Onderzoekers: ook honden kunnen huilen van geluk

Honden kunnen bij het weerzien met hun baasjes zo blij zijn dat ze huilen van geluk. Japanse wetenschappers bestudeerden de tranen van de viervoeters en kwamen tot de conclusie dat die gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.

Een van de wetenschappers kwam op het idee toen zijn hond nieuwe puppy’s had gekregen. Hij merkte dat zijn hond tranen in de ogen had terwijl ze haar kinderen zoogde. Bij het onderzoek bleken de honden niet te huilen als ze met een wildvreemde werden geconfronteerd, maar wel wanneer ze hun eigenaar herkenden, die ze al even niet hadden gezien.

De vreugdetranen worden mogelijk veroorzaakt door oxytocine, ook bekend als het ‘knuffelhormoon’. Dat wordt ook bij mensen in de hersenen geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij sociale contacten. Al bij de geboorte zorgt het voor een band tussen moeder en kind. Of honden ook huilen bij negatieve emoties, moet nog worden uitgezocht.

Bron: Haarlems Dagblad 

huilende-hond

Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.