10 doodzonden bij het voeren

Klopt er bij het voeren van onze katten iets niet, dan gaan ze al snel in hongerstaking. Om dat te voorkomen, geven we je een paar tips.

Het voeren van katten is bijna een wetenschap op zich. Ben je zelf nog geen expert, dan kun je al snel een foutje maken. En daar zijn katten absoluut niet van gediend. De tien grootste fouten ie je kunt maken, hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

1. Oerinstinct en hygiëne hou bakjes gescheiden.
Al sinds de oertijd drinken katten niet op de plek waar ze hun prooi opeten. De bakjes moeten dus op een flinke afstand van elkaar staan, ook om het drinkwater schoon te houden.

2. Eet jij graag op het toilet?
Nee? Katten ook niet. Ze zijn uiterst schone wezens en willen op een hygiënische plek gevoerd worden. In de buurt van de kattenbak of zelfs ernaast is dus echt een no-go.

3. Onrust en stress slaan op de maag
Katten willen eten op een rustige plaats. Want daar waar rust eerst, is meestal niemand die iets uit hun bakje kan stelen. Zo kunnen ze meer genieten van het menu.

4. Vaak het beste dieet: vaste voertijden.
Eten uit verveling kennen mensen ook. Is het bakje de hele dag door gevuld, dan worden katten eveneens verleid om tussendoor te eten. Daarom kunnen vaste voertijden belangrijk zijn.
Let wel, dit is kat afhankelijk. Bij sommige katten is het juist wel belangrijk dat er altijd eten staat.

5. Bakrandjes kunnen storen bij het eten
Stoten de snorharen tegen de rand van het bakje, dan vergaat de kat door de constante irritatie al snel de eetlust. Kies daarom voor een vlakke of brede voerbak voor je kat.

6. IJskoud of heet beiden zijn niet goed
IJskoud voedsel kan katten op de maag slaan. Is het echter te heet, dan kunnen ze hun bekjes verbranden. Serveer het voer bij boorkeur altijd lauwwarm.

7. Katten zijn nu eenmaal geen honden
Hondenvoer is niet geschikt voor katten; het bevat overwegend koolhydraten. Voedsel voor katten bevat daarentegen veel benodigde eiwitten. Ontbreken deze, dan wordt de kat ziek.

8. Ook onder vrienden is er voernijd
Om ruzie te vermijden moet elke kat heerser over zijn eigen bakje zijn. Lukt dat niet of is het niet voldoende, dan kan het helpen de dieren in aparte kamers voeren.

9. Laat je katten voldoende drinken
Katten moeten eraan herinnerd worden om te drinken. Zet verschillende waterbakjes neer op meerdere plekken in huis en misschien zelfs een drinkfontijntje. De meeste katten verdragen geen melk, wel speciale catmilk.
 

10. Van het eten van mensen afblijven
Opgelet! Niet alles wat ons smaakt, is ook geschikt voor onze huistijgers. Het kan zelfs dodelijk zijn. Salami van varkensvlees bijvoorbeeld, kan een voor katten dodelijk virus bevatten.

Bron: Hart voor Dieren

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.