Toxoplasmose

Toxoplasma gondii is een eencellige parasiet die bij alle diersoorten kan voorkomen. Alleen in de kat en katachtigen kan de toxoplasma zich verder ontwikkelen tot in het volwassen stadium. Dit betekent dat alleen katachtige de eieren kunnen uitscheiden. De eieren worden uitgescheiden via de ontlasting en kunnen zo andere dieren besmetten. Het grootste gevaar van toxoplasma is dat mensen zich makkelijk kunnen infecteren met de eitjes die zich kunnen bevinden in besmette tuinaarde, de kattenbak en in rauw vlees.

Wat voor een gevolgen heeft een toxoplasma infectie voor mijn kat?

De meeste katten die geïnfecteerd zijn met de toxoplasma parasiet vertonen geen symptomen. Soms zien we diarree of zachte ontlasting. Als een kat algehele toxoplasmose ontwikkeld, kunnen zijn darmen, lever, longen en het zenuwstelsel aangetast worden. Soms ontwikkelen katten oogafwijkingen.

Hoe kan ik toxoplasma infecties bij mijn kat voorkomen?

Houdt uw kat binnen om te voorkomen dat hij tijdens het jagen besmette dieren vangt. Voer alleen goed gekookt of commercieel voer aan uw kat, door uw kat rauw vlees te voeren verhoogd u het risico op een toxoplasmose infectie voor de kat en ook voor uw zelf. De belangrijkste maatregel is het veelvuldig verwijderen van de ontlasting op die plekken waar uw kat zijn behoefte doet en elke dag de ontlasting uit de kattenbak te verwijderen. Hierdoor hebben eitjes onvoldoende tijd om infectieus te worden. Draag wel handschoenen en was uw handen in verband met mogelijke infecties voor uzelf.

Is Toxoplasma gondii gevaarlijk voor de mens?

Mensen kunnen zich makkelijk infecteren met Toxoplasma gondii, en dan ernstig ziek worden. Ongeveer de helft van de Nederlanders is ooit geïnfecteerd geweest met de toxoplasma parasiet. Na infectie, die meestal griepachtige verschijnselen geeft, blijft de parasiet als cyste achter in verschillende organen van het lichaam. Dit geeft geen problemen zolang de afweer goed functioneert. Bij mensen met een verminderde of gestoorde afweer, zoals bij HIV-geïnfecteerden het geval is, kan deze parasiet echter wel problemen geven, doordat de parasiet zich gaat vermeerderen.

Zwangerschap

Een toxoplasmose infectie kan gevolgen hebben voor de ontwikkelende baby. Als de moeder zich gedurende de zwangerschap infecteert kan toxoplasmose aan de baby of op latere leeftijd ziekteverschijnselen geven.

Wat u moet onthouden over toxoplasmose?

  • Toxoplasma infecties kunnen zeer gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en voor mensen met een verlaagde weerstand;
  • Katten met toxoplasmose hebben meestal geen ziektesymptomen. Soms zien we diarree of zachte ontlasting;
  • Heel soms kunnen katten zeer ziek worden van toxoplasma infecties;
  • Houdt de omgeving en de kattenbak vrij van ontlasting(sresten), en laat uw kat geen prooidieren opeten.
  • Was uw handen of draag handschoenen tijdens het tuinieren.

toxoplasmose-besmetting

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.