De Bb enting, oftewel bordetella bronchiseptica enting

Deze enting bevat levende bacteriën. We geven de enting met het doel de klinische symptomen van met bordetella bronchiseptica geassocieerde voorste luchtweginfecties te verminderen.

We geven de enting niet standaard, maar wel als een pension deze verplicht stelt, of als er een hoger risico op de bacterie is. Bij 8 weken oude katten is aangetoond dat binnen 72 uur na vaccinatie immuniteit wordt verkregen. We dienen de vaccinatie dan ook toe ten minste 72 uur voor de periode van verwacht verhoogd risico. De enting wordt toegediend in 1 neusgat. Als de kat niest na de enting, wordt de werking niet nadelig beïnvloedt.

We vaccineren alleen als de kat gezond is. We geven de enting niet aan drachtige poezen of poezen die melk geven. Ook geven we de enting niet in combinatie met een antibiotica kuur. Wordt er toch antibiotica gegeven in de week na de Bb enting, dan adviseren we de enting te herhalen als de antibiotica kuur is afgerond.

Mogelijke bijwerkingen zijn niezen, kuchen, milde en voorbijgaande oog- en neusuitvloeiing.

Een kat die gevaccineerd is met de Bb enting kan tot een jaar na de enting de bacterie nog uitscheiden. Daarom wordt geadviseerd om katten die intensief in contact komen met immuundeficiënte mensen niet te vaccineren met dit vaccin.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.