Kitten leren wennen aan vachtverzorging

Kitten leren wennen aan kammen

Spannend u krijgt er een nieuw huisgenootje bij. Als u uw nieuwe kitten gaat ophalen zou dit kitten minimaal 9 weken oud moeten zijn. Het is belangrijk dat kittens niet te jong bij hun moeder weggehaald worden omdat ze dan een belangrijk stuk socialisatie missen die ze van de moeder meekrijgen. De eerste socialisatie periode loopt bij katten van 3 tot 7 weken leeftijd, hierna volgt een tweede socialisatie periode van 8 tot 16 weken leeftijd. Dit is de leeftijd dat het kitten bij u in huis komt en nu bent u verantwoordelijk voor wat het kitten meekrijgt om een sociale en goede en handelbare huisgenoot te worden. Daarom is het belangrijk kittens van jongs af aan te leren omgaan met handelingen zoals vacht- en nagel verzorging. Ook kan er nu aangeleerd worden dat er aan de oortjes gezeten mag worden en in het bekje gekeken wordt. Door dit op jonge leeftijd goed aan te pakken heeft u later een kat die zijn vacht laat verzorgen en die zich medisch laat behandelen als er bijvoorbeeld tabletten ingegeven moeten worden wat een hoop stress tegengaat.

Hoe pakt u dit aan?

Het is belangrijk dat het kitten eerst gewend is aan zijn nieuwe omgeving, anders geeft het te veel stress voor het jonge katje. De handelingen moeten rustig uitgevoerd worden. Begin met een zachte borstel of een klein kammetje het kitten te aaien. Zorg ervoor dat het kitten niet met de kam of borstel gaat spelen. Hij zal dit object dan als spel zien en daar schiet u niets mee op als de kat straks groot is en elke keer in de kam hangt. Kam het kitten en leidt hem een beetje af met een lekker snoepje. Doe dit een paar keer per week voor een paar minuutjes. Het is belangrijk dat het een prettige ervaring is voor het kitten. Geen dwang en strubbelingen. Op dezelfde manier kunt u ook de pootjes zachtjes vast pakken en aan de nageltjes zitten, ook hier is het weer belangrijk dat het kitten het niet als spelletje ziet en niet als iets onaangenaams, maar als een positieve ervaring doordat het iets oplevert in de vorm van wat lekkers. Het zelfde kunt u toepassen met de oren en het kijken in het bekje.

Kamsessies langer maken, en serieus kammen

Naarmate het kitten groter wordt kunt u de kamsessies wat langer maken en wat serieuzer gaan kammen. Zeker bij katten met langer haar is vachtverzorging belangrijk. Ik zie veel te vaak katten op de praktijk die helemaal in de klit zitten omdat hun baasje ze niet mogen kammen. Als een kat al klitten heeft doet dit natuurlijk pijn als deze gekamd wordt en zal de kat hierop reageren door te blazen, grommen en eventueel uit te halen of te bijten. De meeste baasjes schrikken hier natuurlijk van wat ervoor zorgt dat de volgende keer dat u de kam pakt de kat nog harder gaat grommen.

Door een kitten te laten wennen aan deze handeling voorkomt u dit gedrag en zal de kat omdat deze al vanaf kleins af aan gewend is om gekamd te worden niet snel in de klit raken waardoor de vachtverzorging van uw kat leuk wordt. Voor zowel u als de kat. Tevens schept het een band tussen u en uw kat.

kat-kammen

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.