Kan een hond dromen?

Kwispelen, janken, een blafje, trappelende pootjes en smakken. Uw hond kan heel druk zijn in zijn slaap, hij is namelijk zijn dag aan het nabeleven. We kunnen honden natuurlijk niet vragen of ze gedroomd hebben, maar uit onderzoek is gebleken dat honden wel degelijk dromen. Het heeft zelfs een functie en dat is het verwerken van ervaringen.

De slaapcyclus

Honden doorlopen dezelfde slaapcyclus als mensen en tijdens hun REM-slaap worden dezelfde hersengebieden geactiveerd; de hersenstam en de hypothalamus. Tijdens de slaap cyclus doorlopen we verschillende fases: inslaapfase, lichte slaap, overgangsfase naar de diepe slaap, diepe slaap en de REM-slaap. De diepe slaap en REM-slaap zijn het belangrijkste voor een goede nachtrust. Tijdens de REM-slaap vinden de meeste dromen plaats, deze fase noemen we ook wel de droomslaap.
Een volwassen hond slaapt ongeveer 12 uur per dag. Maar pups slapen nog een stuk meer! Zij slapen namelijk tot de leeftijd van drie weken tot wel 20 uur per dag. Daarna neemt dit langzaam aan af, tot ongeveer 12 tot 14 uur wanneer ze acht weken oud zijn. Naarmate de hond ouder wordt kan de slaapbehoefte weer toenemen tot 18 uur.

Goed slapen

Ook voor honden is het belangrijk dat ze goed slapen. Als honden in een stressvolle situatie zitten, bijvoorbeeld bij veranderingen kan dit problemen geven. Kwetsbare honden die een onveilige puppytijd hebben gehad en/of slecht zijn gesocialiseerd, komen in nieuwe situaties moeilijker of soms helemaal niet tot rust. Het is belangrijk dat honden aan hun droomslaap toekomen. Want het dromen in de REM-fase heeft een functie voor de hond, namelijk het herstellen op zowel fysiek als mentaal vlak. Als honden structureel niet aan hun REM-slaap komen kan het zijn dat ze heftige prikkels niet kunnen verwerken. Hierdoor raken ze in een vicieuze cirkel. Ze kunnen niet slapen door de overbelasting aan prikkels en stress, en doordat ze niet kunnen slapen raken ze nog sneller overbelast.

Hond wakker maken als hij onrustig is

U weet dat uw hond aan het dromen is als zijn pootjes schokkerig bewegen, zijn staart heen en weer zwaait of u hem hoort piepen, grommen of huilen. Bovendien zal zijn ademhaling onregelmatig worden. Hij is dan bezig met het verwerken van de informatie die hij gedurende de dag heeft verzameld tijdens zijn avonturen. Hij herbeleefd de dag als het ware. Zijn jullie er overdag op uit getrokken, dan kan uw hond hier waarschijnlijk 's avonds over dromen. Maak uw hond niet wakker tijdens een onrustige droomslaap want dan doorloopt hij niet de volledige herstelfase en kunnen de gevolgen daarvan nog wel eens vervelender zijn dan de droom zelf.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.