Niet eten, kan gevaarlijk zijn

Waarom is het gevaarlijk als een kat stopt met eten?

Katten kunnen moeilijke eters zijn. Ze kunnen van het ene op het andere moment besluiten om hun lievelingsvoer te laten staan.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkoudheid, de kat kan het voer dan niet ruiken en zal niet eten.
  • Lichamelijke problemen zoals ziektes en infecties, zowel in de bek als in de verschillende organen.
  • Ze vinden het eten niet (meer) lekker.

Leververvetting

Helaas is het zo dat als de kat besluit niet te eten deze zijn vetreserves gaat aanspreken om aan de benodigde energie te komen. Het nadeel hiervan is dat katten dit in grote hoeveelheden doen en al dat vet wordt dan opgeslagen in de lever. De vervette lever zorgt ervoor dat de eetlust van de kat helemaal verdwijnt en het dier niets meer eet. Dit heeft uiteindelijk zeer ernstig gevolgen.

Gedragsproblemen met uw kat?
Gedragstherapie kat

Te dikke kat extra gevaarlijk

De gedachten dat een te dikke kat wel even vooruit kan is dus niet goed. Juist bij deze dikke katten wordt er nog meer vet afgebroken en opgeslagen in de lever.
Ook de kat het zelfde voer aan blijven bieden met de gedachten als hij honger krijgt gaat deze vanzelf wel weer eten is niet juist.

Op tijd aan de bel trekken

Daarom is het belangrijk om aan de bel te trekken als uw kat stopt met eten. Het liefst al binnen de eerste 24 uur. Meestal is de schade dan nog beperkt en is er een goede kans dat de kat er weer boven op komt.

kat-niet-eten-gevaarlijk

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.