Konijn in de kooi, tips voor een relaxed konijn

Veel mensen vragen hoe je een konijn op verzoek in de kooi leert springen. Immers, het is heel vervelend om er steeds achteraan te jagen. Het konijn wil daardoor steeds minder graag de kooi in gaan, en omdat het voor de baas zo’n tijdrovend klusje is, mag het dier er ook steeds minder uit. Daarnaast word jij als eigenaar veel minder leuk, en soms zelfs bedreigend voor het konijn. Zo erg dat sommige konijnen hier zelfs angstig of agressief door worden omdat zij het najagen en optillen echt niet fijn vinden.

Wat kun je doen om de kooi aantrekkelijk te maken? Maak het tot een positieve plek zodat hij het fijn vindt zijn kooi weer in te gaan. Lok hem in het begin met wat lekkers terug zijn kooi in, in plaats van je konijn erin te tillen. Benoem ‘in de kooi’ terwijl hij erin springt zodat hij later snapt wat dat betekent zonder dat je hem hoeft te lokken. Leg regelmatig wat lekkers of bijvoorbeeld een denkspel in de kooi, ook als hij los loopt, je konijn zal zijn kooi checken of er wat in ligt. Je maakt de kooi voor je dier daarmee interessant, waardoor hij er vaker in zal hoppen. Het mooiste is als je niet meteen het deurtje sluit, maar hem af en toe daarna nog even laat loslopen. Of als je het deurtje sluit, maak deze dan af en toe na een paar minuten weer open.

Denkspel aanleren

Er zijn natuurlijk heel veel leuke denkspellen zelf te maken of te koop. Uiteraard is het handig als je deze eerst aanleert, voordat je het spel in de kooi zet. Een van mijn favoriete denkspellen is ‘De Dogsmart’ van Nina Ottosson, in veel dierenwinkels ook te koop. Op een ronde schijf staan negen holle botjes waaronder je voer verstopt. In het begin haal je de botjes eraf, zodat het konijn leert dat hij hier voer kan vinden. Dan zet je de botjes dwars, zodat deze makkelijk eraf te duwen zijn en dan zet je het botje recht in, zodat het konijn door te krabben of zijn tanden te gebruiken de holle botjes van hun plaats krijgt. Pas als je konijn het spel goed kent zet je deze in de kooi.

Een ren

Wanneer je ‘in de kooi’ wilt aanleren, is het verstandig dit eerst met een ren om de kooi heen te oefenen. Konijnen zijn prooidieren. Dus de meeste konijnen zullen ergens onder gaan zitten als ze los in de woonkamer of tuin lopen. Bijvoorbeeld onder de bank. Als je een ren om de kooi vastmaakt, en deze langzaam steeds groter maakt, kan je oefenen met ‘in de kooi’. Eerst op een kleine afstand en dan steeds groter. Pas als dat goed gaat, kan je de ren open zetten of helemaal weghalen. En natuurlijk voorkomt een ren ook dat het dier zaken sloopt waar jij als eigenaar niet zo blij van wordt, waardoor je je konijn waarschijnlijk meer vrijheid zult geven.

Veiligheid spel

Let ook op veiligheid, niet elk spel is geschikt om in de kooi te laten staan. Ook kan een (denk)spel in de loop van de tijd wat meer beschadigen, waardoor het niet meer veilig is.

Bron: Dierenpraktijken

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.