RapidSTATUS TiterTest kat

Zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat je dier goed beschermd is. Dat kan eenvoudig met de RapidSTATUS™ TiterTest™. De meeste vaccins tegen Kattenziekte zijn 3 jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer dan 3 jaar aanhoudt.
De RapidSTATUS™ TiterTest™, ook wel titerbepaling genoemd, is een sneltest waarbij we een paar druppels bloed afnemen. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is de vaccinatie niet nodig.

RapidSTATUS™ TiterTest™ kat

Met de RapidSTATUS™ TiterTest™ worden de antilichamen tegen kattenziekte (Feline Parvovirus) aangetoond in het bloed, waarna we kunnen bekijken of her-vaccinatie op dat moment nodig is. Aangezien de meeste vaccins 3 jaar werkzaam zijn tegen kattenziekte, is deze test pas nuttig op het moment dat een her-vaccinatie nodig zou zijn. Mocht er dan een goede titer gevonden worden, dan kan besloten worden om nog 1 jaar te wachten met her-vaccineren. Het is goed om te beseffen dat een goede titer op het moment van de bloedafname altijd een momentopname van de immuniteitsstatus is, en dat dit dus geen garantie geeft over de duur van deze immuniteit. Het kan zijn dat deze immuniteit over een maand anders is.

Voor wie is de titerbepaling aan te raden?

  • Elke kat, waarvan de eigenaar de kat wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
  • Katten die een overreactie hebben (allergisch)
  • Katten waarvan de vaccinatiestatus onbekend is (honden uit het buitenland)
  • Katten die ziek zijn of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
  • Om te controleren of vaccinaties zijn aangeslagen

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?

U kunt een afspraak maken voor de gezondheidscontrole, vaccinatie en titerbepaling. Uw kat wordt helemaal nagekeken en we nemen bloed af. De RapidSTATUS titertest wordt ingezet en de uitslag volgt na ongeveer 10-15 minuten. U kunt op de uitslag wachten, als deze bekend is dan bespreken we met u welke vaccinatie nodig is. Is de bescherming onvoldoende, dan geven we de cocktail vaccinatie. En indien gewenst de Nobivac Bb vaccinatie als uw kat bijvoorbeeld naar het pension moet. Als de afweer voldoende is, geven we alleen de vaccinatie tegen Niesziekte en hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw kat voor de hele cocktail.

En niesziekte dan?

Voor niesziekte is geen titerbepaling mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.

Kosten vaccicheck

Voor de kosten van de vaccicheck klik hier.
Voor de vaccinatie betaald u het normale tarief.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.