Krabbende kat

Voor katten is krabben normaal gedrag. Het heeft verschillende functies: geurmarkering, het vernieuwen van de nagels, zich uitrekken en stressvermindering. De kat gebruikt hiervoor meestal steeds dezelfde plekken en houdt daarbij van een verticale structuur in het materiaal en uitstekende delen, zoals de leuning van de bank.
Omdat het krabben dus tot het normale gedrag van de kat behoort, is het niet mogelijk en ook niet gezond om dit geheel te verbieden. Wat u wel kan doen, is de kat leren dat hij of zij mag krabben op plekken die u zelf bepaalt en dus niet meer aan uw nieuwe behang of luie stoel.

Alternatieve krabplaatsen maken

De alternatieve krabplaatsen maakt u op uitstekende delen, zoals een deurpost, het begin of einde van de trapleuning, of een hoek in een muur. Omdat katten zo op een verticale structuur gesteld zijn, kan u een stuk vloerbekleding gebruiken wat u zo tegen de muur monteert dat de dikste draden verticaal lopen. Sisal of een kokosmat zijn prima, maar ook een dikke tak (minstens 10 cm doorsnede) van een vlierboom voldoet uitstekend. Maak de nieuwe krabplaatsen zo hoog dat de kat zich er helemaal tegen uit kan strekken. Door wat valeriaan of kattenkruid aan de bovenzijde te druppelen, lokt u de kat er naar toe. Als de kat zich makkelijk laat vasthouden, kunt u hem trainen door hem af en toe tegen de krabplaats aan te zetten en eventueel met de voorpoten krabbewegingen te maken.

Gewenste krabplaats langzaam verplaatsen naar de gewenste plaats

Als de kat aan een voorwerp krabt wat te verplaatsen is, kan u op exact dezelfde plaats een krabpaal zetten, die u dan langzaam kan verschuiven tot een plaats waar hij minder in de weg staat. Als het onmogelijk is om de geruïneerde plek te verplaatsen, maakt u hem schoon met een oplossing van biotex (1 op 10). Daarna spoelen met koude water, afdrogen en met alcohol (te koop bij drogist of apotheek) besproeien en inwrijven. Vervolgens opnieuw afdrogen en dan pas de kat er weer bij laten. Daarnaast helpt het vaak ook als u de plek na het schoonmaken inpakt met aluminiumfolie. 

U mag de kat alleen "straffen" door op een boze toon "nee" of "foei" te zeggen hierbij geld alleen op heterdaad, dus als u het ziet gebeuren en dan ook meteen. Zorg dat er altijd een alternatieve plaats is waar uw kat wel mag krabben.

Wij wensen u veel succes bij het (her)opvoeden van uw kat.

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.