Handtamme muis van A tot Z

De kleine knaagdieren zijn van nature nieuwsgierig en open. Als je hen met zorg behandelt, zullen muizen snel je vriendjes worden.

Heb je gekozen voor muizen als huisgenootjes? Gefeliciteerd! Wij hebben enkele tips voor een geslaagde start.

Bij aankomst

Het nieuwe huis voor je muizen moet al volledig ingericht klaarstaan. Ook mag een heerlijk welkomstbuffet natuurlijk niet ontbreken. Plaats het transportmandje in het verblijf, open het deurtje en trek je terug. Het zal niet lang duren voordat de eerste muis het puntje van zijn neus uitsteekt en de situatie grondig gaat onderzoeken. Als het als ‘veilig’ is geclassificeerd, verlaten de kleine knaagdieren hun transportmiddel en verkennen voorzichtig de onbekende omgeving. Geef de nieuwkomers een paar dagen om tot rust te komen. Het schoonmaken en voeren moet in die dagen tot de essentie beperkt blijven. Wanneer de dieren geïnteresseerd raken in het leven buiten hun nieuwe, kleine muizenwereld en meer en meer nieuwsgierig zijn naar wat er buiten het verblijf te doen is, kun je pas de volgende stap zetten.

Eerst kennismaken

Muizen oriënteren zich op basis van geuren. Zelfs hun mensen herkennen ze aan hun onmiskenbare geur. Voor het opbouwen van vertrouwen is het nuttig als de dieren in eerste instantie maar één verzorger hebben. Als ze daar eenmaal een band mee hebben, raken ze in een mum van tijd ook aan andere mensen gewend. Was je handen voordat je met de muizen omgaat, maar gebruik geen sterk geparfumeerde zeep die het gevoelige neusje zou kunnen verwarren. Benader het verblijf langzaam en vermijd harde geluiden. Laat de dieren eerst door het rooster aan je hand snuffelen, zodat ze beseffen dat er niets dreigends aan is. Dan kun je het deurtje openen en langzaam je hand in het verblijf leggen. Een traktatie lokt ook de meest angstige dieren uit hun holletje en al snel zullen de muizen met plezier op je handen klimmen alsof het speeltoestellen zijn.

Heel zacht aaien

Muizen zijn voornamelijk huisdieren om te observeren en zijn vanwege hun geringe grootte niet geschikt om te knuffelen en op te pakken. Maar dat betekent niet dat je het helemaal moet stellen zonder lichamelijk contact. Als ze eenmaal aan je gewend zijn mag je ze best eens aanraken. Probeer met een vinger heel voorzichtig hun kopje, nek en rug te aaien. Veel muizen genieten van dergelijke zachte aanrakingen. Maar accepteer het ook wanneer een muis er niets aan vindt en liever wat afstand bewaart.

Bron: Hart voor Dieren maart  2019

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.