Laatste nieuws

Kattenziekte uitbraak in Nederland

Op dit moment worden er met regelmaat kattenziekte-uitbraken in Nederland vastgesteld. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus; het feline panleukopenievirus (FPV), dat via de ontlasting kan worden overgebracht. Een kat die met dit virus besmet is, kan dus andere katten hiermee infecteren. Overigens hoeft er niet persé rechtstreeks contact van een kat met besmette ontlasting plaats te hebben, als eigenaar kunt u het virus ook onder uw schoenen of via uw kleding uw huis binnenbrengen. Tevens is het virus zeer resistent en kan buiten de kat zelfs maandenlang overleven. 

Loopt mijn kat gevaar?

Elke kat, zelfs binnenkatten, kunnen besmet raken met het kattenziektevirus. De eerste symptomen zijn meestal niet willen eten, sloomheid, braken en diarree. Het virus kan zelfs ongeboren kittens besmetten via hun moeder. Er bestaat geen geneesmiddel voor de ziekte, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. De ziekte is in vele gevallen dodelijk voor ongevaccineerde dieren.

Hoe kan ik mijn kat beschermen?    

De beste manier om de kans op kattenziekte te verkleinen is door uw kat te laten vaccineren. De eerste vaccinatie wordt aangeraden als uw kitten 9 weken oud is. Om een goede weerstand op te bouwen, moet de vaccinatie na 3-4 weken (12-13 weken leeftijd) herhaald worden. In een omgeving met hoge infectiedruk is het advies om de vaccinatie nog 2 maal te herhalen op 15-16 weken en 6 maanden leeftijd. Daarna is het voldoende als deze vaccinatie elke 3 jaar wordt herhaald. Door uw kat op tijd te laten (her)vaccineren, kunt u de kans sterk verkleinen dat uw kat ernstig ziek wordt of zelfs komt te overlijden.

Wat moet/kan ik nu doen?

Allereerst: zorg ervoor dat de vaccinatie van uw kat tegen kattenziekte up-to-date is. Informatie over de laatste vaccinatie(s) is meestal terug te vinden in het vaccinatieboekje/dierenpaspoort van uw kat. Heeft uw kitten nog niet alle herhalingsvaccinaties gehad? Of is de vaccinatie tegen kattenziekte van uw oudere kat bijna drie jaar of zelfs langer geleden? Maak dan snel een afspraak voor een herhalingsvaccinatie, zodat uw kat optimaal beschermd blijft.
Kunt u de informatie niet terugvinden of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Katten met onbekende vaccinatiestatus

Voor katten ouder dan 6 maanden met een onbekende vaccinatiestatus is het advies om ze te vaccineren tegen kattenziekte, gevolgd door een boostervaccinatie na een jaar. Daarna volstaat een boosterinterval van drie jaar. Indien bescherming tegen niesziekte ook gewenst is, wordt een jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte aangeraden. 

Wist u dat kattenziekte...

  • Infectieus is voor alle katachtigen, maar ook wasberen, nertsen en vossen?
  • Volledige populaties gevoelige katten kan uitroeien?
  • Een ziekte is waartegen u kunt vaccineren en dat levende vaccins al na 72 uur bescherming geven?
  • Katten van alle leeftijden treft, maar katten jonger dan 12 maanden het gevoeligst zijn?
  • Een hoge mortaliteit heeft, zelfs > 90% bij kittens?
  • In ongeveer 10% van de gevallen niet veroorzaakt wordt door feline panleukopenievirus (FPV), maar door canine parvovirus (CPV) type 2a of type 2b6?

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.