Vlooienallergie

Vlooienallergie is de meest voorkomende huidaandoening bij huisdieren. Het veroorzaakt zeer ernstige jeukklachten over het gehele lichaam. Uw huisdier hoeft zeker niet helemaal onder de vlooien te zitten om deze allergische reactie te vertonen, enkele vlooien zijn al voldoende om deze symptomen te vertonen.

Hoe ontstaat vlooienallergie?

Wanneer een vlo bloed gaat zuigen, brengt de vlo stoffen in de huid van uw huisdier waardoor het bloed tijdelijk onstolbaar wordt. Deze antistollingsstoffen kunnen overgevoeligheidsreacties, ofwel allergische reacties, veroorzaken bij uw huisdier, die leiden tot zeer heftige en langdurige jeuk. Deze allergie kan zich bij ieder huisdier ontwikkelen.

Symptomen:

  • Hardnekkige en heftige jeuk op het achterlijf. Hierbij worden de jeukklachten voornamelijk bij de staartbasis gezien, maar ook de buik, de achterpoten en de hele rug kunnen meedoen.
  • Door de jeuk gaat uw huisdier veel likken en krabben, de huid zal korstjes en kaalheid gaan vertonen. U kunt ook afgebroken haren of hele natte haren gaan zien.
  • De jeuk kan het hele jaar door aanwezig zijn, soms zien we deze klachten alleen tijdens de zomermaanden.
  • Op de lange duur kan de huid dikker, korstig, donker en kaal worden.
  • Vlooien zijn vaak niet te vinden. Soms kan men wel zwarte korreltjes vinden tussen de haren, deze korreltjes worden rood als u ze nat maakt. Dit is de vlooienpoep, onverteerd bloed van uw huisdier.

Wat is er aan te doen?

Het belangrijkste wat u moet doen is een zeer strenge vlooienbestrijding toepassen op alle huisdieren in uw huis en op de omgeving van uw huisdieren. Dit houdt in dat u zowel de kat als de hond het gehele jaar door met een goed vlooienmiddel moet behandelen. Ook de omgeving moet goed behandeld worden, met een omgevingsspray. Verder moet u uw huisdier regelmatig gaan kammen om er zeker van te zijn dat er geen vlooien zijn, u mag ook geen vlooienpoepjes vinden. Vlooienpoep wordt rood als je het nat maakt met water, dit kunt u het beste op een wit papier doen.
De allergie zelf is eigenlijk niet te genezen. Door middel van bepaalde medicijnen kunnen we uw huisdier wel van de nadelen van deze allergie afhelpen, ofwel de jeuk onderdrukken. Deze medicijnen hebben nadelige bijwerkingen voor uw huisdier, zeker als deze lange tijd gegeven moeten worden. Het is dus veel beter als we de oorzaak van de allergie, namelijk de vlooien, aanpakken. 

Omdat wij wettelijk geen merknamen op de website mogen noemen kunt u het beste contact met ons opnemen om te weten welk vlooienmiddel op dit moment het beste is.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.