Mijn kat terroriseert de buurt

Mijn kat terroriseert de buurt, wat moet ik doen?

Sommige katten zijn thuis poeslief voor u en de rest van het gezin, maar kunnen zich buiten gedragen als echte terroristen. Zeer waarschijnlijk merkt u hier zelf helemaal niets van. Het valt u ineens op dat verschillende katten in uw omgeving systematisch in elkaar geslagen worden en dat de buren klagen over een niet zo’n aardige kat die ’s nachts hun lieve poezenbeest in elkaar komt slaan. Misschien heeft uw lieveling dit wel op zijn geweten.

Helaas kunnen katten andere dieren schade toebrengen die veel kosten met zich mee brengen. Het is dan ook geen pretje als dit te vaak bij de katten van de buren gebeurd. Helaas kan dit voor fikse buren ruzies zorgen. Zeker als de indruk er is dat u hier niets aan doet.

Kattenbezitters raken ook flink van slag wanneer uw kat hun huis binnendringt om daar even flink in huis tekeer te gaan. In zo’n situatie zijn tact en diplomatie geboden.

Hier volgen enkele tips:

  • Stimuleer uw kat om ’s nachts binnen te blijven. De meeste knokpartijen vinden in de donkere uren plaats. Een lekkere snack voor het slapen gaan kan voldoende zijn om uw kat op een bepaald tijdstip naar binnen te lokken.
  • Meld uw buren dat uw kat ’s nachts binnen is, zodat ze weten wanneer hun eigen katten veilig zijn.
  • Zorg ervoor dat er in huis voldoende warme bedjes zijn, zodat uw kat alle gelegenheid krijgt om zich in een comfortabele omgeving te ontspannen.
  • Zorg voor een heleboel prikkels binnenshuis (actieve speelsessies, klimpalen, hoge rust plekken, nieuwe dingen/speeltjes om te ontdekken, verstop de brokjes van de kat zodat deze moeite moet doen om ze te vinden), zodat de kat zijn energie kwijt kan.
  • Stel samen met uw buren voor een kattenluikje, eentje die alleen reageert op de chip van de betreffende kat, te installeren. Hierdoor kan alleen hun eigen kat erin en eruit. 
  • Bevestig bij een kat met een sterke territorium drift een paar belletjes aan zijn halsbandje, zodat de buren en hun katten hem kunnen horen aankomen.
  • Vraag uw buren een waterpistool bij de achterdeur klaar te leggen. Een keer spuiten kan een niet al te vast beraden kat er vanaf houden het huis van de buren ooit nog binnen te gaan.
  • Laat uw buren duidelijk merken dat u er alles aan doet om het probleem op te lossen. De rollen zouden immers ook omgedraaid kunnen zijn.

kat-boos

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.