Stress

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer er een situatie optreedt die voor de hond of kat onvoorspelbaar en oncontroleerbaar is. 
Kortdurende stress is niet schadelijk voor het lichaam, denk hierbij aan een kat die een vogel ziet, of een hond die de bel hoort. Wanneer een stressvolle situatie langer aanhoudt (chronische stress) raakt het reactie vermogen van het lichaam uitgeput. Hierdoor kan het dier zich niet meer goed aanpassen aan de stress en kunnen er diverse lichamelijke klachten en afwijkend gedrag ontstaan.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van stress?

Allerlei situaties in het dagelijks leven kunnen bij honden en katten leiden tot stress. Voorbeelden zijn de komst van een nieuw huisdier, verandering van de gezinssamenstelling (baby, nieuwe partner), verhuizing, verbouwing en natuurlijk ook de vakantie.
Ook andere of nieuwe huisdieren bij de buren, verveling en zaken als vuurwerk, onweer en alle mogelijke onbekende of onvoorspelbare situaties kunnen stress veroorzaken.

Veel voorkomende tekenen van stress die dieren in een onbekende, stressvolle situatie kunnen vertonen, zijn heen en weer lopen (“ijsberen”), veranderde eetlust, verminderde omgang met mensen of andere dieren, veel blaffen (sommige honden komen schor uit de kennel) en zichzelf overmatig verzorgen. 
Katten en sommige honden, kunnen stoppen met eten en zich terugtrekken totdat ze aan de verandering gewend zijn of totdat hun baasje weer thuiskomt. Daarnaast levert een rit in de auto, of deze nu kort of lang is, ook vaak stress op, dit kan leiden tot onrust, veel kwijlen en soms zelfs braken.

Kunt u dit filmpje niet zien, klik dan hier.

Kunt u verder iets doen om de stress te verminderen?

Er zijn een aantal middelen die gegeven kunnen worden ter ondersteuning van stressvolle situaties. Deze middelen helpen de angst van hond of kat te verminderen en maken het makkelijker om in stressvolle situaties rustiger te blijven.

Zylkene

Het voedingssupplement Zylkène® is een natuurlijk product (voedingssupplement) dat kan helpen stress bij huisdieren te verminderen bij veel voorkomende situaties zoals een verhuizing, de komst van een nieuw huisdier en dergelijke. En in de vakantietijd kan het honden en katten helpen zich meer op hun gemak te voelen, of ze nu in een pension verblijven of er in hun eigen huis op ze worden gepast of na een lange autorit op de vakantiebestemming aangekomen zijn. Zylkène is een smakelijk poeder dat met het favoriete voer kan worden vermengd en zo gemakkelijk 1 keer per dag kan worden toegediend.

Telizen

Telizen is een voedingssupplement op basis van bestanddelen van groene thee. Het verminderd gedrag dat geassocieerd wordt met angst door bijvoorbeeld verandering in de omgeving van het dier. Angst voor mensen of andere dieren. Angst op straat of de omgeving. Het werkt rustgevend zonder slaperigheid op te wekken en heeft geen andere bijwerkingen. Telizen verhoogt de leercapaciteit. Telizen is een soort snoepje en de meeste katten vinden de tabletten lekker.
Telizen is er zowel voor honden als voor katten.

Calm dieetvoeding

Er is een complete voeding van Royal Canin wat rustgevend werkt, Calm dieet. Door toevoeging van bepaalde voedingsstoffen (Alfa-casozepine en L-triptofaan) die een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand kunnen hebben, waardoor dit de symptomen van stress bij dieren aanzienlijk verminderd.
Het is speciaal ontwikkeld voor katten en honden die moeilijk met stressvolle situaties omgaan. Dit voer kan dus gegeven worden wanneer u kat of hond last heeft van stress of een stressvolle situatie wordt verwacht. Het kan ook heel goed gegeven worden in combinatie met gedragstherapie. Calm dieet helpt daarnaast ook om de mogelijke negatieve gevolgen van stress op de spijsvertering en de huid te verminderen en ondersteund de gezondheid van de urinewegen. 
We raden u aan, als u zich bij het plannen van uw vakantie of in andere stressvolle situaties, zorgen maakt over uw huisdier, contact op te nemen met de Kliniek om te bespreken wat voor uw huisdier de beste oplossing is.

hond-en-kitten

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.