) als hij een krols vrouwtje het hof maakt. Hij beweegt langzaam, wiegend, meestal licht zijwaarts met zijn hoofd omlaag naar het vrouwtje (zeugje) toe. Hij heeft het haar op de achterkant van zijn nek omhoog staan.

Hard piepen

Als ze honger hebben of bijvoorbeeld een plastic zak horen wat ze associëren met het krijgen van eten kunnen ze heel hard piepen. Jonge cavia’s doen dit zodat de moeder ze terug kan vinden. Het klinkt als wiep, wiep, wiep daarom wordt het ook wel wiepen genoemd. Het is een goede manier om uw aandacht te krijgen.

Zacht knorren en piepen

Dat is een teken dat de cavia blij en tevreden is. Ze doen het ook om een soortgenoot gedag te zeggen.

Fluiten, gillen

Hij is ergens bang voor en laat andere cavia’s weten dat er gevaar dreigt.

Knorren, prrrrrrrt

Als ze schrikken van een geluid of een beweging of iets onplezierig vinden dan maken ze een soort knor wat klinkt als prrrrrt. Het kan een waarschuwing zijn maar vaak is er niets aan de hand als je dit geluid hoort. Kijk goed naar de context want het kan verwarrend zijn. Als u de cavia terug zet in zijn hok, kunnen ze dit geluid maken en is het een soort opluchting. Ook als ze weer vers hooi of iets lekkers krijgen maken ze soms dit geluid en zijn ze blij dat ze weer lekker vers hooi kunnen eten. Als u de cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt. Aai met de haren mee naar achteren, vanaf achter de oren naar achteren. Blijft hij zo brommen, dan is hij waarschijnlijk niet zo’n knuffelkont.

Springen

Als ze springen voelen ze zich blij, het lijkt een soort vreugdedansje. De cavia springt in het rond en maakt er soms piepgeluidjes bij.
Achter elkaar aan lopen Dit ziet er een beetje uit als een treintje. Ze doen dit van nature, zo zijn ze minder kwetsbaar als prooidieren. De voorste cavia is vaak de dominante cavia die meestal bepaalt waar ze naartoe lopen.

Klappertanden

Dit geluid maken cavia’s vooral naar elkaar en betekent dat ze boos of geïrriteerd zijn. Ze doen dit om elkaar te imponeren. Als een van de twee zich niet snel overgeeft (bijvoorbeeld door weg te lopen), is de kans groot dat er gevochten gaat worden. U hoeft niet direct in te grijpen; het kan zijn dat ze aan het bepalen zijn wie de baas is. Als ze naar u klappertanden kan het zijn dat ze zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld als u met uw hand in hun huisje gaat.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.