Tandheelkunde

Ruim 75% van de honden en katten boven de 3 jaar heeft tandplaque op de tanden en kiezen. De bacteriën die in de plaque blijven zitten, zorgen voor stank, ontsteking en pijn. De plaque wordt omgezet in tandsteen en uiteindelijk kunnen het tandvlees, de tanden en de kiezen worden aangetast.

Ontstekingen van het gebit en tandvlees

Een gezond dier heeft ook een gezond gebit. Ophoping van plaque en tandsteen kan ervoor zorgen dat uw huisdier een slechte adem krijgt. Als het weefsel rond een tand gaat ontsteken, kan het gebeuren dat de tand er uiteindelijk uitvalt. Dit alles lijkt alleen cosmetisch, maar de gevolgen kunnen nog wat erger zijn. Ontstoken tandvlees kan pijn geven tijdens het eten, en een ontstoken tand kan aanleiding geven tot een abces in de kaak. Daarnaast kan een slecht gebit ook elders in het lichaam problemen veroorzaken. Plaque en tandsteen huisvesten heel veel bacteriën. Als het tandvlees daardoor ontstoken raakt, wordt het sterker doorbloed en gaan de bloedvatwanden sneller stuk. Hierdoor kan het gemakkelijker gebeuren dat er bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Deze bacteriën kunnen vervolgens overal in het lichaam komen, bijvoorbeeld in de nieren of in het hart.

Gebitsreiniging, tandsteen verwijderen

Het reinigen van het gebit gebeurt onder algehele narcose. Bij zo’n professionele gebitsreiniging wordt het hele gebit en de mondholte onderzocht. We verwijderen eerst het tandsteen zodat we de tanden, kiezen en het tandvlees goed kunnen beoordelen. Tandsteen kan manueel (met de hand) verwijderd worden met behulp van een tangetje, of ultrasoon. Wanneer de elementen vrij zijn van tandsteen en -plaque kunnen we pas een volledig onderzoek van de mondholte uitvoeren. Zo kunnen we met een parodontale sonde kijken of er teveel ruimte ontstaat langs de wortel, of er botverlies is, en of de kies of tand los zit.

tandheelkunde-kat

Ultrasoon reinigen

Ultrasoon houdt in dat we de tanden en kiezen behandelen met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft, waardoor het tandsteen los trilt.

Digitale röntgen

Met ons digitaal dentaal röntgenapparaat kunnen we bovendien röntgenfoto's van het gebit maken om zo de wortels van de elementen en het kaakbot te beoordelen. Hierdoor krijgen we nog meer informatie over de elementen, wat helpt te beslissen of een element wel of niet behouden kan blijven.

dentale-rontgen

Heeft u wel eens in de bek van uw huisdier gekeken, of herkent u een of meer van de volgende verschijnselen?

  • Uw huisdier stinkt uit zijn bek
  • Wel willen eten, maar eet moeilijk, grommen of blazen tegen het eten
  • Bloed of bloederig slijm uit de bek
  • Minder kluiven of spelen met een speeltje
  • Kauwt maar met één kant

Het kan zijn dat uw huisdier last heeft van zijn gebit, dan adviseren wij om een afspraak te maken. Daarnaast geven we u graag tips over de verzorging van het gebit van uw huisdier.

 

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.